Thursday, February 25, 2021

Ibu tunggal, 7 anak kongsi satu peranti untuk jalankan perniagaan, belajar

Anak-anaknya bergilir menggunakan peranti itu menyebabkan sesi PdPR sering terganggu.

Other News

KKM perjelas kenapa jarum suntikan vaksin berbeza warna

Penggunaan dua jenis jarum suntikan yang berbeza adalah  mengikut keperluan ketika prosedur suntikan.

‘Communist supporter’ claims a lot of ‘organised fuss’ about nothing

MCA vice-president defends his speech at a recent event organised by the Communist Party of China.

Bicara kes pengubahan wang haram Rosmah bermula November

Peguam Geethan Ram Vincent yang mewakili Rosmah turut mengesahkan tarikh perbicaraan berkenaan.

Burger King berwajah baru dalam fasa pandemik

Burger King umum rancangan mengembangkan pasarannya sebanyak 20% menjelang akhir tahun termasuk pelancaran identiti visual baru.

Health ministry explains different needle colours for Covid jabs

Different colours signify different bore size in needles, health ministry says.

Seorang ibu tunggal berniaga dalam talian dan tujuh orang anaknya mengikuti Pengajaran dan Pembelajaran Di Rumah (PdPR) dengan berkongsi satu-satunya telefon pintar milik keluarga itu.

Umi Naza Osman, 36, berkata kerana hanya ada satu peranti iaitu telefon pintar miliknya, anak-anaknya bergilir menggunakan peranti itu menyebabkan sesi PdPR anak-anaknya sering terganggu apabila adanya pertindihan waktu pembelajaran antara satu sama lain.

Anak sulung di tingkatan lima hinggalah anak bongsunya yang berusia empat tahun di taska mengikuti modul pembelajaran menggunakan telefon pintar.

Beliau berkata adakalanya sesi pembelajaran anak-anaknya turut terganggu apabila ada pelanggan menghubungi untuk membuat tempahan kerepek ubi atau kerepek pisang yang kini menjadi sumber pendapatan utamanya.

“Selama ini saya khuatir apabila anak-anak saya tidak dapat menumpukan perhatian apabila terdapatnya gangguan sama ada terpaksa berkongsi peranti atau adanya tempahan untuk perniagaan saya yang dilaksanakan secara kecil-kecilan ini.

Bukannya saya tidak mahu membelikan telefon lain, tetapi pendapatan saya ini terpaksa saya dahulukan untuk keperluan lain, termasuklah membayar duit sewa rumah sebanyak RM300 sebulan,” katanya ketika ditemui pemberita di kediamannya di Kampung Rahmat, Sri Lalang, dekat Kluang.

Katanya, setiap anaknya itu sememangnya memerlukan peranti seperti telefon pintar apabila sesi pengajaran dan pembelajaran semasa PKP kini dilaksanakan secara dalam talian.

Umi ditemui ketika lawatan Ahli Parlimen Ayer Hitam Wee Ka Siong ke kediamannya hari ini semasa program penyampaian sumbangan keperluan harian kepada golongan memerlukan di kawasan parlimen itu.

Sementara itu, masalah yang dihadapi oleh Umi ini mendapat perhatian Wee apabila pihaknya menyumbangkan dua telefon pintar kepada mereka sekeluarga.

Kata Wee yang juga menteri pengangkutan, diharapkan dengan pemberian telefon pintar itu akan dapat memudahkan sesi PdPR anak-anak Umi, dan membolehkan pengusaha kerepek itu menggunakan sepenuhnya telefon bimbit miliknya untuk perniagaan.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Ibu bapa punca peningkatan obesiti dalam kalangan kanak-kanak semasa pandemik

Ibu bapa menjadikan makanan ringan bergoreng, keropok atau gula-gula bagi membantu anak-anak kekal fokus sewaktu sesi pembelajaran dan pengajaran di rumah.

Kes baru Covid-19 kembali melebihi angka 3,000

Kes aktif dengan kebolehjangkitan pula berjumlah 30,677.

Kelonggaran rentas daerah, negeri hantar anak ke sekolah dibincang esok

Keputusan perbincangan itu akan diumumkan Khamis ini dengan mengambil kira sekolah bakal dibuka secara berperingkat bermula 1 Mac.

14 lagi kematian baru, 4,055 dilaporkan pulih

Kes aktif dengan kebolehjangkitan pula berjumlah 30,475.

2,192 kes baru Covid-19, 3,414 pulih, 6 lagi kematian dilaporkan

Kes aktif dengan kebolehjangkitan pula berjumlah 32,076.