Tuesday, February 23, 2021

Kelonggaran rentas daerah, negeri hantar anak ke sekolah dibincang esok

Keputusan perbincangan itu akan diumumkan Khamis ini dengan mengambil kira sekolah bakal dibuka secara berperingkat bermula 1 Mac.

Other News

Lebih 1,000 pendatang Myanmar dihantar pulang hari ini

Program penghantaran pulang itu merupakan sebahagian daripada aktiviti berterusan proses pengusiran oleh Jabatan Imigresen bagi tahanan yang ditempatkan di depot.

Kelonggaran rentas daerah, negeri hantar anak ke sekolah dibincang esok

Keputusan perbincangan itu akan diumumkan Khamis ini dengan mengambil kira sekolah bakal dibuka secara berperingkat bermula 1 Mac.

Saksi nafi gelaran Datuk yang diterima berkait kes 1MDB

Nor Salwani Muhammad, 54,  memberitahu pingat yang diterimanya pada 1 Februari 2020 adalah kerana beliau telah berkhidmat selama 30 tahun di kementerian wilayah persekutuan.

Over 1,000 Myanmar nationals deported despite court order

Immigration chief Khairul Dzaimee Daud says 1,086 migrants have been sent back on three Myanmar navy ships.

Hong Kong to disqualify disloyal politicians, officials

A list of offences includes acts that endanger national security, advocating for independence or refusing to accept China's sovereignty over Hong Kong.

Kementerian pendidikan (KPM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) akan mengadakan perbincangan esok mengenai kelonggaran kepada ibu bapa merentas daerah dan negeri bagi menghantar anak ke sekolah.

Menteri Kanan (Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob berkata keputusan perbincangan itu akan diumumkan Khamis ini dengan mengambil kira sekolah bakal dibuka secara berperingkat bermula 1 Mac.

“Jika pekerja boleh merentas daerah hanya dengan (menunjukkan) surat majikan tanpa (surat) kebenaran (daripada) polis, saya akan berbincang dengan KPM mengenai ini. Khamis ini kita umum.

“Kalau boleh, surat kemasukan asrama dan sebagainya serta surat daripada guru disediakan (oleh KPM) sebagai surat kebenaran khas kepada ibu bapa yang akan menghantar anak mereka ke sekolah atau asrama di luar daerah atau negeri,” katanya pada sidang media perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Kuala Lumpur hari ini.

Jumaat lepas, KPM menetapkan pembukaan sekolah bermula 1 Mac ini untuk murid sekolah rendah iaitu prasekolah, Tahun 1 dan Tahun 2 manakala murid Tahun 3 hingga Tahun 6 pula bermula pada 8 Mac.

Pelajar sekolah menengah pula akan memulakan sesi persekolahan pada 4 April bagi Kumpulan A iaitu Johor, Kelantan dan Terengganu manakala pelajar sekolah menengah Kumpulan B (Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Sabah, Sarawak, Selangor, Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya) pada 5 April.

Mengulas sama ada kerajaan akan membenarkan perkhidmatan merias dan merawat kuku beroperasi di dalam kawasan PKP, Ismail berkata pihaknya akan membawa perkara itu ke mesyuarat teknikal esok sebelum membuat pengumuman Khamis ini.

Jumaat lepas, KPM menetapkan pembukaan sekolah bermula 1 Mac ini untuk murid sekolah rendah iaitu prasekolah, Tahun 1 dan Tahun 2 manakala murid Tahun 3 hingga Tahun 6 pula bermula pada 8 Mac.

“Saya faham rungutan ini, saya juga menerima permohonan hampir setiap hari. Di kawasan PKPB dan PKPP sudah pun dibenarkan beroperasi dan yang memohon ini di kawasan PKP di empat negeri iaitu Pulau Pinang, Selangor, Kuala Lumpur dan Johor,” katanya.

Beliau juga berkata setakat ini, kerajaan masih belum memberi kebenaran merentas negeri bagi yang berstatus PKPB namun dibolehkan dengan kebenaran polis sekiranya ada keperluan mendesak.

“… tetapi seperti yang kita tahu, status PKP, PKPB dan PKPP ini akan kita ketahui selepas tamatnya ketiga-tiga PKP ini pada 4 Mac dan dua hari sebelum itu, saya akan umumkan,” katanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

14 lagi kematian baru, 4,055 dilaporkan pulih

Kes aktif dengan kebolehjangkitan pula berjumlah 30,475.

2,192 kes baru Covid-19, 3,414 pulih, 6 lagi kematian dilaporkan

Kes aktif dengan kebolehjangkitan pula berjumlah 32,076.

Rumah kosong, orang tiada tempat berteduh

Dasar perumahan diperlukan, utamakan perumahan sosial dan sewaan.

Mahkamah diberitahu Zahid mungkin langgar PKP hadiri mesyuarat Umno di Janda Baik

Hakim berkata ini bukan kali pertama perbicaraan bekas rasuah presiden Umno itu ditangguhkan atas sebab sama.

Kes baru Covid-19 kembali melebihi 3,000

4,456 dilaporkan pulih, 5 lagi kematian.