Tuesday, January 25, 2022

Pesakit Covid-19 tahap akhir semakin meningkat di seluruh negara

Pesakit kategori 4 adalah mereka yang memerlukan oksigen manakala kategori 5 adalah pesakit yang memerlukan bantuan pernafasan.

Other News

Bilangan pesakit Covid-19 kategori 4 dan 5 yang diperoleh daripada Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC) perkhidmatan hospital di seluruh negara menunjukkan trend peningkatan bermula April lepas iaitu 6,751 kes kepada 30,287 kes pada Mei.

Menteri Kesihatan Dr Adham Baba berkata peningkatan kes bagi kedua-dua kategori tersebut dijangka meningkat bulan ini memandangkan setakat semalam, terdapat 22,857 kes direkodkan di seluruh negara.

Pesakit kategori 4 adalah mereka yang memerlukan oksigen manakala kategori 5 adalah pesakit yang memerlukan bantuan pernafasan.

Berikutan situasi melibatkan kategori 4 dan 5 itu, Dr Adham pada sidang media mengenai perkembangan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan bersama Menteri Penyelaras program itu Khairy Jamaluddin berkata kapasiti penggunaan katil di unit rawatan rapi (ICU) kini mencapai 97%.

Menurutnya, ketika ini terdapat 1,767 katil ICU di seluruh negara termasuk di hospital kerajaan dan hospital Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan jumlah pesakit yang sedang menjalani rawatan rapi adalah 1,161 orang manakala 452 pesakit memerlukan bantuan pernafasan.

Dalam perkembangan lain, Dr Adham berkata kerajaan menetapkan klinik dan pusat perubatan swasta untuk menyediakan bil terperinci bagi penjualan perkhidmatan ujian Covid-19 di premis mereka, sekiranya kos dikenakan melebihi harga siling setiap jenis ujian seperti ditetapkan kementerian kesihatan (KKM).

Kerajaan sebelum ini menetapkan harga siling bagi ujian saringan Tindak Balas Berantai Polimerase (RT-PCR) berharga RM150, rapid molecular yang membolehkan ujian diperoleh dengan pantas pada harga RM270, kit ujian pantas (RTK) Antigen pada harga RM60 dan ujian pantas mengesan antibodi pada kadar RM50 di Semenanjung.

Di Sabah dan Sarawak pula, harga siling RT-PCR ditetapkan sebanyak RM200, RM350 bagi ujian rapid molecular, RM80 bagi RTK Antigen dan RM70 bagi ujian pantas antibodi.

Dr Adham berkata orang ramai boleh membuat aduan kepada CPRC dan Cawangan Kawalan Amalan Perubatan Swasta (CKAPS) sekiranya klinik atau pusat perubatan swasta mengenakan harga tidak berpatutan untuk ujian saringan Covid-19.

“Kita buka ruang untuk orang ramai buat aduan jika dikenakan caj dengan harga tidak berpatutan,” katanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles