Thursday, January 20, 2022

Menteri larang PUI, PUS dan kontak rapat hadir ke PPV

Kementerian mendapati beberapa individu berstatus PUI, PUS hadir ke PPV, sedangkan mereka sepatutnya berada di rumah.

Other News

Bakal penerima vaksin yang berstatus individu dalam siasatan (PUI), kontak rapat pesakit Covid-19 atau individu dalam pengawasan (PUS) tidak dibenarkan hadir ke Pusat Pemberian Vaksin (PPV).

Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan Khairy Jamaluddin berkata setakat ini pihaknya mendapati beberapa individu yang berstatus sedemikian hadir ke PPV, sedangkan mereka sepatutnya berada di rumah.

Menurutnya, pihaknya akan menjadualkan semula vaksinasi bagi mereka yang berstatus sedemikian kerana individu berkenaan berisiko untuk menjangkiti orang lain.

“Kita boleh periksa kita punya status risiko dalam MySejahtera, ia sentiasa dikemas kini. Kalau kontak rapat jangan datang (ke PPV),” katanya ketika ditemui dalam tinjauan beliau ke PPV Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL) bagi vaksin AstraZeneca hari ini.

Selain itu, beliau berkata bagi mereka yang tiada janji temu di MySejahtera juga tidak perlu hadir ke PPV untuk mencuba nasib mendapatkan vaksin kerana ia boleh menimbulkan kesesakan serta menimbulkan kawasan jangkitan Covid-19.

Pada masa sama, Khairy turut menasihatkan mereka yang mempunyai janji temu penerimaan vaksin supaya hadir pada waktu yang ditetapkan atau 15 ke 30 minit awal sahaja bagi mengelakkan kesesakan.

Ditanya mengenai keluhan beberapa pasangan suami isteri yang mempunyai janji temu penerimaan vaksin pada tarikh berlainan, sama ada boleh diselaraskan pada hari yang sama, Khairy berkata semuanya bergantung kepada kapasiti PPV.

Beliau berkata sekiranya petugas di PPV mendapati ramai yang tidak hadir pada hari berkenaan, mereka mungkin akan menyuntik vaksin kepada pasangan yang hadir pada hari itu.

“Atas dasar budi bicara PPV tetapi tolong, itu tidak bermakna anda boleh terus pergi (tanpa temu janji), itu sekiranya anda menemani suami atau isteri bukannya terus serbu PPV,” katanya yang juga menteri sains, teknologi dan inovasi.

Sementara itu, beliau berkata pihaknya akan membuka lagi pendaftaran untuk mendapatkan vaksin AstraZeneca untuk penduduk di Lembah Klang serta beberapa negeri lain dan pengumuman berhubung berkara itu akan dilakukan pada minggu hadapan.

Pada 2 Mei lepas, kerajaan membuka pendaftaran suntikan vaksin AstraZeneca secara sukarela dan terbuka bagi individu yang layak serta berumur 18 tahun dan proses suntikan vaksin itu bermula pada 5 Mei.

 

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles