Saturday, February 27, 2021

Terma baru WhatsApp: Tiada perubahan jika hanya bergosip

Undang-undang data negara ini tidak terpakai kepada syarikat yang berpangkalan di luar negara.

Other News

Mengejek tak membantu perbaiki kelemahan bahasa Inggeris guru, kata pendidik

Mereka berkata, sebutan yang tidak tepat seharusnya dibetulkan secara positif, bukannya mengejek kerana ia tidak memperbaiki apa-apa.

Throwing stones won’t help, educationists say on teacher with ‘bad English’

They say mispronunciations should be corrected through positive reinforcement, and that mocking others for their English won't improve anything.

UK Supreme Court rejects legal bid by IS bride to return

Five judges at the Supreme Court gave a unanimous decision in the case of Shamima Begum, whose legal battles have come to be seen as a test of how Britain treat nationals who joined jihadists.

Khairy jelaskan mengapa tidak ambil vaksin Pfizer

Beliau merupakan menteri yang menguruskan pembelian vaksin dan masih belum mengambil suntikan vaksin Covid-19.

Duta AS baru lapor diri di Kuala Lumpur

Beliau mempunyai pengetahuan luas tentang Asia Tenggara dan pernah bertugas di Jakarta dan Seoul.

Kemas kini terbaru daripada WhatsApp yang menghendaki pengguna bersetuju dengan terma baru untuk terus menggunakan aplikasi itu menimbulkan kebimbangan dalam kalangan rakyat negara ini.

Pihak berkuasa dan pakar data peribadi mengatakan, Akta Perlindungan Data Peribadi (PDPA) yang diwartakan pada 2010 tidak terpakai kepada syarikat yang berpangkalan di luar negara.

Kemas kini terbaru itu menimbulkan keresahan dan kekeliruan selepas Facebook syarikat induk WhatsApp, mengumumkan pengguna perlu menerima terma baru perkhidmatan itu atau tidak dapat menggunakan aplikasi itu bermula 8 Februari.

WhatsApp dalam satu kenyataan menjelaskan kemas kini itu tidak menjejaskan privasi mesej yang dihantar kepada rakan-rakan atau ahli keluarga.

Sebaliknya, kemas kini itu hanya berkait cara bagaimana WhatsApp mengumpul dan menggunakan data ketika pengguna menghantar pesanan kepada syarikat untuk melakukan transaksi perniagaan, seperti melakukan pembelian menerusi aplikasi itu.

Terbaru, WhatsApp menangguhkan perubahan perkongsian data susulan kebimbangan penggunanya mengenai kerahsiaan maklumat mereka sehingga beralih kepada perkhidmatan Telegram dan Signal.

Menurut WhatsApp, pihaknya akan “berhubung dengan pengguna secara berperingkat untuk mengkaji semula dasar itu sebelum pilihan baru disediakan pada 15 Mei depan”.

Pakar mengatakan pengguna boleh tetap yakin terma baru  itu tidak akan mengganggu mesej peribadi yang dihantar kepada rakan-rakan, ahli keluarga dan rakan sekerja.

Bagaimanapun, Jabatan Perlindungan Data Peribadi (JPDP) menasihati rakyat negara ini untuk berfikir semasak-masaknya sebelum berkongsi maklumat peribadi melalui WhatsApp terutama ketika berurusan dengan akaun perniagaan.

“Pengguna WhatsApp amat-amat disaran supaya sentiasa berhati-hati dalam berkongsi maklumat peribadi menerusi aplikasi itu,” kata seorang jurucakap JPDP kepada MalaysiaNow, dan menambah entiti komersial dalam negara ini terikat dengan peraturan PDPA.

Mengenai perubahan dalam polisi privasi aplikasi itu, JPDP mengatakan platform media sosial itu akan tetap beroperasi seperti biasa di negara ini: “Jabatan ini tidak mempunyai sebarang perancangan untuk menyekat penggunaan WhatsApp di Malaysia walaupun akan berlaku perubahan dalam terma perkhidmatan dan polisi privasi.”

