Monday, February 22, 2021

Suhakam gesa kerajaan lebih fokus keselamatan kanak-kanak

Talian Nur bantu wujudkan kesedaran dalam kalangan masyarakat bagi menghentikan kejadian keganasan dan penderaan kepada kanak-kanak.

Other News

Covid-19 dijangka berakhir pada awal 2022, kata pengarah serantau WHO

Covid-19 masih merebak pada 2021, namun ia akan lebih terkawal berbanding tahun lalu.

Tell Zahid no meetings, court says after quarantine sees trial postponed for third time

High Court judge Collin Lawrence Sequerah says otherwise, the case will never conclude.

Mahkamah diberitahu Zahid mungkin langgar PKP hadiri mesyuarat Umno di Janda Baik

Hakim berkata ini bukan kali pertama perbicaraan bekas rasuah presiden Umno itu ditangguhkan atas sebab sama.

High-risk teachers may be included in Phase 1 of vaccination programme

Deputy Education Minister 1 Muslimin Yahaya says discussions are underway with the science, technology and innovation ministry.

Prosiding taksiran ganti rugi saman fitnah Guan Eng 14 April ini

Saman itu difailkan Lim berhubung penerbitan artikel membabitkan dakwaan rasuah terhadapnya dalam projek terowong dasar laut Pulau Pinang.

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) hari ini menggesa kerajaan lebih memfokuskan kepada keselamatan kanak-kanak, menggesa agar kementerian pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat (KPWKM) mengembalikan semula fungsi Talian Nur yang dikhaskan buat golongan kanak-kanak.

Pesuruhjaya Kanak-kanak Suhakam Noor Aziah Mohd Awal berkata, selain dikendalikan oleh kakitangan terlatih dan berkelayakan psikososial, Talian Nur perlu diuar-uarkan agar masyarakat lebih peka dalam menjamin keselamatan kanak-kanak termasuk mereka yang tinggal di kawasan pendalaman.

“Talian Kasih yang ada hari ini tidak mempunyai talian khusus seperti itu. Kerajaan juga hendaklah memfokuskan usaha yang lebih bagi menjamin keselamatan kanak-kanak terutamanya mereka yang tinggal di kawasan pedalaman,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Minggu lalu, seorang kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun maut dipercayai akibat didera oleh ibu kandung dan bapa tirinya dalam kejadian di Taman Krubong Jaya di Melaka.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Melaka ACP Mohd Sukri Kaman berkata kanak-kanak tersebut didakwa lemas di dalam tong air di rumahnya dalam kejadian kira-kira pukul 4 petang itu.

Noor Aziah berkata perkara ini harus dipandang serius memandangkan pandemik Covid-19 dan perintah kawalan pergerakan (PKP) menyebabkan golongan kanak-kanak menghadapi kesukaran dalam memperolehi hak asas termasuk pendidikan dan beriadah yang sempurna.

“Adalah sangat mengecewakan apabila mengetahui terdapat ramai kanak-kanak yang tidak dapat hidup dalam persekitaran yang selamat.

“KPWKM merekodkan sejumlah 4,349 kes penderaan fizikal, seksual dan emosi ke atas kanak-kanak tahun lepas, termasuk 2,287 kes keganasan rumahtangga,” katanya.

Katanya, pihak kementerian juga mengesahkan jumlah kes tinggi terutamanya ketika pelaksanaan pelbagai PKP.

“Sebuah mahkamah di Malaysia menjatuhkan hukuman penjara selama 1,050 tahun dan 24 sebatan ke atas seorang lelaki kerana merogol anak tirinya yang berusia 12 tahun sebanyak 105 kali dalam tempoh 2 tahun.

“Semua ini menunjukkan keganasan terhadap kanak-kanak adalah masih sangat ketara di negara kita,” katanya.

Suhakam turut menggesa keluarga angkat agar mendaftarkan diri dengan Jabatan Kebajikan Malaysia (JKM) bagi membolehkan keselamatan dan kesejahteraan kanak-kanak dipantau.

“Walaupun pengambilan anak pelihara adalah amat digalakkan, JKM hendaklah menyediakan prosedur yang sesuai kepada mereka yang ingin berbuat demikian bagi melindungi kanak-kanak sekiranya penjaga yang sah (ibu bapa kandung kanak-kanak) ingin mengambil semula kanak-kanak untuk dijaga,” katanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

PDRM pantau SOP peperiksaan calon SPM, SVM, STAM

Ibu bapa disaran membuat perancangan awal bagi memastikan perjalanan calon yang menduduki peperiksaan berjalan lancar.

Pengasas Sugarbook direman 7 hari

Hakim Noorin Badaruddin mengeluarkan perintah itu selepas usahawan berusia 34 tahun itu tidak membantah dan setuju untuk direman.

Seruan duduk di rumah satu cabaran buat gelandangan

Mereka kebanyakan yang tinggal di jalanan, tidak faham mengenai ‘duduk di rumah dan kekal selamat’.

Mahkamah tolak permohonan reman pengasas Sugarbook

Lelaki yang mengaku pengasas aplikasi berusia 43 tahun itu berjanji akan memberi kerjasama penuh kepada pihak polis.

Perogol harus dikenakan hukuman lebih berat, kata Zuraida

Saranan itu dilakukan agar kejadian seperti rogol dalam lokap yang berlaku di sebuah balai polis di Miri, Sarawak tidak berulang lagi.