Thursday, February 18, 2021

Perbicaraan 1MDB tangguh kerana saksi kontak rapat kes Covid-19

Hakim Collin Lawrence Sequerah menangguhkan perbicaraan itu ke 3 Mei.

Other News

CEO, pengarah syarikat ditahan SPRM kerana disyaki terima rasuah projek ubah suai rangkaian restoran

CEO itu dikatakan meminta setiap kontraktor komisyen sebanyak 15% daripada harga kontrak.

Perbicaraan 1MDB tangguh kerana saksi kontak rapat kes Covid-19

Hakim Collin Lawrence Sequerah menangguhkan perbicaraan itu ke 3 Mei.

Restaurant chain CEO, company director remanded over graft

The CEO, a Hong Kong citizen, is said to have ordered contractors to give a commission of 15% of the contract price.

More needed to safeguard reserves, activists say as 8,000-year-old forest faces loss of protected status

They call for a shift in decision-making power, warning that the degazettement of the Kuala Langat North Forest Reserve will set a bad precedent.

Banyak lagi perlu dilakukan untuk lindungi hutan simpan, kata aktivis

Cadangan kerajaan negeri Selangor akhir tahun lepas supaya hutan simpan itu dinyahwartakan disambut dengan kebimbangan dan kemarahan NGO.

Kes perbicaraan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) melibatkan Najib Razak ditangguhkan hari ini, selepas mahkamah dimaklumkan yang saksi pendakwaan ke-10 merupakan kontak rapat kepada seorang rakannya yang telah diuji positif Covid-19.

Hakim Collin Lawrence Sequerah menangguhkan perbicaraan itu ke 3 Mei selepas Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Akram Gharib memaklumkan perkara itu apabila perbicaraan itu disambung semula selepas mahkamah berehat sebentar.

“Yang Arif, ketika sesi rehat Mohd Hazem Abd Rahman, bekas ketua pegawai eksekutif 1MDB, menerima satu pesanan ringkas daripada rakannya, yang memaklumkan rakannya itu telah diuji positif Covid-19.

“Isnin lepas, saksi kami bertemu rakannya dalam sebuah bilik mesyuarat untuk tempoh lebih satu jam dan kurang dua jam. Mereka duduk berjarakan dua meter tetapi mesyuarat mereka diadakan lebih daripada satu jam.

“Sehubungan itu, saya memohon arahan daripada Yang Arif, sama ada untuk meneruskan dengan beliau (keterangan Mohd Hazim) hari ini atau untuk memberhentikan perbicaraan untuk masa ini,” kata Ahmad Akram dan menambah bahawa sukar bagi pihak pendakwaan menyediakan saksi lain untuk memberikan keterangan hari ini.

Peguam Bela bekas perdana menteri itu Muhammad Shafee Abdullah kemudiannya bangun dan menyatakan yang mereka “tidak mahu mengambil risiko.”

“Saksi boleh jadi kontak rapat utama (primary exposure) dan kita adalah peringkat kedua. Jadi kami tidak mahu mengambil sebarang risiko,” katanya.

Berikutan itu, Hakim Sequerah kemudiannya menangguhkan perbicaraan ke 3 Mei dan mengarahkan pihak pendakwaan untuk mengemas kini status Mohd Hazem kepada mahkamah.

“Bukanlah suatu yang berhemat untuk mengambil risiko itu dan kita tidak tahu jika Mohd Hazim adalah asymptomatik”, katanya.

Pada 10 Februari, perbicaraan telah ditangguhkan akibat Mohd Hazem mengalami demam dan menjalani ujian Covid-19. Bagaimanapun beliau telah diuji negatif Covid-19.

Najib, 67, berhadapan dengan empat pertuduhan menggunakan kedudukannya bagi mendapatkan rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan panggubahan wang haram melibatkan junmlah yang sama.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Mahkamah tolak permohonan reman pengasas Sugarbook

Lelaki yang mengaku pengasas aplikasi berusia 43 tahun itu berjanji akan memberi kerjasama penuh kepada pihak polis.

Audio ‘Boleh saya nasihatkan kamu?’ Rosmah-Najib digunakan sebagai bukti

Ia telah membatalkan keputusan awalnya mengenai rakaman perbualan telefon melibatkan Rosmah dan suaminya Najib Razak serta beberapa individu lain.

Anwar beritahu saya dia tidak mampu kawal ‘budak-budak jahatnya’, kata Mahathir

Bekas perdana menteri memberikan sedikit bayangan mengenai pertemuan peribadi dengan lelaki yang dinamakan untuk menggantikan tempatnya.

Najib fail permohonan hina makhamah terhadap Tommy Thomas minggu ini, kata peguam

Permohonan bagi prosiding menghina mahkamah sudah siap sebanyak 98%, kata peguam Najib.

Mahkamah tolak permohonan Najib tangguh bicara 1MDB

Permohonan itu dibuat bagi membolehkan Najib menunggu satu keputusan berkaitan tindakan undang-undang di Mahkamah Amerika Syarikat.