Thursday, February 25, 2021

Ketika Zahid terus diserang, tumpuan kini terarah ke ‘surat rahsia’ kepada Agong

Pemimpin bahagian mempersoalkan lembaga disiplin Umno kerana tidak mengambil tindakan.

Other News

Injunctive orders and the deportation of Myanmar nationals

It would have been tenuous to rely on a stay order to prevent the government from deporting the 1,200 Myanmar nationals.

New look for Burger King as it announces major expansion despite pandemic

Burger King Malaysia plans to grow its restaurant base by 20% by the end of the year.

Making MySejahtera mandatory victimises the non-IT savvy and the poor

Consumers Association of Penang urges the government to reconsider the move, given the plight of the elderly and those who do not possess smartphones.

Pasaran hartanah kekal stabil dalam tempoh pandemik

Tiada perubahan ketara secara keseluruhan dari segi permintaan harga untuk suku keempat 2020, dengan pasaran dijangka terus meningkat pada 2021.

Apex court declares Selangor shariah law criminalising unnatural sex unconstitutional

A nine-member Federal Court bench grants a declaration sought by a man accused of attempting to commit sexual intercourse against the order of nature.

Akar umbi Umno kini mendesak parti itu menyiasat surat yang dihantar Ahmad Zahid Hamidi kepada Istana Negara tahun lepas bagi menyatakan sokongan kepada Presiden PKR Anwar Ibrahim.

MalaysiaNow yang pertama mendedahkan isi kandungan surat itu bebeberapa hari selepas dihantar ke Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah pada Oktober tahun lepas kini difahamkan, lembaga disiplin parti itu didesak agar mengambil tindakan terhadap presiden Umno.

Zahid dan bekas presiden Umno, Najib Razak menulis surat itu secara bersama bagi menyokong Anwar menjadi perdana menteri, sebelum presiden PKR itu mengadap Agong.

Surat itu dihantar tanpa pengetahuan pemimpin utama parti, menyebabkan menteri-menteri daripada Umno terkejut presiden mereka menyokong ketua pembangkang walaupun parti Melayu itu merupakan sebahagian daripada blok kerajaan.

Ketika Zahid kini berdepan dengan peningkatan desakan untuk menyingkirkannya, beberapa pemimpin bahagian Umno mahu kepimpinan parti memberikan penjelasan berhubung surat itu.

Antaranya ialah Timbalan Ketua Umno Bahagian Setiawangsa Irwan Rizal Ali Napiah yang mengatakan lembaga disiplin parti gagal dalam melaksanakan tugasnya.

Irwan Rizal Ali Napiah

“Saya akan menulis surat kepada setiausaha agung untuk menubuhkan satu jawatankuasa khas bagi menyiasat kesahihan surat tersebut,” kata Irwan kepada MalaysiaNow.

Zahid dan Najib tidak pernah memberikan komen secara spesifik tentang surat itu dan tidak pernah juga mengesahkan kesahihannya walaupun kedua-duanya meningkatkan serangan terhadap Perdana Menteri Muhyiddin Yassin sejak beberapa minggu kebelakangan ini.

Malahan Najib tahun lalu secara terbuka meminta ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) untuk menyokong Anwar menjadi perdana menteri.

Awal bulan ini, bekas setiausaha agung BN, Annuar Musa mengesahkan Zahid ada menulis surat itu pada sidang media menjelaskan pemecatannya.

Irwan mempersoalkan mengapa Zahid menutup mulut.

“Zahid tidak lagi menjawab secara rasmi. Selagi dia tidak jawab, selagi dia lambat jawab pelbagai persepsi akan timbul. Pelbagai pihak akan menimbulkan keraguan,” katanya.Zahid sebelum ini didesak beberapa pemimpin Pemuda Umno untuk meletakkan jawatan.

