Saturday, February 27, 2021

Banjir di Pahang, Kelantan, Perak, Terengganu makin buruk

Keadaan banjir di Johor dan Sabah pula beransur pulih dengan jumlah mangsa terus berkurangan di PPS.

Other News

Mengejek tak membantu perbaiki kelemahan bahasa Inggeris guru, kata pendidik

Mereka berkata, sebutan yang tidak tepat seharusnya dibetulkan secara positif, bukannya mengejek kerana ia tidak memperbaiki apa-apa.

Throwing stones won’t help, educationists say on teacher with ‘bad English’

They say mispronunciations should be corrected through positive reinforcement, and that mocking others for their English won't improve anything.

UK Supreme Court rejects legal bid by IS bride to return

Five judges at the Supreme Court gave a unanimous decision in the case of Shamima Begum, whose legal battles have come to be seen as a test of how Britain treat nationals who joined jihadists.

Khairy jelaskan mengapa tidak ambil vaksin Pfizer

Beliau merupakan menteri yang menguruskan pembelian vaksin dan masih belum mengambil suntikan vaksin Covid-19.

Duta AS baru lapor diri di Kuala Lumpur

Beliau mempunyai pengetahuan luas tentang Asia Tenggara dan pernah bertugas di Jakarta dan Seoul.

Keadaan banjir di Pahang, Kelantan, Terengganu dan Perak bertambah buruk pagi ini berikutan hujan lebat yang masih berterusan menyaksikan jumlah mangsa banjir yang dipindahkan ke pusat pemindahan sementara (PPS) di negeri terlibat terus meningkat.

Bagaimanapun, keadaan banjir di Johor dan Sabah beransur pulih dengan jumlah mangsa terus berkurangan di PPS.

Di Pahang jumlah mangsa banjir terus meningkat melibatkan 24,257 mangsa yang ditempatkan di 281 pusat pemindahan di sembilan daerah negeri ini.

Portal Info Bencana Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) melaporkan daerah Temerloh mencatatkan jumlah mangsa banjir tertinggi iaitu 5,764 diikuti Maran (5,275), Kuantan (3,461), Lipis (2,551), Jerantut (2,455), Raub (2,182), Rompin (986), Pekan (859) dan Bera (724).

Portal berkenaan turut memaklumkan Sungai Pahang di daerah Bera, Maran, Pekan, Jerantut,Temerloh dan Kuantan sudah telah melepasi tahap bahaya.

Sementara itu, pemegang konsesi Lebuhraya Pantai Timur Fasa 1 (LPT) ANIH Berhad menerusi laman Twitter memaklumkan laluan KM113 dan KM115 di Lanchang masih ditutup di kedua-dua hala susulan kenaikan air.

Turut ditutup laluan di KM84 persimpangan Lanchang ke persimpangan Karak menghala Kuantan.

Di Kelantan, jumlah mangsa banjir di lima jajahan negeri ini menunjukkan peningkatan ketara apabila 4,829 mangsa ditempatkan di 64 PPS, berbanding 2,142 mangsa petang semalam.

Menurut aplikasi Info Bencana Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), jajahan Jeli kekal merekodkan bilangan penduduk yang terjejas teruk iaitu 1,688 mangsa, manakala Kuala Krai (1,455), Gua Musang (775 mangsa), Pasir Mas (469) dan Tanah Merah (442).

Sementara itu, menurut infobanjir.water.gov.my, enam batang sungai di negeri ini merekodkan bacaan melepasi paras bahaya iaitu Sungai Lebir di Tualang, Kuala Krai 36.46 meter (m) (bahaya 35.00 m), Sungai Kelantan di Kuala Krai 28.60 m (bahaya 25.00 m) dan Sungai Kelantan di Kusial, Tanah Merah 18.17 m (bahaya 16.00 m).

Selain itu, Sungai Golok di Jenob 23.67 m (bahaya 23.50 m), Sungai Golok di Rantau Panjang 10.63 m (bahaya 9.00 m) dan Sungai Galas di Dabong 40.96 m (bahaya 38.00 m).

Di Terengganu, Ketua Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri, Lt Kol (PA) Che Adam A Rahman memaklumkan jumlah mangsa banjir terus meningkat kepada 5,243 mangsa setakat 8 pagi ini berbanding 910 mangsa pada 3 petang semalam.

Menurutnya, ketika ini terdapat 39 PPS beroperasi dengan daerah paling teruk terjejas ialah Kemaman melibatkan seramai 4,074 mangsa diikuti Dungun (849), Hulu Terengganu (219), Besut (94) dan Setiu (tujuh).

Dalam pada itu, Jabatan Pengairan dan Saliran melaporkan stesen bacaan tujuh sungai di lima daerah telah melepasi paras bahaya iaitu Sungai Kemaman di Air Putih setinggi 14.32 m (paras bahaya 14 m) dan Sungai Tebak di Kampung Tebak setinggi 19.6 m (paras bahaya 18.5 m).

Sementara itu, di Hulu Terengganu, dua sungai terlibat ialah Sungai Telemong di Kuala Ping setinggi 20.6m (paras bahaya 19.7 m) dan Sungai Berang di Menerong setinggi 25.12 m (paras bahaya 24.5 m).

Tiga lagi sungai ialah Sungai Besut di Jambatan Keruak setinggi 36.63 m (paras bahaya 35 m), Sungai Dungun di Pasir Raja setinggi 37.82 m (paras bahaya 37.5 m) dan Sungai Nerus di Kampung Langkap, Setiu setinggi 21.21 m (paras bahaya 21 m).

Di Perak, daerah Hulu Perak menjadi daerah terbaharu terjejas banjir apabila sebuah PPS dibuka menempatkan 16 mangsa banjir, menjadikan jumlah mangsa banjir di negeri ini seramai 450 mangsa membabitkan tiga daerah yang ditempatkan di lima PPS.

Menurut jurucakap Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana negeri, daerah Hilir Perak masih menempatkan mangsa paling ramai iaitu 409 mangsa, Kampar (25) manakala banjir di Muallim pulih sepenuhnya selepas sebuah lagi PPS ditutup semalam.

Sementara di Johor, jumlah mangsa banjir melibatkan enam daerah terus berkurangan kepada 2,313 mangsa, berikutan enam lagi PPS ditutup sekali gus menjadikan hanya 20 PPS masih beroperasi ketika ini dengan Kota Tinggi masih mencatatkan jumlah mangsa banjir tertinggi iaitu seramai 1,110.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar Johor, R. Vidyananthan dalam kenyataan juga memaklumkan Jalan Mawai Lama, Kota Tinggi dan Jalan Haji Suhud di Johor Bahru masih ditutup sepenuhnya untuk semua kenderaan.

Di Sabah Angkatan Pertahanan Awam menerusi kenyataan memaklumkan, banjir di daerah Beaufort mula surut, namun mangsa banjir kekal 34 mangsa pagi ini ditempatkan di PPS Dewan Datuk Seri Panglima Mohd Dun Banir.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Mangsa banjir Sarawak meningkat kepada 133 orang

Sebanyak tiga pusat pemindahan sementara kini beroperasi di dua daerah yang dilanda banjir sejak semalam.

Banjir di Sarawak, Pahang semakin pulih

Keadaan banjir di Sabah tidak banyak berubah dengan lapan daerah masih terjejas.

Mangsa banjir di Sabah terus meningkat

Keadaan di Sarawak kekal, Pahang pula semakin pulih.

Program vaksinasi Covid-19 mengikut jadual, kata PM

Program vaksinasi ini berjalan secara berperingkat sehinggalah tempoh keseluruhannya selama 12 bulan.

Mangsa banjir di Sabah bertambah

Keadaan di Pahang dan Sarawak semakin pulih.