Friday, March 5, 2021

‘Musim sejuk’ melanda seluruh negara

Musim tengkujuh yang bermula pada 11 November lepas dijangka akan berlanjutan hingga Mac ini.

Other News

Zahid keluar RM17.9 juta wang yayasan Akalbudi, kata pegawai SPRM

Pegawai SPRM berkata bahawa daripada jumlah itu, RM8.6 juta digunakan untuk membayar deposit saham kepada Ri-Yaz Assets Sdn Bhd.

Former DAP reps now members, Bersatu confirms

Paul Yong is a member in Batu Gajah while A Sivasubramaniam is a member in Ipoh Barat.

Kes baru Covid-19 catat angka 2,154

6 kematian akibat Covid-19 dicatat hari ini.

New cases continue to hover above 2,000

2,154 new cases, 3,275 recoveries.

Dua bekas Adun DAP sertai Bersatu di Perak

Kedua-dua mereka merupakan ahli DAP sebelum keluar parti pada Mac tahun lalu.

Baru memasuki hari ketiga di tahun baru, rakyat Malaysia mulai merasai cuaca sejuk apabila merata tempat hari ini dilanda hujan, langit mendung dan diselubungi kabus di kebanyakan tempat di seluruh negara.

Suhu di sekitar Lembah Klang hari ini turun sehingga 23 darjah selsius, antara yang terendah dalam beberapa bulan ini apabila negara dilanda cuaca sejuk akibat musim Monsun Timur Laut, yang dikenali juga sebagai “musim sejuk”.

Menurut Tinjauan Cuaca Jangka Panjang di laman web Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia), musim tengkujuh yang bermula pada 11 November lepas dijangka akan berlanjutan hingga Mac ini.

“Selama tempoh ini, negara akan menerima tiupan angin Timur Laut yang stabil dengan angin kencang sekali-sekala dengan kelajuan antara 10 dan 20 kilometer sejam.

“Hujan lebat berturut-turut dijangka berlaku terutama di negeri-negeri pantai timur Semenanjung, barat Sarawak dan timur Sabah,” menurut kenyataan di laman sesawang itu.

Suhu di sekitar Lembah Klang hari ini turun sehingga 23 darjah selsius, antara yang terendah dalam beberapa bulan ini apabila negara dilanda cuaca sejuk akibat musim Monsun Timur Laut, yang dikenali juga sebagai “musim sejuk”.

Jabatan itu juga memberi amaran, hujan lebat berterusan selama beberapa hari boleh menyebabkan berlaku banjir di kawasan rendah yang sering banjir, dengan risiko banjir menjadi teruk jika hujan beberapa hari disertai air pasang.

Di samping itu, angin kencang Timur Laut yang berterusan dan kuat akan menyebabkan laut bergelora dan gelombang besar berlaku di perairan Laut China Selatan.

MetMalaysia melaporkan kebanyakan bandar di seluruh negara akan mengalami hujan berterusan hari ini dengan suhu minimum dicatatkan di Cameron Highlands pada 17 darjah selsius diikuti oleh Kluang (22 darjah selsius) sementara Kuala Lumpur, Temerloh, Kuala Pilah, Batu Pahat dan Kuantan pada 23 darjah selsius.

Sebilangan pengguna media sosial menyatakan kegembiraan mereka dengan keadaan cuaca sekarang, malah ada yang menyifatkan ia sebagai “musim sejuk”, tiba di Malaysia.

Seorang siswazah Aleya Abdullah, 24, yang kini menetap di Janda Baik, Pahang berkata dia tidak perlu menghidupkan kipas elektrik atau penghawa dingin sepanjang hari kerana cuaca semasa sudah cukup sejuk.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

60 runtuhan dikesan halang laluan di Bukit Fraser

Orang ramai boleh menghubungi pihak bekuasa untuk menyalurkan maklumat atau mendapatkan bantuan di talian 05-540 6000 atau 019-389 4757.

Amaran ribut petir di beberapa kawasan hingga 9 malam ini

Hujan lebat dan ribut petir dijangka di beberapa kawasan sehingga pukul 9.00 malam ini.