“Walaupun tidak perlu mematuhi peraturan PDPA, WhatsApp masih perlu mematuhi undang-undang utama perlindungan data di seluruh dunia yang kebanyakannya sama,” katanya.

JPDP menjelaskan undang-undang privasi di negara ini tidak mempunyai bidang kuasa terhadap syarikat yang berpangkalan di luar Malaysia seperti WhatsApp yang berpusat di Amerika Syarikat.

Deepak Pillai, seorang peguam berpengalaman lebih dari 20 tahun dalam bidang teknologi, media dan telekomunikasi, menjelaskan WhatsApp adalah satu perkhidmatan secara percuma disediakan kepada orang ramai dan pengguna tertakluk kepada terma perkhidmatannya.

“Terpulang kepada diri masing-masing sama ada mahu menerima atau menolak terma tersebut. Jika mereka menolak, pilihan yang tinggal ialah tidak menggunakan perkhidmatan itu,” katanya kepada MalaysiaNow.

Katanya jika WhatsApp tidak mempunyai syarikat di negara ini untuk memproses data peribadi, maka ia tidak tertakluk kepada peraturan PDPA.

“Walaupun tidak perlu mematuhi peraturan PDPA, WhatsApp masih perlu mematuhi undang-undang utama perlindungan data di seluruh dunia yang kebanyakannya sama,” katanya.

Buat masa ini katanya, pengguna tidak perlu bimbang mengenai kemas kini polisi baru kerana semua mesej, panggilan suara dan video akan kekal enkripsi dan tidak akan dikongsi dengan orang lain.

Bagaimanapun dia menambah, apabila menggunakan fungsi baru yang membolehkan pengguna menghantar mesej perniagaan dan membuat pembayaran melalui WhatsApp, pengguna perlu sedar aplikasi itu boleh berkongsi data berkaitan transaksi yang dilakukan dengan Facebook dan pedagang pihak ketika bagi “membantu kami beroperasi, menyediakan, memperbaiki, memahami, menyesuaikan, sokongan, dan memasarkan perkhidmatan kami”

Rumusannya nampak seperti sedikit sahaja yang akan berubah buat pengguna yang menghantar mesej WhatsApp kepada rakan mereka untuk berkongsi gosip terbaru.

Ia hanya apabila melakukan pembelian melalui aplikasi itu, pengguna perlu ingat kepada nasihat Latin ini: caveat emptor atau berhati-hatilah wahai si pembeli.

Disebabkan lebih ramai dalam kalangan kita kini menjual secara dalam talian ketika pandemik ini: caveat venditor, penjual juga harus berhati-hati.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Ketidaksiuman di media sosial

Banyak pengguna media sosial kurang bertimbang rasa ketika menulis, dan apabila terlanjur dan diviralkan, barulah hendak tercungap-cungap meminta maaf.

Masa depan e-dagang kekal berdaya saing walaupun diragui taikun peruncitan

Platform e-dagang didakwa tidak memberi sebarang faedah kepada keseluruhan rantaian bekalan, tidak seperti seseorang itu bebelanja di kedai fizikal.

Ahli ekonomi ajar cara untuk ‘pecahkan’ kartel berasaskan kaum

Kawalan ke atas rantaian bekalan hanya sebahagian daripada gambaran besar, kata Barjoyai Bardai

WhatsApp paksa pengguna terima kemas kini terma untuk terus guna aplikasi

Jika pengguna tidak bersetuju dengan terma baru perkhidmatan, bermaksud tiada lagi akses perkhidmatan.

Tarif elektrik kekal 6 bulan lagi, kata menteri

Rebat 2 sen per kilowatt seperti sebelum ini akan dinikmati bagi semua pengguna bermula 1 Januari hingga 30 Jun 2021.