Monday, March 1, 2021

Permohonan injunksi 1,102 pembeli rumah PR1MA ditolak

Kesemua pemohon merupakan pembeli terawal projek perumahan PR1MA.

Other News

Sabah, Sarawak dapat layanan adil, kata Muhyiddin

Terdapat banyak lagi usaha yang perlu dibuat bagi meletakkan kedua-dua negeri berkenaan agar setara dengan Semenanjung.

I have big support, Muhyiddin says as he marks first year as PM

He maintains that he still possesses majority support, rejecting accusations that the state of emergency was a ploy to remain in power.

Muhyiddin tetap perkukuh hubungan antarabangsa

Pandemik Covid-19 tidak bermakna negara tidak memberi perhatian dalam hubungan antarabangsa.

Darurat Covid-19 diperlukan, kata PM

'Saya pun tak tahu parti mana sekarang yang mempunyai jumlah kerusi yang lebih besar daripada saya', kata Muhyiddin.

2,437 kes positif, jumlah jangkitan Covid-19 kini melebihi 300,000

300,752 jumlah keseluruhan kes positif dilaporkan di Malaysia.

Mahkamah Tinggi di sini hari ini menolak permohonan injunksi difailkan 1,102 individu bagi menghalang Perbadanan PR1MA Malaysia (PR1MA) mempromosikan rebat dan memberi diskaun tambahan menerusi Kempen Pemilikan Rumah (HOC) kepada pembeli baru, menyebabkan pembeli projek perumahan terdahulu mengalami kerugian.

Injunksi itu dipohon kesemua individu yang merupakan pembeli terawal projek perumahan PR1MA di seluruh negeri antaranya Kuala Lumpur, Kedah, Perak, Melaka, Johor Bahru, Sabah dan Sarawak dalam saman pemula difailkan mereka terhadap PR1MA selaku defendan.

Peguam Mohd Khairul Azam Abdul Aziz, yang mewakili kesemua individu itu ketika dihubungi pemberita berkata Hakim Ahmad Zaidi Ibrahim menolak permohonan anak guamnya selepas mendapati kesemua plaintif gagal menunjukkan kepada mahkamah bahawa mereka berhak kepada perintah injuksi yang dipohon.

“Mahkamah berpendapat tiada keperluan untuk membenarkan injunksi berkenaan. Oleh itu, permohonan kesemua plaintif ditolak tanpa sebarang kos,” kata peguam itu kepada pemberita selepas prosiding hari ini yang dijalankan melalui aplikasi dalam talian.

Mohd Khairul Azam juga berkata permohonan anak guamnya ditolak kerana ada isu untuk dibicarakan dalam kes ini dan plaintif boleh mendapat pampasan dan ganti rugi sekiranya tuntutan saman ini berjaya.

Kesemua individu berumur 28 hingga 50 tahun itu memohon perintah injunksi di bawah Aturan 29 Kaedah 1 (2) Kaedah-Kaedah Mahkamah 2012 bagi menghalang defendan daripada meneruskan kempen, mempromosi apa-apa jenis rebat melalui penyiaran atau pengiklanan dan dilarang meneruskan pengenalan skim rebat PR1MA atau apa-apa acara majlis penyerahan kunci sehingga tindakan ini diputuskan oleh mahkamah.

Permohonan itu difailkan atas alasan pengenalan diskaun bersama dengan HOC oleh PR1MA telah menjejaskan harga jualan dan mendatangkan kerugian kepada pembeli awal projek PR1MA selain mendakwa defendan di dalam melaksanakan skim ini telah menyebabkan harga belian jauh lebih rendah dari harga pasaran projek sehingga menjejaskan pembeli terdahulu.

Pada Julai dan Ogos 2019, seramai 1,102 individu, yang merupakan kumpulan pertama pembeli rumah PR1MA memfailkan saman pemula terhadap agensi perumahan itu bagi memohon deklarasi bahawa rebat oleh PR1MA yang diperkenalkan bersama-sama HOC itu adalah tidak sah.

Mereka mendakwa PR1MA menawarkan rebat sehingga 30% kepada pembeli rumah baru menyebabkan pembeli rumah terawal mengalami kerugian sehingga RM100,000.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Perbicaraan kes rasuah RM6.35 juta bekas SU politik Mat Sabu pada 15 Mac

Azhar berdepan dengan lima pertuduhan menerima dan meminta suapan berjumlah RM6.35 juta daripada sebuah syarikat kontraktor.

Bicara kes pengubahan wang haram Rosmah bermula November

Peguam Geethan Ram Vincent yang mewakili Rosmah turut mengesahkan tarikh perbicaraan berkenaan.

Jabatan Peguam Negara bantah permohonan NGO cabar kerajaan hantar pulang pelarian Myanmar

Dua badan bukan kerajaan (NGO) mencabar keputusan kerajaan Malaysia untuk menghantar pulang 1,200 pelarian warganegara Myanmar ke negara asal.

Saksi nafi gelaran Datuk yang diterima berkait kes 1MDB

Nor Salwani Muhammad, 54,  memberitahu pingat yang diterimanya pada 1 Februari 2020 adalah kerana beliau telah berkhidmat selama 30 tahun di kementerian wilayah persekutuan.

Mahkamah tolak permohonan lucut hak wang milik Umno Johor

Pihak pendakwaan hari ini gagal dalam permohonan mereka untuk melucut hak wang berjumlah RM677,872.55.