Saturday, February 27, 2021

Singapura tahan remaja 16 tahun kerana rancang pembunuhan umat Islam ala Christchurch

Jabatan Keselamatan Dalam Negeri (ISD) berkata remaja itu merancang melakukan serangan pada 15 Mac, genap dua tahun serangan pengganas di New Zealand.

Other News

AmBank to pay RM2.83 billion settlement over 1MDB scandal

This is in addition to the RM53.7 million penalty imposed by Bank Negara Malaysia and paid by AmBank Group.

AmBank bayar Putrajaya RM2.83 bilion disebabkan penglibatan dalam skandal 1MDB

Pembayaran ini akan menguntungkan rakyat Malaysia kata Menteri Kewangan Tengku Zafrul Aziz.

Palm oil churns trouble in Canadian ‘hard butter’ puzzle

The pandemic has increased demand for butter, so farmers are feeding extra palm oil derivatives to their cows to produce more milk fat.

Kes Covid-19 kembali melebihi 2,000, 11 kematian baru

11 lagi kematian dicatatkan menjadikan jumlah 1,111 kes.

Daily cases back over 2,000, death toll up by 11

2,253 new cases, 3,085 recoveries.

Pihak berkuasa Singapura menahan seorang pelajar sekolah menengah berusia 16 tahun mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kerana merancang pembunuhan umat Islam di republik itu pada 15 Mac, secara kebetulan bersamaan dengan ulang tahun kedua serangan pengganas di New Zealand pada 2019.

Siasatan juga mendedahkan dia membuat rancangan terperinci dan persiapan untuk melancarkan serangan pengganas menggunakan sejenis parang terhadap orang Islam di dua masjid di Singapura.

“Semasa sisatan, dia mengaku meramalkan dua akibat daripada perancangannya itu. Sama ada dia ditangkap sebelum dapat melancarkan serangan itu atau dia dapat melancarkan serangan tersebut namun kemudian mati di tangan polis,” kata Jabatan Keselamatan Dalam Negeri (ISD) dalam satu kenyataan.

Kenyataan itu memerikan remaja itu sebagai “etnik India beragama Kristian Protestan” dan merupakan individu termuda yang ditahan di bawah ISA di Singapura disebabkan aktiviti keganasan.

“Remaja itu menjadi radikal disebabkan dirinya sendiri, didorong rasa benci terhadap Islam dan cenderung ke arah keganasan,” kata ISD dan menambah remaja itu turut menonton video-video propaganda IS dan membuat kesimpulan kumpulan pengganas itu mewakili Islam.

ISD berkata, remaja itu merancang untuk melancarkan serangannya di Masjid Assyafaah di Sembawang dan Masjid Yusof Ishak di Woodlands untuk meniru tindakan rakyat Australia Brenton Tarrant menembak 51 orang yang sedang bersembahyang Jumaat di sebuah masjid di Christchurch, New Zealand dua tahun lalu.

ISD berkata, remaja itu merancang untuk melancarkan serangan pada 15 Mac, ulang tahun kedua pembunuhan di Christchurch.

Ves taktikal dari sebuah platform dalam talian yang dibeli remaja itu dan jenis parang bakal digunakan dalam serangan dirancang. Gambar: ISD

“Remaja itu kemudian membeli jaket ves taktikal dari sebuah platform dalam talian dan merancang untuk menampal lambang pelampau sayap kanan dan mengubah suainya supaya dapat meletakkan alat rakaman untuk menyiarkan serangan yang akan dilakukan secara langsung.

“Ini sama seperti yang dilakukan oleh Tarrant,” kata kenyataan itu.

Siasatan juga mendapati remaja itu merancang untuk membeli senapang sama seperti yang digunakan dalam serangan di New Zealand.

“Dia turut meneroka kemungkinan membuat bom jenis Triacetone Triperoxide (TATP) dan meniru cara Tarrant membakar masjid-masjid di Christchurch menggunakan gas.

“Namun dia tidak meneruskan idea tersebut atas sebab logistik dan bimbang keselamatan dirinya”.

Menurut ISD, remaja itu akhirnya memilih parang machete sebagai senjata.

“Untuk mempersiap dirinya, remaja itu menonton video-video YouTube dan berasa yakin bahawa dia boleh menusuk tepat pada bahagian pembuluh darah mangsanya dengan mengelar bahagian leher dan dada mangsanya.

“Semasa ditangkap oleh ISD, remaja itu sudahpun menemui parang yang mahu digunakannya di laman Carousel tetapi belum membelinya,” kata kenyataan itu.

Menurut siasatan ISD, remaja itu didapati bertindak sendirian.

“Tiada tanda menunjukkan dia cuba mempengaruhi orang lain mengenai fahaman ekstrem yang dipegangnya atau melibatkan sesiapa dalam perancangannya.

“Anggota keluarga dan kenalannya tidak mengetahui rancangannya untuk melancarkan serangan mahupun rasa benci yang mendalam terhadap Islam”.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Pendidikan seks lebih daripada sekadar biologi, kata aktivis

Tekanan rakan sebaya, pengaruh internet dan media, kurangnya pendidikan mengenai perlindungan seks memberi kesan kepada remaja bawah umur dan kefahaman mereka mengenai perkara tersebut.

Pekerja pembersihan warga Malaysia diradikalkan IS dihantar pulang, isteri diberikan kaunseling

Walaupun penyiasatan tidak dapat menemui bukti dia merancang untuk melakukan sebarang serangan domestik, dia secara aktif memuat naik bahan-bahan yang menyokong Isis.

Penjual cendol dipenjara 16 tahun sokong, edar barang berkaitan Daesh

Nahzatulazran A. Rahman didapati bersalah atas sembilan pertuduhan.

Perancis mula debat RUU bendung pengaruh Islam radikal

Langkah itu diambil susulan beberapa serangan maut di Perancis oleh pengganas Islam.

Parang, senjata api tersedia untuk dibeli tetapi tidak semudah disangka

Pendedahan rancangan serangan solo remaja Singapura membuktikan ia tidak mustahil untuk dilakukan dengan bantuan dalam talian.