Friday, January 14, 2022

Polis siasat kes vandalisme di masjid

Tulisan cat merah 'jangan buka bunyi terlalu kuat' pada tembok pintu masuk utama masjid berkenaan disedari jawatankuasa masjid awal pagi tadi.

Other News

Polis sedang menjalankan siasatan berhubung kejadian tembok pagar masjid di Taman SPPK, Pasir Puteh yang diconteng dengan menggunakan semburan cat merah awal pagi, semalam.

Ketua Polis Ipoh Yahaya Hassan berkata laporan mengenai kejadian itu diterima daripada seorang ahli jawatankuasa masjid berusia 60 tahun pada pukul 9.07 pagi, semalam.

“Kejadian disedari pada pukul 5.15 pagi semasa pengadu dan isteri tiba di masjid dan mendapati terdapat tulisan cat merah ‘jangan buka bunyi terlalu kuat’ pada tembok pintu masuk utama masjid berkenaan.

“Tiada individu lain di kawasan sekitar selain pengadu dan isteri,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Yahaya berkata pengadu yang juga muazin di masjid berkenaan memaklumkan beliau akan memasang alunan bacaan ayat al-Quran selama kira-kira 10 minit sebelum melaungkan azan solat subuh, setiap hari.

Kes kini disiasat di bawah Seksyen 295 Kanun Keseksaan atas kesalahan mencemarkan tempat ibadat yang boleh dikenakan hukuman maksimum dua tahun penjara atau denda atau kedua-duanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles