Thursday, February 25, 2021

Bicara pengubahan wang haram RM1 juta Shahrir Samad bermula 1 April

Perbicaraan kes itu yang akan mendengar keterangan 19 saksi pendakwaan dijadual berlangsung selama 20 hari.

Other News

Injunctive orders and the deportation of Myanmar nationals

It would have been tenuous to rely on a stay order to prevent the government from deporting the 1,200 Myanmar nationals.

New look for Burger King as it announces major expansion despite pandemic

Burger King Malaysia plans to grow its restaurant base by 20% by the end of the year.

Making MySejahtera mandatory victimises the non-IT savvy and the poor

Consumers Association of Penang urges the government to reconsider the move, given the plight of the elderly and those who do not possess smartphones.

Pasaran hartanah kekal stabil dalam tempoh pandemik

Tiada perubahan ketara secara keseluruhan dari segi permintaan harga untuk suku keempat 2020, dengan pasaran dijangka terus meningkat pada 2021.

Apex court declares Selangor shariah law criminalising unnatural sex unconstitutional

A nine-member Federal Court bench grants a declaration sought by a man accused of attempting to commit sexual intercourse against the order of nature.

Perbicaraan kes bekas pengerusi Felda Shahrir Ab Samad yang didakwa gagal mengisytiharkan RM1 juta yang diterima daripada Najib Razak kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) di Mahkamah Sesyen di sini bermula 1 April ini.

Timbalan Pendakwa Raya (TPR) Mohd Afif Ali berkata perbicaraan kes itu yang akan mendengar keterangan 19 saksi pendakwaan dijadual berlangsung selama 20 hari di hadapan Hakim Azura Alwi.

“Bicara kes itu dijadualkan pada 1, 2, 22, 23 April; 29, 30 Jun; 12,13 Ogos; 1,17 September; 4, 5, 18 dan 25 Oktober; 5, 11,12 November dan  6, 7, 8 Disember.

“Pihak pendakwaan menjangkakan akan memanggil 19 orang saksi untuk memberi keterangan,” katanya kepada Bernama ketika dihubungi menerusi aplikasi WhatsApp hari ini.

Pada prosiding hari ini juga, mahkamah menetapkan 1 Mac untuk sebutan kes tersebut.

Sementara itu, peguam Syahrul Syazwan Salehin yang mewakili Shahrir mengesahkan perkara tersebut dan turut memaklumkan pada 1 Mac juga akan ada sebutan di Mahkamah Tinggi bagi mengetahui status kes itu untuk dipindahkan ke mahkamah berkenaan.

Shahrir turut diwakili Peguam Firoz Hussein Ahmad Jamaluddin, Syed Faisal Al-Edros Syed Abdullah Al-Edros dan Dzulkifli Ahmad yang juga bekas ketua pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia manakala Mohd Afif bersama-sama TPR Natrah Fareha Rahmat.

Shahrir, 72, dituduh melibatkan diri dalam pengubahan wang haram dengan cara tidak melaporkan pendapatan sebenar dalam Borang Nyata Cukai Pendapatan bagi Tahun Taksiran 2013 yang bertentangan dengan Seksyen 113(1)(a) Akta Cukai Pendapatan 1967, iaitu tidak mengisytiharkan pendapatan yang diterima daripada bekas perdana menteri itu berjumlah RM1 juta melalui sekeping cek AmIslamic Bank Berhad bertarikh 27 November, 2013.

Cek itu kemudiannya dimasukkan ke dalam akaun Public Islamic Bank milik tertuduh pada 28 November 2013.

Oleh itu, Shahrir didakwa telah melibatkan diri secara langsung dalam transaksi yang melibatkan hasil daripada sesuatu aktiviti haram dan dituduh melakukan kesalahan di LHDN, Cawangan Duta, Kompleks Pejabat Kerajaan, Jalan Tuanku Abdul Halim di sini pada 25 April, 2014.

Pertuduhan mengikut Seksyen 4 (1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001 yang memperuntukkan hukuman denda tidak melebihi RM5 juta atau penjara maksimum lima tahun atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Jabatan Peguam Negara bantah permohonan NGO cabar kerajaan hantar pulang pelarian Myanmar

Dua badan bukan kerajaan (NGO) mencabar keputusan kerajaan Malaysia untuk menghantar pulang 1,200 pelarian warganegara Myanmar ke negara asal.

Saksi nafi gelaran Datuk yang diterima berkait kes 1MDB

Nor Salwani Muhammad, 54,  memberitahu pingat yang diterimanya pada 1 Februari 2020 adalah kerana beliau telah berkhidmat selama 30 tahun di kementerian wilayah persekutuan.

Mahkamah tolak permohonan lucut hak wang milik Umno Johor

Pihak pendakwaan hari ini gagal dalam permohonan mereka untuk melucut hak wang berjumlah RM677,872.55.

Jangan hanya sokong mahkamah ketika keputusan berpihak kepada kita

Janganlah apabila sesuatu penghakiman itu tidak mengikut selera kita, kita kata mahkamah tidak adil.

DAP, PKR derma RM80,000 kepada Malaysiakini

Portal Malaysiakini didenda RM500,000 oleh Mahkamah Persekutuan hari ini selepas didapati bersalah kerana menghina mahkamah.