Saturday, December 4, 2021

Moratorium menyeluruh jejaskan ekonomi, rakyat, kata gabenor bank negara

Nor Shamsiah berkata 1.4 juta telah memohon bantuan pembayaran balik pinjaman atau pembiayaan, dengan kadar kelulusan 95%.

Other News

Pelaksanaan moratorium menyeluruh secara automatik tidak akan memberi manfaat kepada ekonomi dan rakyat, menurut Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Nor Shamsiah Mohd Yunus.

Bercakap pada sidang media pengumuman prestasi KDNK suku keempat 2020 secara maya pada Khamis, beliau berkata pertama, langkah itu akan mengurangkan penampan bank dan sekali gus menyukarkan individu serta perniagaan untuk memperoleh pinjaman baharu.

“Kedua, kekukuhan dan keuntungan bank penting untuk jutaan rakyat Malaysia, yang bukan sahaja sebagai pendeposit malah sebenarnya pemegang saham secara langsung (dari segi) simpanan dan pegangan mereka dalam institusi seperti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, Amanah Saham Bumiputera, Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan), Lembaga Tabung Angkatan Tentera dan Tabung Haji.

“Ketiga, pendekatan bersasar adalah lebih baik berbanding dengan moratorium menyeluruh memandangkan ia memberi pilihan kepada peminjam, (membolehkan mereka) membuat keputusan kewangan masing-masing,” katanya.

Nor Shamsiah berkata 1.4 juta rakyat Malaysia telah memohon bantuan pembayaran balik pinjaman atau pembiayaan, dengan kadar kelulusan 95%.

Beliau berkata kira-kira 45% peminjam memilih bagi pengurangan ansuran bulanan.

“Peminjam membuat pilihan bijak dalam menguruskan hutang mereka berlandaskan kemampuan mereka. Jadi, mereka tidak meminta moratorium, mereka tidak mahu satu penyelesaian untuk semua keadaan atau peminjam,” katanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles