Thursday, February 25, 2021

Manfaatkan dana kerajaan pasarkan produk dalam talian, kata menteri kewangan

PKP seharusnya dimanfaatkan untuk berniaga secara dalam talian, katanya.

Other News

Making MySejahtera mandatory victimises the non-IT savvy and the poor

Consumers Association of Penang urges the government to reconsider the move, given the plight of the elderly and those who do not possess smartphones.

Pasaran hartanah kekal stabil dalam tempoh pandemik

Tiada perubahan ketara secara keseluruhan dari segi permintaan harga untuk suku keempat 2020, dengan pasaran dijangka terus meningkat pada 2021.

Apex court declares Selangor shariah law criminalising unnatural sex unconstitutional

A nine-member Federal Court bench grants a declaration sought by a man accused of attempting to commit sexual intercourse against the order of nature.

Property market holding steady despite pandemic-induced woes

No change reported in overall asking prices for the final quarter of 2020, with the property market expected to improve considerably in 2021.

Kenya bans its runners from Tanzania marathon over Covid-19 fears

The Tanzanian government has been criticised for downplaying the seriousness of the pandemic and refusing to take tough measures against it.

Peniaga disaran memanfaatkan sepenuhnya dana yang disediakan kerajaan untuk memasarkan produk mereka secara dalam talian, kata Menteri Kewangan Tengku Zafrul Aziz.

Beliau berkata ketika negara berada dalam fasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dikuatkuasakan bagi membendung penularan Covid-19, kesempatan itu seharusnya dimanfaatkan peniaga bagi menjana pendapatan.

“Hari ini saya melawat usahawan di bawah Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (Risda)… kita nak lihat sendiri bagaimana pengusaha IKS (Industri Kecil dan Sederhana) berjaya menghasilkan produk-produk, Insya-Allah dapat dipasarkan.

“Saranan saya kepada usahawan semasa PKP ini, mereka sepatutnya mengambil peluang itu dengan memulakan perusahaan dan tidak berputus asa. Kita dapat melihat perniagaan dalam talian, kerajaan membantu dengan memberi dana untuk peniaga memulakan perniagaan dalam talian,” katanya kepada pemberita di Jempol hari ini.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas melawat dua usahawan di bawah Program Aktiviti Ekonomi Tambahan (AET) di Kampung Serting Ilir. Turut hadir Pengerusi Risda Mohd Salim Sharif.

Menteri kewangan itu, yang dalam lawatan kerja ke daerah Jempol, turut menyerahkan sumbangan tablet kepada 20 pelajar sekolah rendah dan menengah daripada keluarga kurang berkemampuan (B40).

AET adalah program di bawah Risda yang bertujuan menggalakkan pekebun kecil menceburi bidang keusahawanan bagi menjana pendapatan tambahan.

Zafrul kemudian merasmikan Pusat Program Pembelajaran Digital dan Multimedia di Jempol yang menyediakan kemudahan internet bagi keperluan Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR).

Menteri kewangan itu, yang dalam lawatan kerja ke daerah Jempol, turut menyerahkan sumbangan tablet kepada 20 pelajar sekolah rendah dan menengah daripada keluarga kurang berkemampuan (B40).

Pengurus pusat berkenaan Nurul Azma Shafiqah Khairul Azhar pula berkata buat masa ini, pusat tersebut dilengkapi tujuh komputer riba dan sebuah Televisyen Pintar bagi kegunaan PdPR.

“Pusat ini baru beroperasi minggu lepas dengan tumpuan kepada keluarga yang mempunyai anak ramai serta tidak cukup peranti bagi keperluan PdPR.

“Sambutan menggalakkan dan pusat ini mampu memuatkan seramai 10 pelajar dengan mengambil kira penjarakan fizikal,” katanya sambil menambah pusat itu beroperasi dari Isnin hingga Jumaat bermula 8.30 pagi hingga 5 petang.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Buskers terpaksa menyanyi secara dalam talian, pendapatan terjejas 70%

Pendapatan seniman jalanan itu membolehkan Meor menyara keluarganya, tetapi semuanya berubah selepas PKP 2.0 dikuatkuasakan.

Selepas setahun, masih banyak persoalan bagi guru era pandemik

Bagaimana untuk berinteraksi dengan murid melalui pembelajaran secara dalam talian adalah antara ketidaktentuan dihadapi mereka.

Berhati-hati sebelum beli komputer riba dalam talian, kata persatuan pengguna 

CAP kesa beberapa sindiket penipuan yang menggunakan 'keldai wang' untuk menipu transaksi wang.

Parang, senjata api tersedia untuk dibeli tetapi tidak semudah disangka

Pendedahan rancangan serangan solo remaja Singapura membuktikan ia tidak mustahil untuk dilakukan dengan bantuan dalam talian.

Guru boleh tetapkan kaedah PdPR bersesuaian di luar talian, kata menteri

Antara kaedah luar talian yang digunakan ialah penyerahan modul pembelajaran atau latihan kepada murid.