Monday, October 18, 2021

India catat rekod baru, 412,262 kes dalam tempoh sehari

3,980 lagi kematian akibat Covid-19 dilaporkan menjadikan keseluruhan angka kematian di negara itu mencecah 230,168 orang.

Other News

India mencatat rekod global baru pada Khamis selepas melaporkan kes jangkitan Covid-19 sebanyak 412,262 dalam tempoh sehari, lapor Agensi Anadolu.

Menurut Kementerian Kesihatan jumlah keseluruhan kes setakat ini melebihi 21 juta manakala 3,980 lagi kematian dilaporkan menjadikan keseluruhan mencecah 230,168 orang.

Ini kali kedua kes harian melebihi 400,000. Sabtu lalu, India mencatatkan 401,993 jangkitan harian.

Seorang saintis terkemuka India pada Rabu memberi amaran bahawa gelombang ketiga adalah sesuatu yang  “tidak dapat dielakkan”.

Perdana Menteri Narendra Modi, yang berdepan kritikan kerana didakwa gagal menguruskan gelombang kedua, telah mengumumkan lebih banyak langkah untuk menangani situasi tersebut.

Ketika lonjakan jumlah kes yang mendadak, terdapat banyak permintaan untuk sekatan pergerakan di seluruh negara diambil untuk menghentikan penularan.

“Tidak ada pilihan lain selain mengenakan sekatan pergerakan secara menyeluruh untuk memutuskan rantaian jangkitan.

“Benar, sekatan pergerakan akan menjurus kepada lebih banyak kesulitan ekonomi, tetapi kita tiada pillihan. Dengan kes yang semakin meningkat, menunjukkan kita tidak bersedia menghadapi lonjakan kali ini,” kata ahli pulmonologi, Dr Digambar Behera.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles