Thursday, December 2, 2021

1MBD: Nama Jho Low tiada dalam minit mesyuarat Kabinet Najib

Bekas timbalan ketua setiausaha (Kabinet) Mazidah Abdul Majid menyatakan perkara tersebut ketika sesi pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Akram Gharib.

Other News

Mahkamah Tinggi hari ini diberitahu yang nama ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho atau Jho Low tidak ditemui pada minit mesyuarat Kabinet ketika pentadbiran Najib Razak.

Bekas timbalan ketua setiausaha (Kabinet) Mazidah Abdul Majid menyatakan perkara tersebut ketika sesi pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Akram Gharib dalam kes perbicaraan 1MDB bekas Perdana Menteri itu.

Terdahulu saksi pendakwaan ke-11 itu diminta untuk menyemak minit mesyuarat untuk melihat sama ada nama Jho Low pernah disebut dalam minit mesyuarat berkenaan.

Ahmad Akram: Berdasarkan kepada kesemua dokumen yang ada, adakah Low Taek Jho, yang lebih dikenali sebagai Jho Low, pernah disebut dalam dokumen ini?

Mazidah: Tidak.

Ahmad Akram: Adakah Najib pernah sebut kepada Kabinet yang Jho Low telah membantu untuk mendapatkan sumbangan daripada seorang putera Saudi kepada Yayasan 1Malaysia Development Berhad (1MDB)?

Mazidah: Saya tidak ingat, tetapi jika Najib ada sebut nama Jho Low, ia tentunya akan ada di dalam minit mesyuarat. Bagaimanapun nama Jho Low tidak ada dalam minit mesyuarat.

Sementara itu ketika sesi soal balas oleh Peguambela Najib, Muhammad Shafee Abdullah, saksi berusia 72 tahun itu berkata, beliau hanya mendengar nama Jho Low apabila isu 1MDB timbul.

Muhammad Shafee: Anda pernah dengar nama Jho Low sebelum ini?

Mazidah: Ia satu nama sebutan ramai.

Najib, 67, menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk memperoleh suapan berjumlah RM2.3 billion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram pada jumlah wang yang sama.

Perbicaraan di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah bersambung Isnin.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles