Tuesday, February 23, 2021

Selepas dilabel mata wang terburuk di Asia, ringgit kini semakin pulih

Semalam, ringgit melepasi paras psikologi 4.00, diperdagang pada 3.997 dolar AS.

Other News

Unicef sambut baik pembukaan semula sekolah di Malaysia

Agensi PBB itu berkata guru dan kakitangan sekolah perlu divaksin sejurus petugas barisan hadapan dan kumpulan berisiko tinggi.

As profits dive, HSBC heads home to Asia to revive fortunes

The London-based bank already generates the bulk of its revenues from Asia.

Emirates, Singapore Airlines now operating flights with fully vaccinated crews

Airlines recognise that vaccinated crew not only inspire passenger confidence but will be key to reopening borders.

Man causes outage in China after sit-ups on power pole

The incident was a hot topic on Chinese social media, with at least 1.7 million views of one hashtag relating to it.

Lebih 55,000 guru dipertimbang terima suntikan vaksin Covid-19 fasa pertama

Khairy berkata pertimbangan itu dibuat selepas pihaknya menerima senarai daripada kementerian pendidikan.

Mata wang negara-negara membangun mengukuh berbanding dolar AS yang melemah pada permulaan tahun baru, dengan ringgit Malaysia juga semakin mengukuh, tertinggi sejak dua tahun lalu.

Ini berlaku ketika tahun baru memberikan keyakinan dalam semua bidang, meningkatkan sentimen dan meletakkan harapan lebih tinggi, selepas setahun ekonomi di seluruh dunia menjunam.

Tahun lepas, ringgit dilabel sebagai salah satu mata wang yang mencatatkan prestasi terburuk di rantau Asia.

Rupee India berada di kedudukan paling corot dalam prestasi mata wang di Asia pada akhir tahun lalu, lebih rendah berbanding mata wang negara-negara tercorot di Asia Selatan seperti rupee Pakistan dan Sri Lanka.

Prospek ekonomi global yang semakin baik dan pengagihan vaksin Covid-19 memburukkan daya tarikan ringgit manakala kadar faedah Amerika Syarikat (AS) jatuh ke paras paling rendah dan pembelian berpanjangan bon Rizab Persekutuan (Fed) yang berterusan menyebabkan kemerosotan dolar AS.

Indeks Dolar AS ICE, yang mengukur nilai dolar AS berbanding enam mata wang utama, melaporkan mata wang itu mencatatkan kerugian tahunan terbesar sejak 2017, sebagai penutup kepada tahun 2020 yang penuh kacau-bilau.

Mata wang dolar, melemah disebabkan perang perdagangan yang berpanjangan dengan China, diburukkan lagi dengan pengumuman rangsangan luar jangka Fed.

Ransangan fiskal tambahan dan peningkatan defisit akaun semasa menjadi halangan tambahan yang mampu menjejaskan mata wang AS dalam beberapa tahun akan datang.

Trend peningkatan ringgit

Mata wang ringgit terus mengukuh. Semalam, ia melepasi paras 4.00, didagangkan pada 3.997 dolar AS.

Ia merupakan paras tertinggi yang dicatatkan ringgit sejak Julai 2018.

Harga minyak mentah dijangka pulih secara beransur-ansur, selepas kemenangan Joe Biden dalam pilihan raya presiden Amerika Syarikat, dan komitmen Fed bagi mengekalkan pendirian dasar monetari akomodatif luar jangka, memberi harapan untuk ekonomi global pulih semula pada 2021, mengukuhkan lagi ringgit.

Jumlah risiko yang diambil turut memberikan kesan baik kepada mata wang Asia, dengan kebanyakan mencapai paras tertinggi sejak beberapa minggu kebelakangan ini.

Mata wang ringgit terus mengukuh. Semalam, ia melepasi paras 4.00, didagangkan pada 3.997 dolar AS.

Bagaimanapun, masih wujud beberapa halangan terhadap ringgit termasuk ketidakstabilan politik dan risiko pelaksanaan dasar yang perlahan mungkin akan menyebabkan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar di bawah jangkaan.

Harga minyak mentah yang melonjak melebihi paras AS$50 setong menjadi perangsang utama kepada ringgit, turut berjaya menampung pengeluaran industri yang lebih lemah dari jangkaan pada Oktober, ketika faktor luaran terus bertindak sebagai pemacu utama.

Didorong dengan peningkatan perbelanjaan kerajaan secara besar-besaran, keyakinan pelabur kembali ke Malaysia, walaupun berlaku penyusutan oleh agensi penarafan, mengukuhkan tanggapan penarafan yang diberikan oleh agensi ini tidak memberikan kesan.

Bank Negara Malaysia dalam laporan bulanan terbarunya mengatakan nilai ringgit meningkat manakala FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) turut meningkat pada bulan November dengan prospek ekonomi lebih baik.

Ini didorong oleh dasar AS yang lebih jelas selepas berakhirnya pilihan raya presiden dan perkembangan positif mengenai kelulusan dan pengagihan vaksin Covid-19.

Ketua Strategi Pasaran Global AxiCorp, Stephen Innes mengatakan pasaran terus mewujudkan keyakinan yang tinggi terhadap pemulihan pertumbuhan global pada tahun 2021 dan trajektori menurun bagi dolar AS.

Innes mengatakan keyakinan pengedaran vaksin Covid-19 secara meluas juga merupakan rangsangan besar-besaran kepada keuntungan korporat.

Kelulusan yang diberikan kepada Pfizer Inc, BiONtech dan AstraZeneca mencadangkan vaksin itu sudah tersedia untuk orang ramai dan membolehkan pembukaan semula ekonomi untuk menjadi lebih kukuh, seperti yang dilihat kepada kebenaran semula perjalanan rentas negeri di Malaysia.

Ia berfungsi sebagai faktor positif untuk pemulihan ekonomi domestik, tetapi keberkesanannya bergantung sepenuhnya kepada mengekang penularan Covid-19.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

AS dakwa Hambali, 2 rakyat Malaysia kerana pengeboman Bali, serangan di Jakarta

Pertuduhan itu difailkan hampir 18 tahun selepas ketiga-tiga tertuduh ditangkap di Thailand.

Dilema politik di Malaysia, AS

Ramai yang berasa kecewa terhadap gelagat pemimpin negara yang hanya mementingkan diri sendiri daripada mengambil berat keperluan rakyat.

Ringgit bawah 4.0 berbanding dolar AS, tertinggi sejak 2018

Pada pukul 10.30 pagi, mata wang ringgit diniagakan RM3.995 berbanding dolar AS.

Pegawai polis dipecat kerana bunuh lelaki kulit hitam tak bersenjata

Kematian Andre Maurice Hill mencetuskan kemarahan di seluruh AS yang dikejutkan dengan tunjuk perasaan terhadap kekejaman polis.

Petugas kesihatan alami alahan teruk selepas disuntik vaksin Pfizer

Ia merupakan kes pertama daripada lebih 30,000 orang yang menerima suntikan vaksin di New York.