Friday, February 26, 2021

1MBD: Nama Jho Low tiada dalam minit mesyuarat Kabinet Najib

Bekas timbalan ketua setiausaha (Kabinet) Mazidah Abdul Majid menyatakan perkara tersebut ketika sesi pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Akram Gharib.

Other News

AmBank bayar Putrajaya RM2.83 bilion disebabkan penglibatan dalam skandal 1MDB

Pembayaran ini akan menguntungkan rakyat Malaysia kata Menteri Kewangan Tengku Zafrul Aziz.

Palm oil churns trouble in Canadian ‘hard butter’ puzzle

The pandemic has increased demand for butter, so farmers are feeding extra palm oil derivatives to their cows to produce more milk fat.

Kes Covid-19 kembali melebihi 2,000, 11 kematian baru

11 lagi kematian dicatatkan menjadikan jumlah 1,111 kes.

Daily cases back over 2,000, death toll up by 11

2,253 new cases, 3,085 recoveries.

Glove giant Top Glove applies for Hong Kong listing

Top Glove hopes the listing will enable it to raise capital for its global business growth, as well as worldwide expansion and strategic investments.

Mahkamah Tinggi hari ini diberitahu yang nama ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho atau Jho Low tidak ditemui pada minit mesyuarat Kabinet ketika pentadbiran Najib Razak.

Bekas timbalan ketua setiausaha (Kabinet) Mazidah Abdul Majid menyatakan perkara tersebut ketika sesi pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Akram Gharib dalam kes perbicaraan 1MDB bekas Perdana Menteri itu.

Terdahulu saksi pendakwaan ke-11 itu diminta untuk menyemak minit mesyuarat untuk melihat sama ada nama Jho Low pernah disebut dalam minit mesyuarat berkenaan.

Ahmad Akram: Berdasarkan kepada kesemua dokumen yang ada, adakah Low Taek Jho, yang lebih dikenali sebagai Jho Low, pernah disebut dalam dokumen ini?

Mazidah: Tidak.

Ahmad Akram: Adakah Najib pernah sebut kepada Kabinet yang Jho Low telah membantu untuk mendapatkan sumbangan daripada seorang putera Saudi kepada Yayasan 1Malaysia Development Berhad (1MDB)?

Mazidah: Saya tidak ingat, tetapi jika Najib ada sebut nama Jho Low, ia tentunya akan ada di dalam minit mesyuarat. Bagaimanapun nama Jho Low tidak ada dalam minit mesyuarat.

Sementara itu ketika sesi soal balas oleh Peguambela Najib, Muhammad Shafee Abdullah, saksi berusia 72 tahun itu berkata, beliau hanya mendengar nama Jho Low apabila isu 1MDB timbul.

Muhammad Shafee: Anda pernah dengar nama Jho Low sebelum ini?

Mazidah: Ia satu nama sebutan ramai.

Najib, 67, menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk memperoleh suapan berjumlah RM2.3 billion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram pada jumlah wang yang sama.

Perbicaraan di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah bersambung Isnin.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

AmBank bayar Putrajaya RM2.83 bilion disebabkan penglibatan dalam skandal 1MDB

Pembayaran ini akan menguntungkan rakyat Malaysia kata Menteri Kewangan Tengku Zafrul Aziz.

Perbicaraan kes rasuah RM6.35 juta bekas SU politik Mat Sabu pada 15 Mac

Azhar berdepan dengan lima pertuduhan menerima dan meminta suapan berjumlah RM6.35 juta daripada sebuah syarikat kontraktor.

Bicara kes pengubahan wang haram Rosmah bermula November

Peguam Geethan Ram Vincent yang mewakili Rosmah turut mengesahkan tarikh perbicaraan berkenaan.

Jabatan Peguam Negara bantah permohonan NGO cabar kerajaan hantar pulang pelarian Myanmar

Dua badan bukan kerajaan (NGO) mencabar keputusan kerajaan Malaysia untuk menghantar pulang 1,200 pelarian warganegara Myanmar ke negara asal.

Saksi nafi gelaran Datuk yang diterima berkait kes 1MDB

Nor Salwani Muhammad, 54,  memberitahu pingat yang diterimanya pada 1 Februari 2020 adalah kerana beliau telah berkhidmat selama 30 tahun di kementerian wilayah persekutuan.