Thursday, February 25, 2021

Sekolah, institusi pendidikan dibuka 20 Januari, IPT 1 Mac

PM sekali lagi menegaskan jaminan kerajaan dalam memastikan bekalan vaksin yang diterima berkesan, selamat dan mencukupi.

Other News

Tidak perlu surat polis rentas negeri hantar anak ke asrama

Ibu bapa hanya perlu menunjukkan surat yang dikeluarkan pihak sekolah semasa melalui sekatan jalan raya.

No police permit needed to cross borders for school

Parents only need to show letters issued by the schools at police roadblocks.

Kes baru Covid-19 jatuh bawah 2,000

12 lagi kematian dicatatkan.

New cases drop below 2,000 mark

12 more deaths reported.

MIC leader questions ‘fickle-minded’ Umno chiefs

MIC deputy president M Saravanan says the party will only decide based on discussions in Barisan Nasional.

Semua institusi pendidikan di bawah Kementerian Pendidikan (KPM) akan dibuka pada 20 Jan mengikut takwim yang diumumkan sebelum ini, kata Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Bagi pembukaan institusi pendidikan swasta dan antarabangsa yang berdaftar dengan KPM untuk sesi 2021, ia tertakluk kepada kalender akademik institusi tersebut selain mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Perdana menteri berkata untuk penuntut institusi pengajian tinggi (IPT) di Semenanjung, Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) membenarkan pelajar tempatan kembali ke kampus secara berfasa mengikut IPT masing-masing seawal 1 Mac.

“Bagi IPT di Sabah dan Sarawak, kemasukan pelajar tertakluk kepada prosedur yang diguna pakai oleh kerajaan negeri masing-masing,” katanya dalam perutusan khas sempena tahun baru 2021 yang disiarkan di semua saluran televisyen tempatan malam tadi.

Berdasarkan Takwim Penggal dan Cuti Persekolahan Tahun 2021 yang diumumkan sebelum ini, permulaan sesi persekolahan secara bersemuka pada tarikh tersebut melibatkan murid sekolah rendah dan sekolah menengah bagi pelajar Tingkatan 1, Tingkatan 4, Tingkatan 5 dan Tingkatan 6 serta semua murid Kolej Vokasional.

Murid Tingkatan 2 dan Tingkatan 3 akan memulakan sesi persekolahan pada tarikh sama menerusi Home-based Learning atau pembelajaran di rumah mengikut kesesuaian guru dan murid serta kembali ke sekolah untuk sesi pembelajaran secara bersemuka pada 8 Mac 2021.

Mengenai vaksin Covid-19, Muhyiddin sekali lagi menegaskan jaminan kerajaan dalam memastikan bekalan vaksin yang diterima Malaysia adalah berkesan, selamat dan mencukupi untuk sekurang-kurangnya 80 peratus rakyat negara ini dan diberi secara percuma.

Beliau berkata Pelan Imunisasi Covid-19 Kebangsaan akan dilaksanakan Kementerian Kesihatan (KKM) melalui tiga fasa bermula seawal Februari 2021.

Perdana menteri berkata beliau dan petugas barisan hadapan akan menjadi antara orang yang terawal untuk menerima suntikan vaksin ini bagi membuktikan vaksin ini selamat dan berkesan.

“Kumpulan berisiko tinggi seperti warga emas dan pesakit yang menghidap penyakit tidak berjangkit (NCD) seperti penyakit jantung, diabetes dan penyakit pernafasan kronik juga akan diberi keutamaan dalam menerima suntikan vaksin,” katanya.

Muhyiddin berkata pemantauan keberkesanan dan keselamatan vaksin tersebut tetap akan diteruskan oleh Bahagian Regulatori Farmasi Negara.

Beliau turut mengingatkan bahawa program vaksinasi itu hanyalah satu langkah pencegahan, bagaimanapun SOP yang ditetapkan masih perlu dipatuhi pada setiap masa.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Tidak perlu surat polis rentas negeri hantar anak ke asrama

Ibu bapa hanya perlu menunjukkan surat yang dikeluarkan pihak sekolah semasa melalui sekatan jalan raya.

Kes baru Covid-19 jatuh bawah 2,000

12 lagi kematian dicatatkan.

Lebih 600,000 daftar sebagai penerima vaksin Covid-19

637,000 individu telah mendaftar sebagai penerima vaksin menerusi MySejahtera setakat 9 malam tadi.

Kes baru Covid-19 kembali melebihi angka 3,000

Kes aktif dengan kebolehjangkitan pula berjumlah 30,677.

See the good from Sheraton Move, PH supporters told

Political scientist Wong Chin Huat says even an event like the Sheraton Move, which saw the collapse of the PH government, may have 'positive unintended consequences'.