Thursday, January 27, 2022

Peningkatan kes Covid-19 kerana saringan besar-besaran

Kementerian kesihatan akan melakukan ujian saringan Covid-19 setiap hari di kawasan PKPD.

Other News

Peningkatan jumlah kes Covid-19 adalah disebabkan ujian saringan secara besar-besaran dan bersasar dilakukan di kebanyakan kawasan perintah kawalan pergerakan diperketatkan (PKPD) di Selangor dan Wilayah Persekutuan.

Timbalan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob berkata kerajaan menjangkakan kes Covid-19 akan meningkat apabila PKPD dilaksanakan di 36 mukim di Selangor dan 16 lokaliti di Kuala Lumpur.

“Apabila kerajaan buat PKPD maka kita akan melakukan saringan ujian Covid-19 secara besar-besaran dan sudah tentu sahaja ada peningkatan kes Covid-19.

“Sebagai contoh di PKPD PPR (Program Perumahan Rakyat) Kampung Kerinchi, saringan Covid-19 dibuat tadi dan ramai juga didapati positif Covid-19,” katanya kepada pemberita selepas meninjau PKPD PPR Kampung Kerinchi di Kuala Lumpur hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai peningkatan kes Covid-19 lebih 9,000 sejak kebelakangan ini.

“Jadi inilah yang menyebabkan jumlah kes Covid-19 dilihat meningkat kerana kawasan PKPD ini menyumbang kepada kes Covid-19, yang akhirnya akan turun juga,” katanya.

Ismail yang juga menteri pertahanan berkata kementerian kesihatan akan melakukan ujian saringan Covid-19 setiap hari di kawasan PKPD.

“Sebagai contoh bagi penduduk di kawasan PKPD di Selangor, banyak klinik swasta yang dibuka secara ‘walk-in’ untuk buat ujian saringan Covid-19…perkara itu juga menyumbang kepada peningkatan kes sehingga PKPD ditamatkan,” katanya.

Ismail berkata KKM menjangkakan kes Covid-19 akan terus meningkat dan kerajaan sedang berusaha untuk menambah bilangan katil agar dapat merawat pesakit yang positif Covid-19.

Selain itu, beliau juga berkata sehingga hari ini terdapat 200 kes positif Covid-19 di PPR Kampung Kerinchi.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles