Thursday, February 25, 2021

Tuduhan rasuah terhadap saya sengaja direka, kata Zahid Hamidi

Presiden Umno itu mencabar sesiapa sahaja untuk membuat laporan polis terhadapnya berhubung dakwaan tersebut.

Other News

Covax delivers first vaccine shipment in ‘momentous occasion’

Covax hopes to deliver more than two billion doses in less than a year to ensure 92 poorer countries will receive access to Covid-19 vaccines.

Johnson & Johnson vaccine ‘highly effective’ against severe Covid-19

In large clinical trials, the vaccine efficacy against severe disease was 85.9% in the US, 81.7% in South Africa, and 87.6% in Brazil.

Reaksi kepada kes Malaysiakini tunjukkan politik lebih berkuasa, bukan undang-undang

Keputusan mahkamah perlu dihormati oleh semua pihak tanpa sebarang pertikaian.

Kes baru Covid-19 kembali melebihi angka 3,000

Kes aktif dengan kebolehjangkitan pula berjumlah 30,677.

New cases above 3,000 again as deaths increase by 12

Death toll now at 1,088.

Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi mengatakan tuduhan-tuduhan jenayah rasuah yang mengaitkan dirinya dengan Yayasan Akalbudi melibatkan dana berjuta-juta ringgit sengaja direka dan tidak lebih daripada satu “tuduhan politik”.

Katanya apa jua tuduhan yang dilemparkan kepada dirinya sengaja direka pemimpin terdahulu dan kini diteruskan oleh pemimpin yang ada sekarang ini.

“Hakikatnya apabila lemparan tuduhan yang sengaja direka oleh pemimpin sebelum itu dan Alhamdulillah diteruskan oleh pemimpin yang ada sekarang ini, saya harus menghadapi perkara ini, biar saya membersihkan nama saya,” katanya dalam satu wawancara bersama MalaysiaPost semalam.

Zahid, 68, menghadapi 47 pertuduhan – 12 berhubung pecah amanah, lapan berkaitan rasuah dan 27 pertuduhan pengubahan wang haram.

Perbicaraan yang dijadualkan bersambung hari ini ditangguhkan buat kali ketiga selepas Zahid terpaksa menjalani kuarantin kerana menjadi kontak rapat individu yang disahkan positif Covid-19.

Zahid yang ditanya mengapa beliau merupakan satu-satunya presiden parti yang menyokong pembentukan kerajaan hari ini, tetapi tidak diberikan sebarang jawatan dalam mengatakan ia sekadar akal politik.

“Secara idealnya pemimpin parti yang berada di dalam kerajaan atau pemimpin parti yang partinya mendokong kerajaan dari segi logik akal politiknya mesti berada di dalam kerajaan, tetapi itu akal politik,” kata Zahid.

Tambahnya, dengan mengambil contoh tulisan biografi Tommy Thomas “My Story: Justice in the Wilderness” ia jelas jelas memperlihatkan bahawa pertuduhan ini sengaja direka untuk memalukan, untuk mengaibkan, untuk menjatuhkan dan untuk meruntuhkan bukan sahaja individu tetapi organisasi atau parti politik yang diketuainya.

“Itu jelas, walaupun tidak disebut secara literal, secara nyata, tapi itu implied di dalam tulisannya. Kalau saya salah, sila buat laporan polis dan sila siasat saya.”

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

SPRM siasat bekas menteri PH, Xavier berhubung dakwaan rasuah

Perkara itu disahkan sendiri oleh Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Azam Baki.

Unicef sambut baik pembukaan semula sekolah di Malaysia

Agensi PBB itu berkata guru dan kakitangan sekolah perlu divaksin sejurus petugas barisan hadapan dan kumpulan berisiko tinggi.

Armada sambut agenda pemerkasaan digital, gesa pelaksanaan menyeluruh

Armada berharap keghairahan ini menepati keperluan untuk memastikan akses internet adalah menyeluruh ke segenap ceruk di dalam negara.

Sebutan semula kes rasuah Guan Eng, isteri 28 Mei ini

Hakim Ahmad Azhari Abdul Hamid menetapkan tarikh itu bagi membolehkan peguam Guan Eng dan isteri meneliti dokumen setebal lebih 1,000 muka surat.

Apa kerajaan buat semasa darurat?

Sepanjang tempoh darurat berkuat kuasa, beberapa tindakan telah diambil oleh kerajaan termasuk penubuhan Jawatankuasa Teknikal Pengurusan Darurat.