Desakan ini semakin hebat apabila Ketua Umno Bahagian Paya Besar Ahmad Tajuddin Sulaiman menggesa Zahid meletakkan jawatan kerana pendakwaan rasuah terhadapnya membebankan parti dan gagal melakukan pembaharuan selepas hilang kuasa pada 2018.

Irwan berkata, jawatankuasa khas perlu ditubuhkan kerana ia melibatkan kredibiliti Zahid sebagai presiden dan Umno itu sendiri.

“Lembaga disiplin sehingga kini tidak bertindak apa-apa dan hanya bertindak berdasarkan laporan, tapi saya tak pasti ada atau tidak laporan itu kepada lembaga tersebut.

“Tetapi bagi saya lembaga disiplin perlu bertindak secara proaktif jangan hanya tunggu aduan sahaja kalau ada yang melibatkan kredibiliti terutama sekali melibat ahli majlis tertinggi terutama sekali presiden Umno itu sendiri jadi perlu dilaksanakan siasatan kalau tidak perlu tubuh jawatankuasa khas,” katanya.

Exco Puteri Umno Siti Sokleha Nordin bersetuju Zahid perlu memberikan penjelasan kepada ahli-ahli parti tentang surat sokongannya terhadap Anwar untuk menggulingkan kerajaan PN.

“Kami dalam Exco Puteri Umno Malaysia cuma mahukan kejujuran daripada presiden parti,” katanya kepada MalaysiaNow.

“Ketika iklim politik negara tidak menentu, kami berharap pemimpin parti di semua peringkat ketepikan politik peribadi dan meletakkan politik bangsa dan agama di hadapan.”

Ruby Abdul Rani

Sementara Ketua Puteri Umno Bahagian Bukit Bintang Ruby Abdul Rani berkata, rakyat di bawah pada ketika ini berada dalam kesusahan dan memerlukan bantuan kerana terkesan dengan pandemik Covid-19.

“Umno bukan hak milik individu, jadi turunlah hulurkan bantuan jangan sibuk asyik berpolitik di atas sedangkan parti lain ambil kesempatan ini mengambil hati pengundi dengan memberi bantuan sewajarnya,” katanya kepada MalaysiaNow.

Sebelum ini, pemimpin Pemuda Umno bahagian di Johor dan Negeri Sembilan menggesa Zahid disingkirkan sebagai presiden parti dan Ketua Pemuda Umno Wilayah Persekutuan Mohamed Nizham Abdullah Hamidi pula menggesa kepimpinan parti itu dirombak.

Irwan berkata, kepimpinan Zahid sebagai presiden terlalu lemah dan kerap menukar pendirian serta dilihat sebagai “flip flop”.

“Contohnya isu titah pengisytiharan darurat Agong, Zahid kata menjunjung titah tapi selepas itu Setiausaha Agung Ahmad Maslan keluarkan surat gesa ahli Parlimen Umno desak untuk adakan sidang Parlimen.

“Ini yang akar umbi persoalkan kenapa pendirian sentiasa berubah jadi ada asaslah minta presiden berehat.

“Ingin saya tegaskan di sini parti lebih besar daripada individu,” katanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Property market holding steady despite pandemic-induced woes

No change reported in overall asking prices for the final quarter of 2020, with the property market expected to improve considerably in 2021.

Parents fuelling pandemic-season obesity among kids

Nutritionist Farah Farhana Hashim says some parents are feeding their children unhealthy snacks in an attempt to keep them focused on their online classes.

Agong boleh benarkan sidang Parlimen semasa darurat, kata Istana Negara

Tanggapan sesetengah pihak bahawa pelaksanaan proklamasi darurat menghalang Parlimen untuk bersidang adalah tidak tepat

Agong can allow Parliament to convene during emergency, says palace

Istana Negara says this can be done at a suitable date on the advice of the prime minister.

No uniform, no problem, says Putrajaya ahead of school reopening

Education ministry says tidy and appropriate clothing will be permitted until March 26.