Friday, September 17, 2021

Pegawai kesihatan ikut garis panduan kenakan kompaun kepada masjid

Pegawai berkenaan juga menjalankan amanah yang diberikan dengan penuh hemah dan sempurna.

Other News

Jabatan Kesihatan Pahang menegaskan tindakan pegawainya mengeluarkan kompaun RM10,000 kepada pengurusan Masjid Sri Maulana, Pekan baru-baru ini adalah mengikut garis panduan dan tatacara sedia ada.

Pengarahnya, Dr Bahari Che Awang Ngah berkata, pegawai berkenaan juga menjalankan amanah yang diberikan dengan penuh hemah dan sempurna.

“Sebarang usaha memperkecil tindakan dan prosedur tersebut (mengeluarkan kompaun) boleh diertikan sebagai mencabar peruntukan undang-undang yang diwartakan.

“Pihak Jabatan Kesihatan Pahang membuat laporan polis berhubung mesej yang berkisar di media sosial berkaitan isu pengeluaran kompaun itu,” katanya menerusi kenyataan di Kuantan.

Pada 20 April lepas, Bahari mengesahkan pengurusan masjid berkenaan dikenakan kompaun RM10,000 kerana gagal menyediakan kod QR MySejahtera dan buku pendaftaran pelanggan seperti disyaratkan dalam prosedur operasi standard (SOP) pihak berkuasa.

Kompaun itu bagaimanapun dibayar dengan diskaun pengurangan sebanyak RM5,000.

Gambar kompaun itu tular di media sosial dan beberapa hari kemudian, gambar serta maklumat media sosial pegawai yang mengeluarkan saman tersebut juga tular dan mendapat pelbagai reaksi warganet termasuk ada yang mengecam tindakan beliau.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles