Friday, February 12, 2021

Usah politikkan darurat Covid-19, kata menteri kanan

Darurat memudah cara dalam mengawal penularan Covid-19 dengan membuat ordinan baru tanpa perlu melalui proses penggubalan undang-undang di Parlimen.

Other News

17 lagi kematian baru direkodkan, 3,505 pesakit pulih

Kes aktif dengan kebolehjangkitan pula berjumlah 51,579.

New cases stay below 4,000, another 17 deaths reported

258 in the ICU with 119 in need of respiratory assistance.

Isu J&T disebabkan tekanan bebanan kerja, kata kementerian

Isu pembayaran komisen pekerja turut menjadi punca kepada kejadian yang tular itu.

Exco Kedah pertahankan pembangunan tanah sawah padi 

Perancangan pembangunan tempatan ditetapkan bagi memenuhi keperluan semasa rakyat terutamanya di Kota Setar. 

Japan turns to cuddly toys to boost Lunar New Year sales without Chinese tourists

Japan is feeling the loss of Chinese tourists who normally come to stock up on expensive gifts for Chinese New Year.

Pengisytiharan Proklamasi Darurat bagi mengekang pandemik Covid-19 tidak seharusnya dipolitikkan dan konteks kepentingannya perlu difahami, kata Menteri Kanan (Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob.

Katanya proklamasi itu bagi memudah cara dan memperkasa segala tindakan kerajaan dalam mengawal penularan virus dengan membuat ordinan baru tanpa perlu melalui proses penggubalan undang-undang di Parlimen yang mengambil masa.

“Bila kita isytihar darurat, kita boleh buat undang-undang di bawah ordinan darurat untuk tingkatkan kompaun. Contohnya, mungkin denda terhadap syarikat yang melanggar peraturan dinaikkan dan perkara itu sedang dikaji oleh Jabatan Peguam Negara (AGC).

“Undang-undang ini juga bertujuan mencegah berlaku kesalahan yang berulang. Sekiranya dinaikkan jumlah denda, mungkin individu atau syarikat akan berasa takut untuk mengulangi kesalahan sama,” katanya dalam temu bual eksklusif dengan Bernama, baru-baru ini.

Pada 12 Januari lepas, Istana Negara dalam satu kenyataan memaklumkan Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah memberi perkenan Pengisytiharan Proklamasi Darurat dilaksanakan sehingga 1 Ogos sebagai langkah proaktif membendung wabak Covid-19 di Malaysia.

“Bila kita isytihar darurat, kita boleh buat undang-undang di bawah ordinan darurat untuk tingkatkan kompaun. Contohnya, mungkin denda terhadap syarikat yang melanggar peraturan dinaikkan dan perkara itu sedang dikaji oleh Jabatan Peguam Negara (AGC).

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dalam pengumuman khas darurat pada hari sama menjelaskan bahawa jemaah menteri menasihati Agong mengeluarkan proklamasi darurat bagi seluruh negara menurut Perkara 150(1) Perlembagaan Persekutuan, berkuat kuasa 11 Januari 2021 hingga 1 Ogos 2021.

Perkara 150(1) itu antara lainnya memperuntukkan bahawa Agong boleh mengisytiharkan darurat jika baginda berpuas hati suatu darurat besar sedang berlaku menyebabkan keselamatan atau kehidupan ekonomi atau ketenteraman awam dalam persekutuan sedang terancam.

Kerajaan awam akan terus berfungsi seperti biasa di peringkat persekutuan dan negeri sepanjang tempoh pelaksanaan darurat, malah jentera pentadbiran Kerajaan Persekutuan serta negeri tidak akan terganggu dengan pengisytiharan proklamasi darurat.

Ismail berkata penyediaan draf ordinan oleh AGC berjalan lancar dan dijangka diumumkan dalam masa terdekat dan sebaik diumumkan, penguatkuasaan ordinan berkenaan adalah muktamad dan serta-merta.

“Peguam negara akan draf cadangan (undang-undang) dan dibentang kepada Majlis Keselamatan Negara (khas untuk darurat). Kalau ordinan itu dipersetujui, ia akan dipersembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong. Sejurus diperkenan oleh Yang di-Pertuan Agong ia akan menjadi undang-undang,” katanya menjelaskan mengenai proses draf ordinan tersebut.

Ordinan membolehkan Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) dipinda bagi membendung, meningkatkan keberkesanan termasuk meningkatkan penalti atau hukuman ke atas sesiapa yang melanggar undang-undang dan peraturan berkaitan, dan ia berkuat kuasa sepanjang tempoh darurat sahaja.

Ismail berkata AGC juga sedang mengkaji pelaksanaan undang-undang di bawah Akta Standard Minimum Perumahan, Penginapan dan Kemudahan Pekerja 1990 (Akta 446) iaitu bagi menyediakan penginapan kepada pekerja asing dengan mematuhi spesifikasi yang ditetapkan.

“Banyak kes Covid-19 dilaporkan berlaku dalam kalangan pekerja kilang akibat isu perumahan yang sesak dan jangkitan mudah berlaku. Syarikat mahu untung besar namun kebajikan pekerja tidak dititikberatkan. Di bawah ordinan ini, kami mungkin akan berikan syarat atau arahan menyediakan perumahan selesa dan tindakan akan diambil sekiranya ingkar,” katanya.

Ketika ini, sebagai langkah mengurangkan jangkitan Covid-19, kerajaan juga mewajibkan majikan untuk memastikan pekerja asing yang digajikan mereka menjalani ujian saringan Covid-19 bermula 1 Januari.

“Setakat ini, lebih 100,000 pekerja asing di sektor perkilangan menjalani ujian saringan dan kementerian sumber manusia (KSM) menyasarkan 880,000 pekerja asing di sektor ini selesai menjalani ujian saringan,” katanya.

Ismail yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pekerja Asing sebelum ini dilaporkan berkata Perakuan Penginapan akan menjadi prasyarat kepada majikan yang berhasrat mengambil pekerja asing baru berkuat kuasa 1 Julai 2021.

Katanya sebelum majikan membuat permohonan membawa masuk pekerja asing, majikan perlu mendapatkan Perakuan Penginapan daripada KSM bagi membolehkan Jabatan Imigresen mengeluarkan visa.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Court to hear submissions on Anwar’s bid for judicial review on suspension of Parliament

Anwar filed the application on Jan 25 to initiate a judicial review against Prime Minister Muhyiddin Yassin and the government.

Perancis lanjut darurat kesihatan sehingga 1 Jun

278 undi menyokong, 193 membantah dan 13 berkecuali. 

Anwar fries ex-AG Thomas, says book filled with reckless, insensitive and racist claims

The PKR president accuses Tommy Thomas of making generalisations and insulting the civil service in his autobiography.

Putrajaya umumkan senarai 19 anggota Jawatankuasa Khas Bebas Darurat

Jawatankuasa Khas Bebas Darurat 2021 ini ditubuhkan di bawah Seksyen 2 Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021.

Agong approves 19-member emergency committee led by ex-top judge

The committee comprises a who’s who list of prominent former civil servants, medical professionals and politicians.