Thursday, May 19, 2022

Pihak berkuasa kesihatan di Labuan berdepan ledakan varian Delta

Varian yang membimbangkan (VOC) Delta (B.1.617.2) mempunyai kadar jangkitan yang tinggi, sekali gus mempercepat penularan dalam masyarakat.

Other News

Varian yang membimbangkan (VOC) Covid-19 dikenal pasti sebagai antara faktor Labuan mengalami lonjakan kes yang besar sejak beberapa hari lalu, kata Pengarah Kesihatan Labuan Dr Ismuni Bohari.

Beliau berkata VOC Delta (B.1.617.2) mempunyai kadar jangkitan yang tinggi, sekali gus mempercepat penularan dalam masyarakat.

“Mereka yang dijangkiti virus varian ini juga mengalami gejala yang teruk,” katanya kepada Bernama hari ini.

Menurut Dr Ismuni, pergerakan masyarakat semasa sambutan Aidilfitri yang lalu turut menyebabkan penularan Covid-19 meluas dengan cepat.

“Kami juga mengenal pasti sebuah keluarga yang besar tinggal bersesak di dalam sebuah rumah menyebabkan jangkitan dalam kalangan ahli keluarga, serta menyukarkan pihak berkuasa untuk menstabilkan penularan,” katanya.

Beliau turut mendedahkan beberapa syarikat dalam sektor penting terpaksa ditutup sementara bagi proses sanitasi selepas sejumlah kes positif dikesan dalam kalangan pekerja mereka, sementara pengesanan kes aktif dipertingkat dengan bantuan klinik swasta, membolehkan 2,000 sampel diambil setiap hari berbanding 800 sebelum ini.

Dr Ismuni berkata Labuan mencatatkan 191 kes baru semalam selain tujuh kematian dan sebahagian kes harian baru semalam disumbangkan oleh empat kluster aktif iaitu Patau-Patau (23 kes), Simpang Sahari (16), Simpang Sungai (7) dan Victoria Merdeka (12).

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles