Monday, March 1, 2021

Berhati-hati, kata SKMM ketika semakin ramai wanita guna media sosial cari ‘sugar daddy’

Pengguna terdedah kepada risiko jenayah siber sekiranya tidak mengambil langkah keselamatan siber dan kawalan kendiri.

Other News

‘Jangan potong barisan’, kata Khairy

Kes potong barisan masih berlaku walaupun tarikh dan masa tertentu sudah ditetapkan kerajaan.

Hala tuju kerajaan jelas untuk pulihkan ekonomi, kata menteri

Ka Siong berkata hala tuju perdana menteri itu perlu dilaksanakan dengan segera.

Get back in line, Khairy warns after cases of politicians cutting vaccine queue

He says his ministry will recommend that the health ministry slap compounds on those who flout the rules.

Pengarah syarikat didakwa songlap RM603,000 wang syarikat

Mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin RM20,000 dengan seorang penjamin.

Terlibat Macau Scam, 31 polis bakal dihukum

Mereka dirujuk ke pihak Suruhanjaya Pasukan Polis (SPP) untuk tindakan seterusnya.

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) menasihatkan pengguna internet supaya sentiasa berhati-hati memberi maklumat peribadi ketika melayari media sosial atau aplikasi dalam talian terutama melibatkan laman pencarian teman.

Jabatan Komunikasi Korporat SKMM dalam kenyataan hari ini memaklumkan agensi itu mengambil berat dengan gimik pemasaran laman cari teman Sugarbook baru-baru ini yang mendakwa semakin ramai wanita Malaysia terutamanya penuntut universiti menawarkan diri sebagai “sugar baby” di laman aplikasi itu.

“Dakwaan seperti yang terdapat dalam gimik pemasaran itu perlu disiasat untuk disahkan kerana profil pengguna boleh diolah sesuka hati untuk tujuan yang berlainan termasuk untuk memperdaya mangsa,” menurut kenyataan itu.

Internet membuka ruang kepada komunikasi yang lebih luas dan terbuka termasuk aktiviti tidak bermoral seperti penganjuran parti liar, hubungan terlarang dan penyediaan khidmat pelacuran dalam talian.

Baru-baru ini media melaporkan Malaysia diletakkan pada kedudukan ketiga tertinggi di Asia di belakang India dan Indonesia bagi negara yang mempunyai bilangan “sugar daddy” paling ramai melalui aplikasi Sugarbook, yang menyediakan platform untuk mencari perempuan simpanan atau lebih dikenali sebagai “sugar baby”.

Sementara itu, Jabatan Komunikasi Korporat SKMM memaklumkan selain Sugarbook, terdapat pelbagai aplikasi lain yang menawarkan perkhidmatan “dating service” atau percintaan secara dalam talian.

“Pengguna harus sedar bahawa mereka mudah tertipu dan terdedah kepada risiko jenayah siber sekiranya tidak mengambil langkah keselamatan siber dan kawalan kendiri.

“Risiko scam percintaan (love scam) akan tertambah dengan terdedah juga kepada malware (perisian hasad) dan spyware (perisian intip), kebocoran maklumat peribadi dan gangguan seksual,” demikian menurut kenyataan tersebut.

Sehubungan itu, SKMM akan terus memantau dan menyiasat bersama polis aplikasi Sugarbook dan akan mengambil tindakan terhadap pengguna dan pemilik platform itu sekiranya didapati melakukan aktiviti yang melanggar undang-undang negara.

Jika terdapat unsur kegiatan pelacuran, tindakan lanjut akan dijalankan oleh polis.

Ibu bapa dan penjaga pula dinasihatkan sentiasa mengawasi tingkah laku dalam talian anak di bawah jagaan masing-masing dan peka dengan perubahan gaya hidup yang boleh menimbulkan keraguan, demikian menurut kenyataan itu.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Terlibat Macau Scam, 31 polis bakal dihukum

Mereka dirujuk ke pihak Suruhanjaya Pasukan Polis (SPP) untuk tindakan seterusnya.

Sugarbook founder charged with inciting mischief

Chan Eu Boon is accused of committing the offence by using a website to publish an article entitled 'Top 10 Sugar Baby University in Malaysia'.

Pengasas Sugarbook mengaku tidak bersalah cetus kegentaran awam

Pengakuan Chan Eu Boon, 34, itu direkod selepas pertuduhan dibacakan jurubahasa di hadapan Majistret Sabreena [email protected] Bahari.

Webs of deceit woven to entrap children

Teens are tech savvy but not mature enough to spot and deal with online sexual predators hunting them.

Pengasas Sugarbook direman 7 hari

Hakim Noorin Badaruddin mengeluarkan perintah itu selepas usahawan berusia 34 tahun itu tidak membantah dan setuju untuk direman.