Monday, March 1, 2021

Terkurung lama, masalah kewangan punca masalah mental meningkat

Berdasarkan Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi (NHMS) terkini, tiga daripada setiap 10 dewasa berusia 16 tahun ke atas akan menderita masalah kesihatan mental.

Other News

Netanyahu blames Iran for boat attack, says ‘striking’ back

The Israeli army has refused to confirm its involvement in the attack, which came days after the explosion that hit the Israeli-owned MV Helios Ray, a vehicle carrier travelling from the Saudi port of Dammam to Singapore.

PBB rayu derma AS$3.85 bilion, cegah kebuluran di Yaman

Kebanyakan program kemanusiaan telah ditutup dan situasi di Yaman semakin buruk.

NFCorp, chairman Salleh lose appeal in defamation suit against Nurul Izzah, PKR

The court also orders NFCorp and Mohamad Salleh Ismail to pay RM50,000 in costs.

Tech demand drove Asia’s factory revival from pandemic in February

But a slowdown in China underscored the challenges facing the region as it seeks a sustainable recovery from the Covid-19 pandemic.

MACC fails in bid to forfeit RM2.7 million belonging to Selangor Umno

Judge says MACC failed to prove that the money was proceeds from unlawful activities.

Masalah mental melanda ramai orang kerana perubahan rutin lebih setahun disebabkan perintah kawalan pergerakan (PKP), dengan pakar kaunseling mengatakan terdapat perkahwinan berakhir dengan perceraian selepas lama terkurung dan dibebani masalah kewangan.

Berdasarkan Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi (NHMS) terkini, tiga daripada setiap 10 dewasa berusia 16 tahun ke atas akan menderita masalah kesihatan mental.

Pakar kaunseling Nur Liyana Abdullah yang turut berkhidmat dengan Talian Kasih disediakan kerajaan berkata, perubahan rutin harian selama lebih setahun secara tidak langsung mempengaruhi tahap emosi individu.

“Pada kebiasaan mereka akan menghabiskan masa di luar seperti makan bersama rakan-rakan, berjumpa kenalan di pejabat, menonton wayang atau sekadar bersiar-siar di luar bagi mengurangkan tekanan,” katanya kepada MalaysiaNow.

“Berbeza sekarang apabila 24 jam masa dihabiskan di rumah dan itu secara tidak langsung menghadkan mereka untuk melakukan perkara yang digemari bagi demi meluahkan emosi mereka.”

Nur Liyana Abdullah

Liyana berkata, banyak panggilan diterimanya melalui Talian Kasih melibatkan tekanan perasaan akibat pandemik Covid-19.

Katanya, terdapat juga pasangan yang bercerai kerana tidak tahan asyik duduk di rumah disebabkan PKP selain terhimpit dengan masalah kewangan.

Menurut Liyana, situasi ini secara tidak langsung akan menyebabkan mereka mengalami kemurungan, keresahan atau lebih buruk apabila berlakunya gangguan jiwa.

“Ada pasangan yang isterinya sudah tidak tahan apabila asyik bergaduh dengan suami termasuk tekanan diberhentikan kerja dan memikirkan solusi untuk menjana pendapatan bagi menampung kos sara hidup.

“Disebabkan masing-masing berada dalam keadaan tertekan, pasangan ini akan melempiaskan marah mereka dengan menjadikan anak-anak sebagai mangsa,” katanya.

Talian Kasih yang dibangunkan kementerian pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat menerima aduan berkenaan dengan keganasan rumah tangga dan penderaan kanak-kanak.

Dilaporkan terdapat peningkatan panggilan diterima Talian Kasih beberapa minggu selepas PKP kali pertama dilaksanakan pada Mac tahun lepas.

Firdaus Abdul Gani

Pakar Perunding Psikiatri Dr Firdaus Abdul Gani berpendapat masyarakat masih kurang terbuka membincangkan masalah melibatkan penyakit termasuk menjadi antara perkara taboo untuk dibahas.

Katanya, tindakan menyamakan penyakit mental dengan kurang waras juga adalah salah satu salah faham kerana masih terdapat pelbagai jenis penyakit mental lain seperti kemurungan dan keresahan.

“Masyarakat perlu sedar bahawa penyakit mental juga adalah sama seperti penyakit fizikal yang lain. Mereka juga perlu tahu bahawa ianya boleh dirawat serta berpotensi untuk sembuh dengan rawatan yang bersesuaian.

“Ada yang menganggap pesakit mental berbahaya disebabkan berita mengenai pesakit mental yang sering disensasikan secara tidak tepat menyebabkan berlakunya pandangan negatif.

“Keadaan seperti ini boleh menyebabkan pesakit enggan atau lambat mendapatkan rawatan,” katanya yang juga merupakan ahli jawatankuasa Persatuan Psikiatri Malaysia (MPA).

Firdaus juga berpendapat pesakit dapat dibantu sekiranya masyarakat memiliki pengetahuan tentang pesakit mental di samping membantu mengenal pasti, mengurus dan mencegah penyakit mental dalam kalangan masyarakat.

“Pesakit yang mengalami gangguan emosi, halusinasi atau delusi berkemungkinan bertindak di luar batasan sekiranya tidak dirawat”.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Get back in line, Khairy warns after cases of politicians cutting vaccine queue

He says his ministry will recommend that the health ministry slap compounds on those who flout the rules.

PM says it again, polls once virus crisis is over

Muhyiddin Yassin says none of the provisions proclaimed under the emergency so far is aimed at keeping the prime minister in power forever.

PM tegaskan sekali lagi, Parlimen dibubarkan bila pandemik berakhir

Pada masa ini ruang perlu diberikan kepada kerajaan untuk menumpukan sepenuh perhatian kepada usaha mengawal penularan wabak Covid-19.

Throw out your throwaway culture, green group urges global corporations

Saving the seas from single-use plastic can’t be done by consumers alone.

I have big support, Muhyiddin says as he marks first year as PM

He maintains that he still possesses majority support, rejecting accusations that the state of emergency was a ploy to remain in power.