Sunday, February 28, 2021

PMO selar bekas timbalan menteri berhubung dakwaan PM enggan jalani kuarantin

Pejabat Perdana Menteri (PMO) menafikan sekeras-kerasnya dakwaan Mohd Puad Zarkashi, bekas timbalan menteri pendidikan.

Other News

Stop the hypocrisy, Amanah tells PKR as rift widens over PH intra-hopping

This comes as Amanah loses five of its assemblymen in Selangor and Johor.

Amanah Bukit Bintang gesa kaji semula hubungan dengan PKR, kedudukan dalam PH

Mereka berkata, sudah tiada kesepakatan dalam gabungan yang dibentuk.

‘Jangan hipokrit, lidah bercabang’, kata Pemuda Amanah selepas PKR ‘curi’ 3 wakil rakyat

Sebagai rakan gabungan PH, menerima penyertaan wakil-wakil rakyat ini hanya akan mengeruhkan hubungan antara parti, kata Shazni.

Belajar sejarah di luar buku teks

Kalau dulu kita hanya ada maklumat dari buku teks, tetapi kini apa saja maklumat boleh diperolehi melalui alam maya.

’Sindir badan’ lebih dahsyat dengan media sosial

Media sosial kini menjadi medium paling mudah untuk seseorang meluahkan perasaan sehingga mengenepikan nilai kemanusiaan, kesopanan dan kesusilaan.

Putrajaya memberi amaran akan mengambil tindakan undang-undang terhadap seorang bekas timbalan menteri kerana mendakwa kuarantin singkat dibenarkan untuk anggota Kabinet pulang dari luar negara disebabkan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin enggan menjalani kuarantin wajib selepas pulang dari Indonesia.

Pejabat Perdana Menteri (PMO) dalam kenyataan hari ini menafikan sekeras-kerasnya dakwaan Mohd Puad Zarkashi, bekas timbalan menteri pendidikan.

“Fitnah yang dilemparkan oleh Mohd Puad Zarkashi adalah berniat jahat untuk mencemarkan nama baik perdana menteri.

“Tindakan undang-undang akan diambil ke atas beliau sekiranya beliau gagal memohon maaf secara terbuka,” kata PMO dalam kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu, Muhyiddin diserahkan perintah pengawasan dan pemerhatian di rumah dan dipakaikan gelang pengawasan setibanya dari Jakarta pada 5 Februari.

Pewartaan kerajaan persekutuan yang ditandatangani semalam membolehkan menteri yang kembali dari lawatan rasmi luar negara diberi pengecualian daripada menjalani kuarantin 10 hari selepas pulang.

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah pada sidang media hariannya hari ini berkata, menteri atau perwakilan mesti mengemukakan permohonan pengecualian sebelum perjalanan, untuk membolehkan pegawai kesihatan melakukan penilaian risiko dalam perjalanan mereka sebelum meluluskannya.

“Perdana menteri yang ke Jakarta baru-baru ini, sudah menjalani ujian PCR pada 3 Februari sebelum ke Jakarta dan apabila sampai di Jakarta pada 4 Februari ujian sekali lagi dijalankan dan kembali ke Malaysia.

“Pada 5 Februari iaitu hari pertama, saya mengeluarkan perintah mahkamah untuk kuarantin di rumah dan dipakaikan gelang pink dan swab test dilakukan hari ini iaitu hari kelima dan juga akan melengkapkan jadual kuarantin untuk tempoh tujuh hari. Jadi tujuh campur tiga adalah 10 hari,” katanya.

Kunjungan ke Indonesia merupakan lawatan rasmi ke luar negara pertama sejak Muhyiddin menjadi perdana menteri pada 1 Mac tahun lepas, beberapa hari sebelum pandemik Covid-19 merebak ke seluruh negara menyebabkan perintah kawalan pergerakan dilaksanakan termasuk menutup sempadan negara.

Puad yang juga bekas ahli Parlimen Batu Pahat adalah antara pengkritik utama kerajaan, mendakwa di Facebook berlaku kekecohan di lapangan terbang Subang apabila rombongan Muhyiddin tiba.

“Pegawai KKM sudah menunggu untuk urusan kuarantin bila rombongan PM sampai dari Jakarta. Katanya mereka tidak mahu kuarantin 10 hari? Rakyat perlu penjelasan,” tulis Puad sambil mendakwa kerajaan berat sebelah dalam melaksanakan arahan kuarantin.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Art Harun terkejut dengan sikap rakan-rakan selepas dilantik speaker

Bekas peguam itu menceritakan hal peribadinya termasuk bagaimana proses pelantikannya sebagai speaker Dewan Rakyat dijadikan isu peribadi.

See the good from Sheraton Move, PH supporters told

Political scientist Wong Chin Huat says even an event like the Sheraton Move, which saw the collapse of the PH government, may have 'positive unintended consequences'.

Muhyiddin, Noor Hisham among first to receive Covid-19 jab

This marks the launch of the National Covid-19 Immunisation Programme, under which about 80% of the population has been targeted with the goal of achieving herd immunity.

Muhyiddin to receive first Pfizer jab today

Also scheduled to receive the vaccine today are health director-general Dr Noor Hisham Abdullah and four other staff from the health ministry.

Muhyiddin ucap selamat maju jaya kepada calon SPM

Seramai 401,105 pelajar seluruh negara akan menduduki SPM 2020 dalam suasana pembudayaan norma baru.