Sunday, February 21, 2021

571,802 anggota barisan hadapan daftar untuk imunisasi Covid-19, kata Khairy

Malaysia mencatatkan sejarah apabila kumpulan pertama vaksin Covid-19 Pfizer-BioNTech tiba di KLIA pada jam 10.07 pagi tadi.

Other News

Ebola toll hits 4 in DR Congo as people ‘resist’ health measures

The population of the region refuses to believe in the existence of the Ebola disease and rejects measures aimed at checking the virus' spread, such as avoiding touching sick people.

571,802 anggota barisan hadapan daftar untuk imunisasi Covid-19, kata Khairy

Malaysia mencatatkan sejarah apabila kumpulan pertama vaksin Covid-19 Pfizer-BioNTech tiba di KLIA pada jam 10.07 pagi tadi.

Muhyiddin ucap selamat maju jaya kepada calon SPM

Seramai 401,105 pelajar seluruh negara akan menduduki SPM 2020 dalam suasana pembudayaan norma baru.

Kes baru Covid-19 kembali melebihi 3,000

4,456 dilaporkan pulih, 5 lagi kematian.

New cases top 3,000 again

3,297 new cases, 4,456 recoveries.

Seramai 571,802 orang anggota barisan hadapan mendaftar untuk mendapatkan imunisasi Covid-19 setakat semalam, kata Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan Khairy Jamaluddin.

Beliau berkata daripada jumlah tersebut, 57.3 peratus terdiri dalam kalangan anggota perubatan dan kesihatan iaitu dengan 39.8 peratus Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan selebihnya 17.5 peratus pegawai perubatan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) serta agensi lain.

Menurutnya, baki 42.7 peratus terdiri daripada anggota bukan kesihatan termasuk ATM, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela), Jabatan Penjara Malaysia, Jabatan Kastam Diraja Malaysia (Kastam), Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan lain-lain.

“Sukacita dimaklumkan bahawa program imunisasi pertama melibatkan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dan Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah diawalkan kepada 24 Feb, berbanding perancangan terdahulu iaitu pada 26 Feb ini.

“Kedua-dua mereka akan menjadi antara individu pertama yang akan diimunisasi bersama dengan petugas barisan hadapan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Khairy, yang juga menteri sains, teknologi dan inovasi, berkata Malaysia mencatatkan sejarah apabila kumpulan pertama vaksin Covid-19 Pfizer-BioNTech tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada jam 10.07 pagi tadi.

“Saya bersama dengan Menteri Kesihatan Dr Adham Baba, Menteri Pengangkutan Wee Ka Siong dan Dr Noor Hisham berkesempatan menyambut ketibaan vaksin tersebut yang turut disiarkan secara langsung di kaca televisyen,” katanya.

Beliau berkata selain di KLIA, ketibaan vaksin hari ini turut melibatkan penghantaran ke Johor dan Pulau Pinang.

Seterusnya, bekalan vaksin ini akan dihantar ke 16 lokasi Pusat Simpanan Vaksin (PSV) di seluruh negara iaitu enam di Selangor; Johor (empat); Kuala Lumpur (tiga); Pulau Pinang (dua) dan satu di Putrajaya.

“Ketibaan vaksin ini memberi sinar baru kepada kita semua rakyat Malaysia, terutama para petugas barisan hadapan dalam usaha memerangi pandemik ini,” katanya.

Penerbangan Malaysia Airlines MH604, pesawat penumpang Airbus A330-300 yang membawa kumpulan pertama vaksin selamat mendarat di KLIAdengan membawa 312,390 dos vaksin untuk Malaysia di bawah Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan yang akan diadakan secara berperingkat.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Pemberian vaksin Covid-19 diawalkan, PM, KP Kesihatan penerima pertama

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dan Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah antara penerima awal vaksin pada Rabu ini.

26,500 anggota tentera darat penerima vaksin Covid-19 fasa pertama, kata panglima

Pemberian vaksin itu akan diutamakan kepada anggota yang bertugas di kawasan zon merah Covid-19.

2021 membawa harapan cerah, kesulitan disusuli kemudahan

Walaupun terdapat ketidakpastian mengenai jangkitan harian empat digit sekarang ini dapat diturunkan menjadi angka dua atau satu digit.

Apa kerajaan buat semasa darurat?

Sepanjang tempoh darurat berkuat kuasa, beberapa tindakan telah diambil oleh kerajaan termasuk penubuhan Jawatankuasa Teknikal Pengurusan Darurat.

Pekerja asing tiada dokumen boleh dapatkan vaksin Covid-19 tanpa ditahan, kata Khairy

Pekerja asing yang tidak mempunyai sebarang dokumen dirayu untuk tampil ke kedutaan negara masing-masing.