Friday, February 12, 2021

95 hospital swasta setuju bantu rawat pesakit Covid-19

Sesi libat urus antara kerajaan-swasta adalah satu perkembangan baik melibatkan pertukaran dan perkongsian tenaga pakar termasuk aset untuk melandaikan lengkuk Covid-19.

Other News

Japan turns to cuddly toys to boost Lunar New Year sales without Chinese tourists

Japan is feeling the loss of Chinese tourists who normally come to stock up on expensive gifts for Chinese New Year.

Covid-19 deaths in Africa jump 40% in one month

This comes as Africa battles new, more contagious variants and gears up for its largest-ever vaccination drive.

Disney streaming services gaining ground on Netflix

The growth of Disney's streaming services, with the bulk of the audience made up of the 95 million subscribers who joined Disney+ since it launched about a year ago, trounced expectations.

China bans BBC World News in row over Xinjiang reporting

Besides its reporting on Xinjiang, the BBC has also aired a hard-hitting documentary accusing China of covering up the origins of the Covid-19 pandemic around the city of Wuhan in late 2019.

PM penerima pertama suntikan vaksin Covid-19 hujung bulan ini, kata Khairy

Fasa pertama dari Februari hingga April adalah untuk sejumlah 500,000 petugas barisan hadapan yang terlibat secara langsung dalam memerangi Covid-19.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mendapat suntikan semangat dalam memerangi penularan pandemik Covid-19 apabila 95 buah hospital swasta bersetuju untuk membantu kerajaan dalam merawat pesakit Covid.

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah berkata sesi libat urus antara kedua-dua pihak itu adalah satu perkembangan baik yang melibatkan pertukaran dan perkongsian tenaga pakar termasuk aset yang ada ketika negara berusaha keras melandaikan lengkuk pandemik tersebut.

“Kita baru mulakan libat urus dengan mereka Sabtu lalu dan kita dapati, 95 dari 130 hospital yang berkemampuan merawat pesakit Covid-19, bersetuju untuk sama-sama dalam hal ini. Sehingga kini, kita mempunyai 1,286 katil termasuk 65 di Unit Rawatan Rapi, 54 buah mesin ventilator selain bantuan dari 66 pakar perubatan.

“Kita juga menggunakan Ordinan Darurat yang membolehkan tenaga pakar, petugas dan aset seperti bekalan ubat yang dipinjamkan dari swasta ke swasta, awam ke awam atau sebaliknya,” katanya dalam satu taklimat media darurat Covid-19 bersama KKM secara maya semalam.

Ditanya sama ada Ordinan Darurat yang sedang dilaksanakan kerajaan ketika ini membantu KKM dalam mengurangkan peningkatan kes Covid-19, Noor Hisham berkata ia sangat berguna dalam membentuk kerjasama dengan hospital swasta khasnya apabila ada kes-kes kecemasan.

Katanya, Ordinan Darurat memperkasakan Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) dalam berdepan masalah jangkitan penyakit yang kini tidak lagi terhad kepada lokaliti tertentu saja selain kini lebih tinggi tersebar menerusi sporadik berbanding kluster.

“Akta 342 ini dibuat sewaktu 1988 yang dahulunya tidak dimasukkan negeri, cuma kawasan tetapi ia boleh digunakan untuk kecemasan seperti penggunaan tenaga pakar awam ke swasta.

“Kita tidak gunakan kekerasan (paksaan) dengan hospital swasta sehingga membawa kepada mahkamah, sebaliknya ‘soft approach’ dalam membentuk kerjasama di samping melihat kepada keupayaan yang mereka ada,” tambahnya.

Katanya, Ordinan Darurat memperkasakan Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) dalam berdepan masalah jangkitan penyakit yang kini tidak lagi terhad kepada lokaliti tertentu saja selain kini lebih tinggi tersebar menerusi sporadik berbanding kluster.

Sementara itu, Noor Hisham juga berkata sistem penjagaan kesihatan negara berada di takat putus dan sebab itu amaran dibangkitkan awal bulan ini susulan kapasiti hospital yang ada bagi menampung pesakit Covid-19.

Beliau berkata integrasi dan kerjasama antara penyedia perkhidmatan kesihatan swasta dan hospital kerajaan boleh mengurangkan kesesakan pesakit.

“Strategi kami adalah untuk mengurangkan kes. Sekarang kita mempunyai ruang yang cukup untuk memenuhi keperluan pesakit. Kami berharap dalam masa dua minggu akan datang, kami dapat mengurangkan dan menstabilkan keadaan. Rancangannya adalah untuk mengurangkan dan mengawal keadaan dan berharap sistem penjagaan kesihatan kembali kepada normal,” katanya.

Dalam pada itu, Ketua Pengarah Kanan Setor Pengurusan Bencana, Wabak, Krisis dan Kecemasan KKM Dr A Maheshwara Rao yang turut menyertai taklimat itu berkata aplikasi MySejahtera diwujudkan untuk memberi kesedaran tentang kes Covid-19 termasuk notifikasi berkenaan radius terdekat dengan seseorang pengguna.

Katanya, notifikasi itu bukanlah untuk menakutkan pengguna sebaliknya memberikan peringatan dan kesedaran tentang pentingnya aspek penjagaan diri dan prosedur operasi standard (SOP) di mana sahaja mereka berada.

“Malah, apabila ada kes yang berdekatan dengan pengguna, hal ini disebarkan di dalam Twitter dan platform lain. Ini pada saya, satu petanda bahawa masyarakat peka akan kes berhampiran mereka,” katanya dan menambah aplikasi itu akan dikemaskini dalam masa 72 jam untuk tujuan penambahbaikan.

Beliau berkata orang ramai dinasihatkan supaya mengemas kini maklumat diri serta mengaktifkan “push notification” supaya dapat mengetahui maklumat dan hebahan terkini dan sehingga kini, aplikasi itu sudah dimuat turun oleh 27,313,193 pengguna melibatkan 1.5 juta premis perniagaan berdaftar.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Walaupun dilancarkan semula, keselamatan data aplikasi SELangkah diragui

Versi terbaru aplikasi itu tidak menawarkan banyak fungsi yang memfokuskan untuk mengesan jangkitan, berbanding MySejahtera.

Selangor’s SELangkah app riddled with bugs and data privacy concerns despite ‘re-launch’

Of particular concern are the conflicting claims on data privacy in SELangkah's terms and conditions.

Rakyat Malaysia dilanda ‘kebimbangan kelesuan’ jika Covid-19 berterusan?

Tinjauan Indeks Kerisauan Nasional mendapati berlaku penurunan ketara mengenai kerisauan pekerjaan dan kos sara hidup berbanding suku ketiga tahun lepas.

Singapore hospital apologises for mistake in Pfizer vaccine jab

An employee was mistakenly given five doses of the vaccine, three more than needed.

19 premis tidak patuhi SOP PKP dikompaun, kata menteri

643 individu ditahan dan daripada jumlah itu, 623 dikompaun manakala 20 lagi direman.