Monday, November 29, 2021

Harga cili, bawang merah kembali stabil, kata timbalan menteri

Ia susulan kemasukan bekalan barangan tersebut dari India dan Pakistan, yang sebelum ini terhenti seketika akibat banjir.

Other News

Harga cili dan bawang merah yang sebelum ini melambung tinggi di pasaran, didapati mengalami penurunan ketara dan kembali stabil sejak minggu lalu.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Rosol Wahid berkata, ia susulan kemasukan bekalan barangan tersebut dari India dan Pakistan, yang sebelum ini terhenti seketika akibat banjir.

“Isu harga bawang merah dan cili merah sudah tidak timbul kerana import bekalan dari India dan Pakistan sudah boleh masuk, sebelum ini di sana banjir.

Tambah Rosol lagi, KPDNHEP sentiasa melakukan pemantauan harga dan bekalan secara berterusan melalui 2,300 anggota penguatkuasanya, di seluruh negara.

“Kita dapati penurunan harga (bawang dan cili) melebihi 10 peratus, kerana bekalan sudah mula stabil di pasaran,” katanya kepada media selepas melawat keluarga pelajar pintar yang daif Muhammad Mu’az Zhofri, 13, di Kampung Losong, di Kuala Terengganu hari ini.

Tambah Rosol lagi, KPDNHEP sentiasa melakukan pemantauan harga dan bekalan secara berterusan melalui 2,300 anggota penguatkuasanya, di seluruh negara.

Beliau berkata, ia bagi memastikan tidak berlaku manipulasi harga dan bekalan yang akan membebankan para pengguna.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles