Friday, July 30, 2021

Bicara kes rasuah, gubah wang haram Najib babit dana 1MDB bersambung 5 Julai

Perbicaraan kes 1MDB kali terakhir didengar pada 27 Mei lepas. 

Other News

Perbicaraan kes bekas Perdana Menteri Najib Razak bagi pertuduhan rasuah dan pengubahan wang haram membabitkan dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) berjumlah RM2.3 bilion, akan bersambung 5 Julai di Mahkamah Tinggi.

Timbalan pendakwa raya Ahmad Akram Gharib berkata kes itu sepatutnya ditetapkan untuk sambung bicara semalam dan hari ini di hadapan hakim Collin Lawrence Sequerah, namun ditangguh berikutan Fasa Satu Kawalan Pergerakan dalam Pelan Pemulihan Negara (PPN).

“Kami menerima e-mel daripada mahkamah petang semalam yang memaklumkan perbicaraan kes 1MDB dilapangkan untuk minggu ini. Mengikut jadual yang ditetapkan sebelum ini, tarikh perbicaraan seterusnya akan bermula 5 hingga 8 Julai,” katanya ketika dihubungi melalui aplikasi Whatsapp hari ini.

Perbicaraan kes 1MDB kali terakhir didengar pada 27 Mei lepas.

Peguam Wan Aizuddin Wan Mohammed yang mewakili Najib, dijangka meneruskan pemeriksaan balas saksi pendakwaan ke-10, Mohd Hazem Abdul Rahman, 49, bekas ketua pegawai eksekutif 1MDB, apabila perbicaraan bersambung nanti.

Najib, 67, berdepan empat pertuduhan iaitu menggunakan kedudukan untuk memperoleh suapan berjumlah RM2.3 bilion dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles