Tuesday, September 21, 2021

Solat fardu, Jumaat, Aidilfitri dibenarkan di Perak sepanjang PKP

Walau dibenarkan, jemaah ditetapkan tidak boleh melebihi 50 orang di masjid dan surau di seluruh Perak.

Other News

Solat fardu, Jumaat, jenazah dan sunat Aidilfitri dibenarkan dengan tidak melebihi 50 jemaah di masjid dan surau di seluruh Perak dalam tempoh perintah kawalan pergerakan (PKP) bermula hari ini.

Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) Mohd Yusop Husin berkata bilangan jemaah itu juga termasuk pegawai masjid dan jawatankuasa kariah di masjid dan surau yang boleh memuatkan lebih 1,000 orang.

Beliau berkata kebenaran itu termaktub dalam pekeliling pelaksanaan aktiviti keagamaan sepanjang tempoh PKP 3.0 yang turut memberi kebenaran kepada 20 jemaah termasuk pegawai masjid dan jawatankuasa kariah di masjid dan surau yang boleh memuatkan kurang 1,000 jemaah.

“Ia termasuk surau-surau yang diberi kebenaran khas, kawasan kem tentera dan polis, bangunan pejabat, institusi, politeknik, maktab, sekolah, syarikat dan kilang,” katanya.

Menurutnya, kuliah juga dibenarkan dalam ruang waktu antara selesai solat maghrib sementara menantikan masuknya waktu solat isyak.

“Tazkirah tidak melebihi 30 minit kepada jemaah yang berada di dalam masjid dan surau sementara menanti azan solat Jumaat turut dibenarkan,” katanya.

JAIPk turut menetapkan kehadiran menunaikan solat hanya dibenarkan kepada warganegara lelaki dan berusia 12 tahun ke atas.

Solat sunat Aidilfitri di Perak juga dibenarkan di kawasan lapang dan terbuka tidak melebihi 50 orang dengan mematuhi penjarakan fizikal.

Takbir raya pula dibenarkan di masjid dan surau namun takbir dari rumah ke rumah serta ziarah kubur tidak dibenarkan.

Semalam, Sultan Perak Nazrin Shah dilapor membatalkan hasrat beliau untuk berangkat menunaikan solat sunat Aidilfitri di Masjid Ubudiah dan mengadakan jamuan hari raya di Istana Iskandariah, Kuala Kangsar pada hari pertama Syawal.

Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPk) Mohd Annuar Zaini dalam kenyataan semalam berkata masjid dan surau dibenarkan mengadakan solat sunat Aidilfitri dengan had jemaah seperti yang ditetapkan Kementerian Kesihatan dan Majlis Keselamatan Negara.

Bagaimanapun katanya, Sultan Nazrin tidak membenarkan jamuan diadakan di masjid, surau dan kawasan lapang terbuka selepas solat sunat Aidilfitri.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles