Sunday, February 28, 2021

60 runtuhan dikesan halang laluan di Bukit Fraser

Orang ramai boleh menghubungi pihak bekuasa untuk menyalurkan maklumat atau mendapatkan bantuan di talian 05-540 6000 atau 019-389 4757.

Other News

Kes baru Covid-19 kekal lebih 2,000, 10 lagi kematian direkodkan

3,320 pesakit pulih dan dibenarkan pulang, menjadikan jumlah keseluruhan angka sembuh 270,166 kes.

New cases stay above 2,000 as 10 more deaths reported

190 in the ICU, 99 in need of respiratory assistance.

Hamid Bador jelaskan mengenai kompuan RM10,000

Katanya ramai yang salah faham dan bimbang dengan jumlah kompaun sehingga RM10,000.

RM10,000 fine not for all SOP offences, top cop explains

Abdul Hamid Bador says the RM10,000 compound will not be issued for offences such as failure to wear face masks.

Radzi, 4 guru terima suntikan vaksin Covid-19

Radzi menyeru rakyat Malaysia termasuk lebih 500,000 guru di seluruh negara untuk segera mendaftarkan diri.

Sebanyak 139 runtuhan dikesan di sepanjang laluan naik dan turun Bukit Fraser dengan 60 daripadanya dilaporkan telah menghalang laluan, kata Menteri Tenaga dan Sumber Asli Shamsul Anuar Nasarah.

Beliau berkata perkara ini dikesan selepas Jabatan Mineral dan Geosains (JMG) menggerakkan “response team” ke tempat berlakunya tanah runtuh khususnya di tempat peranginan, Fraser Hill dan Jalan Lama Raub-Bentong untuk membuat penilaian risiko di lapangan.

“Sementara itu, Jalan Lama Raub – Bentong dilaporkan masih ditutup akibat tanah runtuh dan ’response team’ JMG dalam tindakan untuk memasuki kawasan bagi membuat penilaian risiko di lapangan,” katanya dalam satu kenyataan dikeluarkan di Kuala Lumpur malam tadi.

Selain itu katanya, JMG menjalankan pemantauan sebanyak tiga kali setahun di cerun-cerun kritikal yang memerlukan tindakan segera khususnya di Cameron Highlands.

“Tiga puluh satu cerun kritikal dibuat mitigasi oleh JKR serta Jabatan Pengairan dan Saliran dengan peruntukan sebanyak RM31.74 juta,” katanya sambil menambah kerja-kerja mitigasi masih diteruskan.

Menyentuh perancangan tahun ini, beliau berkata JMG bekerjasama dengan Universiti Teknologi Malaysia dan Majlis Perbandaran Ampang Jaya untuk menjalankan pemetaan kerentanan risiko tanah runtuh dengan peruntukan sebanyak RM758,000 bagi menyelesaikan isu tanah runtuh di Bukit Antarabangsa.

Katanya orang ramai berada di kawasan berisiko seperti kawasan pernah mengalami tanah runtuh perlu peka dengan keadaan sekeliling sekiranya berlaku runtuhan atau pergerakan kecil cerun tanah, retakan atau rekahan pada dinding, tembok, tiang rumah, kesan bonggolan, mendapan jalan dan pokok yang berterusan condong.

“Sekiranya perkara itu berlaku, orang ramai boleh menghubungi pihak bekuasa untuk menyalurkan maklumat atau mendapatkan bantuan di talian 05-540 6000 atau 019-389 4757. Kementerian sentiasa bersedia memberi khidmat kepakaran teknikal bagi penilaian ancaman tanah runtuh,” katanya.

Beliau juga berkata cuaca buruk dan hujan berterusan ketika musim monsun timur laut di kebanyakan negeri di Malaysia mampu menimbulkan risiko bencana tanah runtuh di kawasan berbukit tinggi, bercerun dan laluan dengan sistem perparitan tidak diselenggara dengan baik.

Shamsul Anuar juga berkata tanah runtuh boleh berlaku secara mendadak atau berperingkat-peringkat dalam skala kecil atau besar.

“Hasil kajian Jabatan Mineral dan Geosains (JMG) melalui Projek Pemetaan Bahaya dan Risiko Cerun (PBRC), faktor geologi, sudut cerun, kawasan tadahan dan saliran, kerja pemotongan lereng bukit yang tidak terkawal serta pembersihan hutan atau ladang telah dikenal pasti sebagai kawasan-kawasan yang terdedah kepada risiko bencana tanah runtuh,” katanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

13 kenderaan terkandas akibat tanah runtuh di Bukit Fraser

Tiada kemalangan jiwa dilaporkan.

‘Musim sejuk’ melanda seluruh negara

Musim tengkujuh yang bermula pada 11 November lepas dijangka akan berlanjutan hingga Mac ini.

Tarif elektrik kekal 6 bulan lagi, kata menteri

Rebat 2 sen per kilowatt seperti sebelum ini akan dinikmati bagi semua pengguna bermula 1 Januari hingga 30 Jun 2021.

Kerajaan belum putuskan kebenaran pengeluaran nadir bumi di Kedah, kata menteri

Mesyuarat pertama Majlis Mineral Negara dijangka diadakan penghujung bulan ini.

Dua maut dalam kejadian tanah runtuh di sebuah resort pelancongan

Kedua-kedua mangsa berusia lingkungan 30-an belum dikenal pasti.