Wednesday, December 1, 2021

Prasarana masih berhutang lebih RM700 juta, kontraktor LRT3 beritahu Tajuddin

MRCB-George Kent (MRCBGK) mempertikaikan dakwaan Prasarana mereka sudah dibayar hingga Oktober 2020.

Other News

Rakan pelaksana projek, MRCB-George Kent (MRCBGK) mempertikaikan dakwaan Prasarana mereka sudah dibayar hingga Oktober 2020, mengatakan jumlah tertunggak sebanyak RM723,888,000 masih belum dibayar.

Syarikat usaha sama yang dilantik untuk pembinaan fasa ketiga Aliran Transit Ringan (LRT3) mengatakan pembayaran yang diterimanya pada bulan Oktober meliputi kerja yang dilakukan sehingga Jun tahun lalu.

MRCBGK juga menafikan dakwaan mengenepikan kontraktor Bumiputera dalam projek itu, seperti dikatakan Pengerusi Prasarana Tajuddin Abdul Rahman pada sidang media hari ini.

“Kami juga sudah melebihi kuota minimum 30% Bumiputera dengan memiliki 39.7% kontraktor Bumiputera dalam projek LRT3,” katanya dalam satu kenyataan, beberapa jam selepas Tajuddin mengadakan sidang media untuk menjelaskan tuduhan campur tangan dalam perjanjian perniagaan Prasarana.

Tajuddin menolak dakwaan Prasarana tidak mahu membayar kepada MRCBGK, mengatakan pembayaran sudah dilakukan hingga Oktober 2020 bagi projek LRT yang melibatkan 21 kontraktor dengan 10,000 pekerja.

Awal hari ini, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyerbu pejabat Prasarana dan merampas beberapa dokumen untuk memulakan siasatan terhadap syarikat milik kementerian kewangan itu.

Tajuddin turut menuduh Ketua Pegawai Eksekutif Prasarana Muhammad Nizam Alias, yang kini digantung sementara menunggu siasatan dalaman selesai didakwa mencampuri urusan perniagaan syarikat itu di belakang tuduhan terhadapnya.

Menurut Tajuddin, beliau meminta siasatan terhadap perjanjian Prasarana dengan MRCBGK dilakukan bagi memastikan kontraktor Bumiputera juga diberikan perjanjian yang adil.

“Apabila tidak adil, bagaimana saya sebagai ketua Prasarana dapat berdiam diri? Saya mesti memeriksanya, saya mesti bertanya, ”katanya.

Tetapi MRCBGK mengatakan kontraktor dilantik melalui tender terbuka oleh Prasarana pada 2016.

“Kami melakukan WPC kami dengan adil dengan menerapkan tarif kontrak seperti yang ditetapkan dalam kontrak asal dengan Prasarana Malaysia.”

Tajuddin juga memberitahu Prasarana sedang menghadapi masalah aliran tunai dan harus mengutamakan penyelenggaraan jaringan relnya, sambil menambah masih membayar sebahagian daripada hutang MRCBGK.

Katanya, MRCBGK juga harus memainkan peranannya dengan menyuntik modal untuk membantu syarikat itu.

Tetapi MRCBGK berkata sudah melaksanakan tanggungjawabnya dengan mendahulukan lebih RM200 juta wang mereka untuk projek LRT3.

“Kedua-dua MRCB dan George Kent memberikan jaminan korporat kepada Prasarana Malaysia dan masing-masing mengeluarkan modal berbayar sebanyak RM5 juta,” tambahnya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles