Wednesday, February 17, 2021

Hentikan berpolitik tentang darurat, kata pemikir kepada pembangkang

Chandra Muzaffar berkata, pengumuman penubuhan jawatankuasa bi-partisan untuk mengawasi darurat pandemik memerlukan respons yang lebih matang.

Other News

Apabila benih kelapa bertukar menjadi pulau

Negara kafir yang bernama UK ini memberikan kebebasan kepada pelajar luar negara.

Singapore rolls out new budget boost for virus-hit businesses

The latest package of financial aid is on top of the nearly S$100 billion rolled out last year.

North Korea accused of hacking Pfizer for Covid-19 vaccine data

Many of the break-in attempts failed but Microsoft has warned that some have been successful.

Muhyiddin demands apology, RM10 million compensation over quarantine claims

His lawyers say legal action may be taken if the demands are not met in seven days.

French lawmakers approve bill to battle Islamist extremism

The draft legislation, which has been criticised for stigmatising Muslims and giving the state new powers to limit speech and religious groups, was backed by a clear majority of MPs in the National Assembly.

Seorang pengkritik sosial terkemuka Malaysia menggesa pembangkang membuktikan mereka bersungguh-sungguh mahu bersama-sama dalam perang melawan Covid-19 dengan menerima tawaran menyertai jawatankuasa bi-partisan untuk mengawasi darurat Covid-19.

“Pembangkang harus bersikap lebih matang dan menunjukkan rasa bertanggungjawab dan orang ramai akan menghargainya,” kata Chandra Muzaffar kepada MalaysiaNow.

Kenyataan itu dikeluarkan ketika beberapa pemimpin kanan Pakatan Harapan (PH) memulakan langkah mencabar pengisytiharan darurat di mahkamah dan mengugut untuk memboikot jawatankuasa bi-partisan yang akan ditubuhkan tidak lama lagi.

Chandra berkata, pengumuman untuk melibatkan ahli Parlimen pembangkang dalam jawatankuasa itu merupakan sesuatu yang tidak pernah berlaku dalam darurat di Malaysia sebelum ini.

“Darurat Covid-19 yang diisytiharkan minggu lepas sangat spesifik dalam orientasinya dengan tarikh tamat dan jangkamasa yang jelas berbanding darurat yang pernah dilaksanakan sebelum ini,” katanya sebagai respons terhadap kritikan kepada langkah kerajaan mengisytiharkan darurat.

Chandra Muzaffar

Darurat diisytihatkan pada 12 Januari disebabkan peningkatan kes harian Covid-19 selama beberapa minggu, selepas kerajaan melaksanakan semula perintah kawalan pergerakan (PKP) di sebahagian besar tempat di negara ini.

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin memberi jaminan kerajaan akan berfungsi seperti biasa walaupun Parlimen digantung bagi mengelakkan pilihan raya mengejut dengan aktiviti harian dibenarkan sepanjang darurat sehingga ditamatkan pada 1 Ogos.

Pengerusi PH Anwar Ibrahim bagaimanapun melancarkan kempen menyeru ahli-ahli Parlimen menulis surat ke Istana Negara bagi menggesa darurat dibatalkan dan berikrar akan mencabar pengisytiharan itu di mahkamah.

Chandra yakin sebarang tindakan undang-undang mencabar darurat yang diperkenankan Yang di-Pertuan Agong menggunakan kuasa diberikan Perlembagaan, akan menemui kegagalan.

Katanya, ancaman untuk mencabar darurat di mahkamah bukanlah perkara baru.

“Pada masa lalu, cabaran undang-undang dilakukan tetapi gagal. Sukar bagi mahkamah untuk mengisytiharkannya bercanggah dengan Perlembagaan,” kata Chandra dan menambah pengisytiharan terbaru darurat mengikut prosedur sama digunakan pemimpin terdahulu.

Tetapi beliau berkata, pengumuman jawatankuasa bi-partisan menjadikan darurat kali ini amat berbeza.

“Kuasa sebenar berhubung darurat kali ini ialah di tangan jawatankuasa itu. Bukan perdana menteri atau Kabinet. Jawatankuasa itu yang akan memberikan nasihat kepada Agong. Ini sangat signifikan,” kata Chandra.

Katanya, ancaman untuk mencabar darurat di mahkamah bukanlah perkara baru.

‘Menyertai jawatankuasa tidak jejaskan pembangkang’

Beliau mempersoalkan keengganan sesetengah pemimpin pembangkang dan ugutan untuk memboikot jawatankuasa itu.

“Sikap yang diambil mereka tidak membantu, ia bukanlah sesuatu yang kita jangka daripada pembangkang yang matang,” kata Chandra yang merupakan salah seorang pengasas PKR ketika mula-mula ditubuhkan sebagai Parti Keadilan Nasional pada 1999.

“Jawantankuasa itu sendiri selari dengan norma dan prinsip demokrasi. Ia memberikan ruang kepada peranan pembangkang. Pembangkang harus menggunakannya, menyertai dan memberikan pandangan”.

Chandra menangkis kritikan kerajaan mengisytiharkan darurat kerana tidak mahu kehilangan kuasa, mengatakan ia mempunyai objektif yang jelas.

Beliau mengingatkan pada 2013, perdana menteri pada ketika itu, Najib Razak menamatkan pengisytiharan darurat sebelumnya yang masih berkuat kuasa walaupun tidak dirasai kewujudannya.

“Saya tidak fikir mana-mana kerajaan selepas itu yang mahu menjadikan darurat sebagai asas utama pentadbiran”.

Malaysia pernah melalui beberapa darurat utama yang menyaksikan kuasa diberikan kepada polis dan tentera termasuk selepas rusuhan kaum 1969 dan semasa Konfrontasi dengan Indonesia.

Chandra berkata kini ia tidak lagi seperti itu.

“Darurat ini berkait dengan krisis kesihatan yang akan menjurus kepada krisis ekonomi, kedua-duanya mempunyai kesan besar kepada rakyat.

“Jika pembangkang pedulikan rakyat, mereka harus menyertainya dan bukannya mengkritik dari luar,” kata Chandra.

Katanya, menyertai jawatankuasa darurat tidak akan menjejaskan pembangkang kerana jawatankuasa itu bernaung di bawah Agong dan bukannya perdana menteri.

“Sertai terlebih dahulu. Jika mereka merasakan ia tidak berfungsi, itu cerita lain, tetapi mereka harus beri peluang.

“Kita berada dalam situasi seperti perang dan peranan diberikan kepada pembangkang dalam jawatankuasa itu.

“Saya fikir pembangkang seharusnya mengambil pendekatan yang lebih bertanggungjawab,” kata Chandra.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Kejatuhan universiti, mengejar ranking disebabkan ‘imperialisme akademik’

Chandra Muzaffar berkata, obses terhadap ranking dunia antara punca kejatuhan universiti tempatan, ia juga merupakan petunjuk kepada rakyat Malaysia yang mementingkan status.

Ahli Parlimen, Adun terima vaksin pada fasa pertama

Perkara itu telah dipersetujui Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV).

Dr Mahathir kecam Muhyiddin, dakwa Agong digambarkan sebagai ‘diktator zalim’

Bekas perdana menteri itu turut mendakwa pengisytiharan darurat tidak sah.

Dr M lashes out at Muhyiddin, claims Agong depicted as ‘cruel dictator’

The former prime minister also says the emergency declaration is illegal.

Dzulkefly hina pelantikannya sebagai anggota jawatankuasa darurat, kata penganalisis

Dzulkefly seperti kebudak-budakan yang baru nak belajar bermain politik.