Friday, February 26, 2021

Penjual cendol dipenjara 16 tahun sokong, edar barang berkaitan Daesh

Nahzatulazran A. Rahman didapati bersalah atas sembilan pertuduhan.

Other News

Vaksin Covid-19 jalan terbaik rancak ekonomi

Petanda kerajaan tidak perlu lagi melaksanakan perintah kawalan pergerakan, termasuk kemungkinan membuka sepenuhnya sektor ekonomi.

Maximum RM10,000 fine for SOP offenders beginning March 11

Companies or corporations that violate the SOPs can be fined up to RM50,000.

China approves 2 more home-grown Covid-19 vaccines for use

China is exporting vaccines to 27 countries and providing free doses to 53 others, a foreign ministry spokesman says.

US approves Pfizer vaccine storage at normal freezer temperature

The move loosens a previous requirement that the vaccine should be stored at ultra-low temperatures, between -80 to -60 degrees Celsius.

India, Pakistan militaries agree to Kashmir border truce in rare joint statement

Kashmir has long been a flashpoint between the neighbours, which both claim the region in full but rule only parts.

Seorang penjual cendol dijatuhi hukuman penjara 16 tahun oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam selepas didapati bersalah atas sembilan pertuduhan, antaranya memiliki dan mengedar barangan berkaitan pengganas Daesh serta memberi sokongan kepada kumpulan itu, empat tahun lepas.

Hakim Muhammad Jamil Hussin menjatuhkan hukuman itu terhadap Nahzatulazran A. Rahman, 42, selepas mendapati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah di akhir kes pembelaan.

Mahkamah memerintahkan Nahzatulazran menjalani hukuman penjara itu bermula dari tarikh tangkap pada 10 September 2017.

Bagi tiga pertuduhan memberi sokongan kepada Daesh, Muhammad Jamil menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun bagi setiap pertuduhan dan memerintahkan ia berjalan serentak.

Bagi dua pertuduhan memiliki item, mahkamah menjatuhkan hukuman penjara tiga tahun bagi setiap pertuduhan dan memerintahkan ia berjalan serentak.

Sementara itu, bagi empat pertuduhan mengedar item berkaitan pengganas, mahkamah menjatuhkan hukuman penjara tiga tahun bagi setiap pertuduhan dan memerintahkan ia berjalan serentak.

Mahkamah kemudian memerintahkan kesemua hukuman itu berjalan berasingan menjadikan keseluruhan hukuman penjara selama 16 tahun.

Bagi tiga pertuduhan memberi sokongan kepada kumpulan Daesh, lelaki itu didakwa mempromosi kumpulan pengganas terbabit, antaranya melalui pengedaran bendera, kain berwarna putih dan hijau muda dengan tulisan Jawi kepada tiga individu.

Ketiga-tiga kesalahan itu didakwa mengikut Seksyen 130J (1)(a) Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara seumur hidup atau maksimum 30 tahun atau denda, dan boleh dirampas mana-mana harta yang digunakan atau diniat untuk digunakan bagi melakukan kesalahan tersebut.

Sementara, bagi dua pertuduhan memiliki item-item berkaitan Daesh, dia didakwa memiliki satu helai bendera berwarna putih, dua papan berukir kalimah dalam bahasa Arab, dua bingkai gambar, gambar-gambar dan video berkaitan kumpulan pengganas itu.

Pendakwaan dikemukakan mengikut Seksyen 130JB(1)(a) Kanun Keseksaan, yang membawa hukuman penjara tujuh tahun atau denda dan hendaklah juga dilucutkan hak ke atas barang-barang tersebut.

Sementara bagi empat pertuduhan mengedar item berkaitan Daesh, Nahzatulazran didakwa mengedar sehelai bendera hijau bertulisan hitam, empai helai bendera hitam dan dua helai kain berwarna putih serta hijau mengandungi tulisan Jawi kepada beberapa individu, mengikut Seksyen 130JB(1)(b) Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 30 tahun dan boleh dikenakan denda.

Kesemua kesalahan itu didakwa dilakukan di beberapa lokasi antaranya sekitar kampung di Melaka Tengah, dan di sebuah rumah di Kepong di sini, pada Januari hingga September 2017.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Rohaiza Abd Rahman dan Mohd Farhan Aliff Ahmad, memohon mahkamah menjatuhkan hukuman berat berbentuk pengajaran terhadap tertuduh dan pencegahan kepada orang awam, agar tidak terikut dengan fahaman pengganas.

“Pihak pendakwaan juga memohon hukuman penjara lebih panjang, bagi membolehkan tertuduh menjalani rehabilitasi di penjara kerana fikirannya sangat cenderung kepada ideologi kumpulan pengganas itu, sehingga seorang saksi menyatakan tertuduh pernah mengajaknya berjihad ke Marawi, Filipina.

“Saya juga mohon mahkamah mengambil kira faktor keselamatan negara yang terjejas, ekoran perbuatan tertuduh ini,” katanya.

Bagaimanapun, peguam Usha Kulasegaran dari Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan yang mewakili tertuduh, memohon hukuman ringan atas alasan anak guamnya mempunyai seorang isteri dan anak selain telah insaf atas perbuatannya.

Seramai 16 saksi pendakwaan dan dua saksi pembelaan termasuk tertuduh, dipanggil sepanjang perbicaraan yang bermula pada Februari 2020.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Bicara kes pengubahan wang haram Rosmah bermula November

Peguam Geethan Ram Vincent yang mewakili Rosmah turut mengesahkan tarikh perbicaraan berkenaan.

Jabatan Peguam Negara bantah permohonan NGO cabar kerajaan hantar pulang pelarian Myanmar

Dua badan bukan kerajaan (NGO) mencabar keputusan kerajaan Malaysia untuk menghantar pulang 1,200 pelarian warganegara Myanmar ke negara asal.

Saksi nafi gelaran Datuk yang diterima berkait kes 1MDB

Nor Salwani Muhammad, 54,  memberitahu pingat yang diterimanya pada 1 Februari 2020 adalah kerana beliau telah berkhidmat selama 30 tahun di kementerian wilayah persekutuan.

Mahkamah tolak permohonan lucut hak wang milik Umno Johor

Pihak pendakwaan hari ini gagal dalam permohonan mereka untuk melucut hak wang berjumlah RM677,872.55.

Jangan hanya sokong mahkamah ketika keputusan berpihak kepada kita

Janganlah apabila sesuatu penghakiman itu tidak mengikut selera kita, kita kata mahkamah tidak adil.