Wednesday, March 3, 2021

Bicara pengubahan wang haram RM15 juta Hafarizam bermula Julai

Penasihat undang-undang Umno itu menghadapi tiga pertuduhan menerima wang daripada bekas perdana menteri Najib Razak.

Other News

TMJ eyeing Spanish football club Valencia?

The club was valued at €408 million in a report by global accountancy firm KPMG last year.

AirAsia perkenal ‘Asean Unlimited’ tawar khidmat penghantaran

AirAsia Group Bhd memanfaatkan perkembangan vaksinasi Covid-19 dengan memperkenalkan produk terbaharu - ‘Asean Unlimited’ yang menawarkan pas penerbangan antarabangsa dan domestik serta perkhidmatan penghantaran...

Use of tracking device among new provisions under emergency ordinance

The wristband will be made mandatory for those who test positive for Covid-19, persons under investigation and those under surveillance.

Pesakit, kontak rapat Covid-19 dipakaikan gelang berteknologi tinggi, kata menteri

Pesakit Covid-19 serta Individu Dalam Pengawasan (PUS) akan dipakaikan gelang berperanti.

Singapore cops find gun smuggled from Malaysia in drug bust on gang member

For a little under RM4,300, Muhammad Ikram Abdul Aziz was able to obtain the gun and eight bullets from a man in Johor Bahru which he then smuggled into Singapore.

Perbicaraan kes Penasihat Undang-Undang Umno Mohd Hafarizam Harun yang menghadapi tiga pertuduhan pengubahan wang haram berjumlah RM15 juta didakwa diterima daripada bekas perdana menteri Najib Razak, akan bermula Julai depan.

Peguam Hasnal Rezua Merican yang mewakili Mohd Hafarizam berkata Hakim Mahkamah Sesyen Suzana Hussin ketika sebutan kes itu semalam menetapkan 1 dan 2 Julai untuk perbicaraan.

“Pihak pendakwaan akan mengemukakan kira-kira 20 saksi untuk memberi keterangan. Mahkamah juga menetapkan 10 Mac untuk sebutan semula kes,” kata peguam itu ketika dihubungi Bernama hari ini.

Mengikut pertuduhan pertama, Mohd Hafarizam, 49, didakwa melibatkan diri dalam pengubahan wang haram dengan menerima wang berjumlah RM7.5 juta yang merupakan hasil daripada aktiviti haram melalui sekeping cek AmIslamic Bank Berhad milik Najib bertarikh 16 April 2014, yang dimasukkan ke dalam akaun firma guamannya, Tetuan Hafarizam Wan & Aisha Mubarak.

Peguam itu yang mewakili Najib dalam beberapa kes saman sivilnya didakwa melakukan perbuatan tersebut di CIMB Bank Berhad, Pusat Dagangan Dunia Putra, Jalan Tun Ismail di sini, pada 17 April 2014.

Dia didakwa mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 yang boleh dihukum di bawah Seksyen 4(1) akta sama, memperuntukkan hukuman penjara maksimum lima tahun dan denda sehingga RM5 juta atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Bagi pertuduhan kedua dan ketiga, Mohd Hafarizam didakwa menerima wang berjumlah RM4 juta dan RM3.5 juta yang merupakan hasil daripada aktiviti haram melalui dua keping cek AmIslamic Bank Berhad milik Najib bertarikh 7 November 2014 dan 21 Januari 2015 yang dimasukkan ke dalam akaun firma guaman sama.

Dia didakwa melakukan perbuatan itu antara 12 November 2014 dan 12 Februari 2015 di tempat sama, mengikut Seksyen 4(1)(b) akta sama, memperuntukkan hukuman penjara maksimum 15 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah atau nilai hasil daripada aktiviti haram atau peralatan kesalahan itu pada masa kesalahan itu dilakukan atau RM5 juta, yang mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Penolong pegawai agama mengaku tidak bersalah terima suapan RM26,800

Tertuduh Nurul Hazlin mengaku tidak bersalah selepas kesemua pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Abdul Kamal Arifin Ismail.

Bicara pengubahan wang haram RM1 juta Shahrir Samad bermula 1 April

Perbicaraan kes itu yang akan mendengar keterangan 19 saksi pendakwaan dijadual berlangsung selama 20 hari.

Syarikat, pengarah dan pengurus didakwa guna logo palsu daging import

Tertuduh, syarikat LY Frozen Food Sdn Bhd, pengurus syarikat itu Chong Kim Kuang, 48, dan pengarahnya Yong Chee Keong, 40, bagaimanapun mengaku tidak bersalah.

Subahat rasuah, abang Azeez Rahim dilepas tanpa dibebas

Dua pertuduhan bersubahat membabitkan projek pembinaan lebuh raya dan naik taraf jalan raya di Perak dan Kedah.

Bekas pengerusi Mara Inc didakwa 22 pertuduhan

Mohammad Lan Allani didakwa kes rasuah dan pengubahan wang haram berjumlah RM20.45 juta, membabitkan hartanah di Melbourne, Australia.