Wednesday, January 26, 2022

Dr Mahathir cadang PRU15 selepas penggal tamat pada 2023

Dr Mahathir berkata PRN Sabah yang diadakan tahun lalu telah memberi pengajaran besar peningkatan kes mendadak selepas tempoh itu.

Other News

Bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad berkata Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) tidak boleh diadakan tahun ini malah perlu ditangguhkan hingga tamat penggal Parlimen pada 2023.

Mahathir berkata untuk menjalankan PRU15 pada tahun ini, pertimbangan serius perlu mengambil kira situasi pandemik Covid-19 yang semakin meningkat dan mengakibatkan penularan jangkitan lebih dahsyat jika sebarang bentuk pilihan raya diadakan.

“Saya fikir kalau nak buat pilihan raya waktu ada Covid-19, kita akan lihat perkembangan (jangkitan). Sebab itu (walaupun) selepas tamat darurat tidak boleh diadakan pilihan raya. Kena tunggu mungkin sampai tarikh 2023.

“Kita tidak boleh main-main dah dengan Covid-19 ini. Ia boleh berjangkit kerana sekarang ini bukan saja ada satu varian, kita ada lima varian sekarang ini. Kalau kita main-main benda ini, dia boleh berkembang,” katanya.

Beliau menambah penangguhan pilihan raya perlu dilakukan dalam tempoh perintah darurat sebelum ia tamat pada 1 Ogos depan.

Menurutnya pelaksanaan Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah pada September tahun lalu telah memberi pengajaran besar peningkatan kes mendadak selepas tempoh itu.

“Ini serius. Jangan main-main. Kita sudah buat di Sabah, apa jadi?” Beliau dipetik sebagai berkata dalam laporan Utusan Malaysia hari ini.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles