Wednesday, January 13, 2021

PKP tak berfungsi tanpa kuasa darurat, kata bekas hakim Mahkamah Persekutuan

Bekas hakim Mahkamah Persekutuan, Gopal Sri Ram mengatakan pelaksanaan darurat adalah dibenarkan undang-undang, malah bertepatan dari sudut perubatan dan menolak dakwaan ia mencabul hak asasi.

Other News

The politics of ousters: The real reason

The real reason why there are attempts to oust the prime minister is linked to the thinly veiled interests of a handful of politicians.

Gerakan Prihatin Johor memerlukan anda

Prihatin Johor ingin meminta sesiapa sahaja untuk tampil membantu sama ada dari segi bantuan kewangan mahupun barangan keperluan harian.

No PhD required to understand emergency declaration

There is a time for politics and there is a time to prioritise our lives and well-being.

Karier politik Najib bakal berakhir tempoh darurat Covid-19

Kes yang melibatkan 42 dakwaan rasuah terhadap bekas perdana menteri itu sudah cukup untuk menamatkan karier politiknya.

Najib stares at last mile in politics as virus emergency begins

If the Court of Appeal and Federal Court maintain Najib's conviction in the SRC International case, the former prime minister might have to take a break from politics until 2033.

Bekas hakim Mahkamah Persekutuan Gopal Sri Ram menyambut baik pengisytiharan darurat Covid-19, mengatakan ia bukan sahaja dibenarkan oleh undang-undang, malah bertepatan dari sudut perubatan dan sepatutnya dilaksanakan ketika pertama kali dicadangkan pada tahun lepas.

Sri Ram turut menyangkal pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sudah memadai untuk memerangi pandemik Covid-19, mengatakan ia hanya akan berkesan jika dilaksanakan bersama pengisytiharan darurat.

Beliau mengatakan apa yang dilalui baru-baru ini membuktikan betapa sukar bagi mengawal pergerakan orang ramai dalam usaha untuk meminimumkan penyebaran virus Covid-19.

“Bukan mudah nak kawal orang ramai. Anda beritahu mereka supaya jangan ke Ipoh, mereka tetap akan ke sana. Anda beritahu mereka tolong jangan pergi ke Johor, tetapi di situlah tempat semua orang akan pergi, kerana mereka ingin tahu mengapa mereka dilarang pergi ke situ,” kata Sri Ram kepada MalaysiaNow.

Semalam tiga pemimpin tertinggi Pakatan Harapan menuduh Perdana Menteri Muhyiddin Yassin ingin kekal berkuasa melalui pengisytiharan darurat, mengatakan pelaksanaan PKP sudah mencukupi untuk membantu pihak berkuasa untuk memerangi jangkitan Covid-19 yang setakat ini sudah meragut 559 nyawa.

“Kami berpendapat bahawa undang-undang sedia ada, termasuk pelaksanaan PKP yang diumum semalam, adalah mencukupi untuk mengumpul segala sumber dan kekuatan bagi mengatasi wabak ini,” kata Anwar Ibrahim, Lim Guan Eng dan Mohamad Sabu dalam satu kenyataan yang ditandatangani bersama.

Tetapi kata Sri Ram PKP itu sendiri sudah terbukti gagal.

“PKP secara bersendirian tidak dapat berfungsi tanpa kuasa darurat dan kawalan ke atas kawasan terjejas, kerajaan tidak dapat berfungsi.

“Hospital-hospital kini sesak. Perlu ada satu kuasa bagi menguruskan hospital-hospital atau bangunan swasta dan menukarkannya kepada fasiliti perubatan – bagi mereka kuasa,” tambahnya.

Sri Ram turut menolak dakwaan pelaksanaan darurat melanggar kebebasan hak asasi.

Tetapi kata Sri Ram PKP itu sendiri sudah terbukti gagal.

“Tidak, meskipun Artikel 150(7) diketepikan, hak asasi kebal daripada dicabul,” katanya kepada MalaysiaNow, merujuk kepada peruntukan Perlembagaan Persekutuan.

Di bawah Perkara 150(7), undang-undang yang digubal ketika darurat tidak boleh dicabar dalam mahkamah.

Sri Ram berkata walaupun begitu, kebebasan hak asasi tidak boleh dicabuli, kerana struktur asas Perlembagaan.

Beliau berkata perincian pengisytiharan darurat sudah dinyatakan dengan jelas.

“Kebebasan bersuara tidak dirampas, dan tidak ada sebarang ordinan setakat ini diluluskan untuk menyekat kebebasan bersuara, tidak ada langsung.”

Sri Ram mengatakan belum ada ordinan yang mengekang kebebasan bersuara atau membenarkan penahanan mana-mana individu tanpa melalui proses mahkamah.

“Dan tiada ordinan telah diluluskan yang boleh diklasifikasikan sebagai berbahaya,” katanya.

Pelaksanaan darurat yang diumumkan semalam dilakukan ketika lonjakan kes Covid-19 yang menyaksikan jumlah jangkitan harian mencapai empat digit.

Langkah itu hadir selepas PKP dikuatkuasakan pada tengah malam tadi, yang bakal menyaksikan kawalan lebih ketat terhadap pergerakan orang ramai bagi mengekang penularan Covid-19.

Muhyiddin mengatakan pelaksanaan darurat yang diperkenan oleh Yang di Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah bukanlah satu bentuk rampasan kuasa tentera, dan menambah institusi awam termasuk badan kehakiman akan beroperasi seperti biasa.

Beliau mengatakan semua pilihan raya akan ditangguhkan, tetapi memberi jaminan ia akan diadakan secepat mungkin sebaik sahaja jawatankuasa khas darurat berpuas hati selepas Covid-19 terkawal.

Sri Ram merasakan perintah darurat itu adalah satu langkah yang praktikal dalam menangkis sebarang gangguan dalam mengurus kerajaan, ketika beberapa pemimpin politik mengancam untuk menarik balik sokongan mereka terhadap blok kerajaan.

“Ia demi kepentingan kesihatan orang ramai.

“Kerajaan perlu berfungsi dengan baik,” tambahnya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

No PhD required to understand emergency declaration

There is a time for politics and there is a time to prioritise our lives and well-being.

Karier politik Najib bakal berakhir tempoh darurat Covid-19

Kes yang melibatkan 42 dakwaan rasuah terhadap bekas perdana menteri itu sudah cukup untuk menamatkan karier politiknya.

Najib stares at last mile in politics as virus emergency begins

If the Court of Appeal and Federal Court maintain Najib's conviction in the SRC International case, the former prime minister might have to take a break from politics until 2033.

Pengisytiharan darurat Covid-19 tepat pada masanya, kata pakar Perlembagaan

100% fokus kini dapat dihalakan kepada usaha memerangi penularan Covid-19 agar ia tidak menjadi lebih parah.

MCO won’t work without emergency powers, says former apex court judge

Former Federal Court judge Gopal Sri Ram says the emergency move is legally and medically justified, dismissing claims that it will undermine basic freedoms.