Saturday, February 27, 2021

PAS pertahan kerjasama dengan PN, di sebalik kritikan pemimpin Umno

Parti Islam itu sekali lagi mengulangi kenyataan tidak akan meninggalkan Perikatan Nasional.

Other News

Mengejek tak membantu perbaiki kelemahan bahasa Inggeris guru, kata pendidik

Mereka berkata, sebutan yang tidak tepat seharusnya dibetulkan secara positif, bukannya mengejek kerana ia tidak memperbaiki apa-apa.

Throwing stones won’t help, educationists say on teacher with ‘bad English’

They say mispronunciations should be corrected through positive reinforcement, and that mocking others for their English won't improve anything.

UK Supreme Court rejects legal bid by IS bride to return

Five judges at the Supreme Court gave a unanimous decision in the case of Shamima Begum, whose legal battles have come to be seen as a test of how Britain treat nationals who joined jihadists.

Khairy jelaskan mengapa tidak ambil vaksin Pfizer

Beliau merupakan menteri yang menguruskan pembelian vaksin dan masih belum mengambil suntikan vaksin Covid-19.

Duta AS baru lapor diri di Kuala Lumpur

Beliau mempunyai pengetahuan luas tentang Asia Tenggara dan pernah bertugas di Jakarta dan Seoul.

PAS berkata komited untuk mempertahankan pentadbiran kerajaan Perikatan Nasional (PN) meskipun berada dalam kerjasama bersama Umno melalui Muafakat Nasional, ketika segelintir pemimpin diketuai bekas perdana menteri Najib Razak menggesa parti Islam itu untuk meninggalkan gabungan tersebut.

Dalam kenyataan hari ini, PAS menegaskan pihaknya mahu bertanggungjawab dalam menguruskan negara yang disebutnya sedang berada dalam keadaan sukar.

“PAS tidak mahu terlibat mahupun dilibatkan dalam sebarang polemik politik yang membawa negara ke kancah perpecahan yang sekali gus mengundang kepada ketidakstabilan, ancaman terhadap keamanan dan kehidupan ekonomi rakyat,” kata Setiausaha Agung Takiyuddin Hassan dalam kenyataan itu, sehari selepas pemimpin veteran Umno Tajuddin Abdul Rahman mengkritik kepimpinan PAS.

Semalam, Tajuddin dalam ucapan pada mesyuarat Umno Bahagian Pasir Salak berkata parti Islam itu melanggar piagam Muafakat Nasional dengan menjadi sebahagian daripada parti komponen PN.

“Saya ingin mengingatkan kepada para pemimpin PAS mengenai betapa pentingnya menunaikan janji. Mereka menyertai PN bersama Bersatu tanpa persetujuan kami,” katanya dalam ucapan, semalam.

Malah, Najib dalam ucapan di mesyuarat Bahagian Pekan hari ini turut mendesak Umno supaya meninggalkan PN dengan mendakwa gabungan itu tidak menunaikan janji.

Muafakat Nasional adalah piagam kerjasama yang ditandatangani oleh Umno dan PAS pada September 2019, ketika kedua-dua parti itu merupakan pembangkang.

Beliau menegaskan PAS hanya boleh bekerjasama dengan Umno, dan bukannya Bersatu, sebuah parti yang ditubuhkan secara bersama oleh Muhyiddin pada 2016 selepas dipecat daripada kerajaan kerana lantang bersuara mengenai skandal 1MDB.

Kenyataan tersebut ditentang oleh Jawatankuasa Kerja PAS Awang Hashim mengatakan Tajuddin tidak pernah terlibat dalam rundingan kerjasama ketika-tiga parti dalam mencapai kata sepakat pilihan raya.

“Orang yang tidak terlibat dalam rundingan itu boleh kata apa sahaja ikut suka dia,” kata ahli Parlimen Pendang itu kepada MalaysiaNow.

PAS melalui kenyataan itu turut menyeru rakan-rakan politik terutama di gabungan kerajaan supaya berlapang dada, bertolak ansur dan mengambil iktibar dari peristiwa lampau demi maslahat rakyat yang memerlukan kepimpinan yang baik dan berintegriti.

“PAS amat percaya hanya perpaduan yang sejati dan ikhlas sahaja mampu membawa kepada pembinaan negara yang harmoni, maju, bersatu padu serta saling menerima dan hormat menghormati di antara rakyat pelbagai kaum, agama, adat resam dan budaya di negara kita yang tercinta ini.”

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

MIC leader questions ‘fickle-minded’ Umno chiefs

MIC deputy president M Saravanan says the party will only decide based on discussions in Barisan Nasional.

Umno tak boleh ubah keputusan BN sesuka hati, kata MIC

Keputusan untuk bersama dengan PN membentuk kerajaan sebelum ini dilakukan sebagai 'en-bloc' BN dan bukannya atas mana-mana parti.

Lihat perkara baik Langkah Sheraton, penyokong PH diberitahu

Kata Wong Chin Huat Langkah Sheraton membawa satu era baru dalam gabungan politik yang tidak rigid dengan parti-parti politik bersedia untuk berkompromi.

Muhyiddin terima dos pertama vaksin Covid-19

Turut menerima suntikan pertama dalam program imunisasi itu ialah Ketua Pengarah Kesihatan Noor Hisham Abdullah.

Muhyiddin individu pertama terima vaksin Covid-19 hari ini

Turut dijadualkan menerima vaksin itu pada petang ini ialah Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah serta empat lagi warga kerja kementerian kesihatan.