Tuesday, February 23, 2021

Miti cadangkan alternatif kepada penutupan ekonomi serta-merta

Ia mencadangkan SOP diketatkan dan meningkatkan ujian saringan bersasar termasuk menjadikannya murah dan dilakukan dalam skala lebih besar.

Other News

Lebih 1,000 pendatang Myanmar dihantar pulang hari ini

Program penghantaran pulang itu merupakan sebahagian daripada aktiviti berterusan proses pengusiran oleh Jabatan Imigresen bagi tahanan yang ditempatkan di depot.

Kelonggaran rentas daerah, negeri hantar anak ke sekolah dibincang esok

Keputusan perbincangan itu akan diumumkan Khamis ini dengan mengambil kira sekolah bakal dibuka secara berperingkat bermula 1 Mac.

Saksi nafi gelaran Datuk yang diterima berkait kes 1MDB

Nor Salwani Muhammad, 54,  memberitahu pingat yang diterimanya pada 1 Februari 2020 adalah kerana beliau telah berkhidmat selama 30 tahun di kementerian wilayah persekutuan.

Over 1,000 Myanmar nationals deported despite court order

Immigration chief Khairul Dzaimee Daud says 1,086 migrants have been sent back on three Myanmar navy ships.

Hong Kong to disqualify disloyal politicians, officials

A list of offences includes acts that endanger national security, advocating for independence or refusing to accept China's sovereignty over Hong Kong.

Kementerian perdagangan antarabangsa dan industri (Miti) hari ini mencadangkan strategi alternatif kepada penutupan ekonomi serta-merta yang dipertimbangkan selepas peningkatan jangkitan harian daripada 3,000 ke 4,000 dan lebih tinggi lagi.

Kenyataan ini dikeluarkan ketika perintah kawalan pergerakan (PKP) yang dilaksanakan di hampir keseluruhan negara sampai ke penghujung selepas dua minggu dikuatkuasakan.

Azmin berkata, antara pilihan lain termasuk memperketatkan prosedur operasi standard (SOP) termasuk garis panduan jelas mengenai jumlah yang dibenarkan di premis perniagaan.

“Selain itu, kita dapat meningkatkan pengujian yang disasarkan serta menyusun biaya alat uji RTK-Antigen untuk membuat pengujian Covid-19 lebih terjangkau dan pada skala yang lebih besar, terutama untuk industri.

“Juga disarankan agar SOP untuk acara sosial dapat diperketatkan sementara larangan penuh untuk perjalanan rentas negeri harus dikenakan buat sementara waktu,” katanya yang juga merupakan menteri kanan.

Kenyataan ini dikeluarkan selepas pertemuan antara Miti dengan Dewan Perdagangan dan Perindustrian Kesatuan Eropah-Malaysia (Eurocham) menyebabkan laporan media mengatakan kerajaan akan menutup ekonomi serta merta selepas 4 Februari selepas PKP tamat.

Eurocham kemudiannya menjelaskan tidak timbul isu penutupan ekonomi serta merta selepas 4 Februari dan surat yang disebarkan “sulit untuk sebaran dalaman”.

Pelaksanaan PKP kali kedua ini yang dilaksanakan bermula 13 Januari di enam negeri kemudiannya disambung dan meliputi semua negeri kecuali Sarawak.

Bagaimanapun, PKP kali ini membenarkan lebih banyak perniagaan dibuka tetapi perlu mematuhi SOP yang ketat.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Kelonggaran rentas daerah, negeri hantar anak ke sekolah dibincang esok

Keputusan perbincangan itu akan diumumkan Khamis ini dengan mengambil kira sekolah bakal dibuka secara berperingkat bermula 1 Mac.

14 lagi kematian baru, 4,055 dilaporkan pulih

Kes aktif dengan kebolehjangkitan pula berjumlah 30,475.

Unicef sambut baik pembukaan semula sekolah di Malaysia

Agensi PBB itu berkata guru dan kakitangan sekolah perlu divaksin sejurus petugas barisan hadapan dan kumpulan berisiko tinggi.

Lebih 55,000 guru dipertimbang terima suntikan vaksin Covid-19 fasa pertama

Khairy berkata pertimbangan itu dibuat selepas pihaknya menerima senarai daripada kementerian pendidikan.

182,520 dos tambahan vaksin Pfizer sampai esok, kata Khairy

Bekalan vaksin tambahan itu akan dihantar ke negeri-negeri yang belum menerima bekalan.