Wednesday, January 27, 2021

Tiada pihak ketiga dilantik urus rekalibrasi Pati, kata Imigresen

Orang ramai dinasihatkan agar tidak berurusan dengan pihak yang mendakwa sebagai ejen dan pihak ketiga yang menawarkan perkhidmatan itu.

Other News

South Korean giant announces first overseas plant in Malaysia in another major pandemic-season investment

The Sabah plant will cater to the increasing global demand for copper foil which is crucial for electric vehicle batteries.

Gantung Parlimen, Anwar cabar PM di mahkamah

Anwar, selaku pemohon memfailkan permohonan itu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam menerusi Tetuan Karpal Singh & Co.

Pemimpin kanan DAP selar Noor Hisham

Ketua pengarah kesihatan itu didakwa menunjukkan kelemahannya dalam perang melawan Covid-19.

DAP leader hits out at Noor Hisham over ‘personal preferences’, ‘blind spots’

Liew Chin Tong criticises the DG for cautioning against the use of rapid test kits, adding that the government has 'practically abandoned' contact tracing as well.

Pasangan ‘PJJ’ boleh rentas negeri mulai esok, kata menteri

Kerajaan bersetuju memberi kelonggaran itu tetapi pasangan terbabit perlu mendapat kebenaran polis terlebih dahulu.

Jabatan Imigresen tidak pernah melantik mana-mana pihak untuk menguruskan program rekalibrasi bagi pendaftaran pekerja asing di negara ini.

Sehubungan itu, orang ramai dinasihatkan agar tidak berurusan dengan pihak yang mendakwa sebagai ejen dan pihak ketiga yang menawarkan perkhidmatan tersebut dengan kadar bayaran tertentu.

“Pendaftaran program ini boleh dibuat secara terus di laman web www.imi.gov.my,” kata Ketua Pengarah Imigresen Khairul Dzaimee Daud dalam kenyataan hari ini.

Orang ramai yang mempunyai sebarang pertanyaan berhubung program itu boleh mendapatkan maklumat menerusi Sistem Pertanyaan Online (SPO) di http://eapp.imi.gov.my/spo.

Pelan Rekalibrasi Pendatang Tanpa Izin yang mengandungi dua komponen utama, iaitu Program Rekalibrasi Pulang dan Program Rekalibrasi Tenaga Kerja, telah bermula pada 16 November 2020 dengan kerjasama Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia serta agensi kerajaan lain tanpa penglibatan vendor atau pihak ketiga.

Program Rekalibrasi Pulang membenarkan pendatang tanpa izin pulang ke negara asal secara sukarela tertakluk kepada syarat yang ditetapkan, manakala Program Rekalibrasi Tenaga Kerja adalah program untuk membolehkan pendatang tanpa izin dijadikan pekerja asing yang sah di negara ini.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Imigresen nafi dakwaan tidak ambil tindakan pekerja asing bina penempatan haram

Imigresen menjalankan 371 operasi tahun lepas dengan 1,300 migran ditahan, manakala pada tahun ini lebih 120 operasi dilakukan dengan lebih 500 pendatang asing ditahan.

Lebih 90% penginapan pekerja asing tidak patuhi akta, kata menteri

Statistik ini amat membimbangkan, lebih-lebih lagi ketika negara sedang berdepan ancaman pandemik Covid-19.

Akta baru lindungi maklumat sulit negara sedang dikaji, diteliti

Segala maklumat sulit berkaitan negara dapat dilindungi di samping mampu menghindari perbuatan penyelewengan dan rasuah.

Pihak berkuasa cari jalan elak bom jangka Covid-19 berhampiran Putrajaya

Kuasa budi bicara mungkin digunakan bagi membolehkan penghantaran pendatang asing tanpa izin pulang tanpa perlu ke depot tahanan imigresen.

Laporan dedah pekerja Indonesia dilayan seperti ‘binatang’ di pusat tahanan Sabah

Bekalan makanan dan wang dikirim ahli keluarga sering dirampas petugas imigresen.