Tuesday, March 9, 2021

Peluang kerja graduan baru kembali cerah tahun depan

Satu kaji selidik menunjukkan 73.41% majikan bersedia mengupah graduan baru seawal tahun depan.

Other News

US pastor sent on leave over Melania Trump ‘trophy wife’ sermon

He has been sent on leave after he exhorted women to be more like former first lady Melania Trump and not let themselves go.

Malaysia pertimbang pemerolehan vaksin CanSino dari China

vaksin CanSino itu merupakan pilihan lebih baik daripada vaksin Johnson & Johnson, yang juga satu dos,

EU banking regulator hit by Microsoft email hack

The European Banking Authority warns that personal data could have been accessed as a result of the attack.

India’s richest state has half of all new Covid-19 cases

India’s tally of over 11 million infections is the world’s highest after the US, but as a proportion of its population, India’s virus deaths rank among the lowest in the world.

DAP tolak kerjasama politik dengan Umno pada PRU15

DAP hanya akan bekerjasama dengan Umno dalam soal melibatkan rakyat.

Pasaran kerja untuk graduan diramal meningkat pada tahun depan selepas tahun ini menyaksikan kadar pengangguran dan kewangan tidak menentu disebabkan Covid-19 menjejaskan ekonomi seluruh dunia, kata satu kaji selidik firma perekrutan Talentbank.

Dalam satu kaji selidik bertajuk “Majikan’ Pilihan Utama Universiti” yang dijalankan pada Oktober lalu melakukan penilaian keadaan terkini pasaran kerja untuk graduan dalam norma baru, menunjukkan 73.41% responden menyatakan kesudian mengupah pelajar lepasan universiti sama ada universiti awam atau swasta pada tahun-tahun akan datang.

Sementara itu, sebanyak 21.97% responden mengatakan tidak pasti dan selebihnya 4.62% tidak berminat untuk mengambil pekerja.

Kaji selidik itu melibatkan responden terdiri daripada mereka berjawatan kanan dalam syarikat bersaiz sederhana hingga besar (80.35%), dengan 33.53% melibatkan syarikat tersenarai awam.

Prospek pekerjaan dilihat cerah buat graduan baru yang memiliki latar belakang dalam bidang perakaunan, pengurusan perniagaan, pemasaran, pengkomputeran dan teknologi maklumat, pengurusan sumber manusia, kejuruteraan mekanikal dan elektronik serta kejuruteraan elektrik dan lain-lain.

Gaji bulanan yang ditawarkan kepada graduan baru daripada semua bidang secara purata antara RM2,501 hingga RM3,000, manakala elaun untuk latihan industri sehingga RM1,000 sebulan.

Ketua Pegawai Eksekutif Talentbank Ben Ho mengatakan ia adalah berita baik di sebalik ketidakstabilan dan ketidaktentuan yang disebabkan pandemik serta ia turut membawa maksud pihak universiti berjaya menghasilkan lulusan siswazah “yang memiliki set kemahiran yang betul diperlukan oleh pihak industri”.

“Kami tanya kepada para majikan mengenai adakah mereka memberi penekanan terhadap sikap atau keputusan akademik ketika ingin mengupah graduan baru dan jawapan yang diperoleh sudah dijangka.

“Sebahagian besar iaitu 91.91% responden memilih sikap yang baik berbanding keputusan akademik manakala baki 8.09% memilih sebaliknya. Hasil keputusan ini menunjukkan peningkatan permintaan untuk bakat serba boleh, yang mampu mempelajari kemahiran dan tanggungjawab baru sekiranya diberikan kepada mereka,” tambahnya.

Awal bulan ini, Timbalan Menteri Sumber Manusia Awang Hashim mengatakan hampir 100,000 pekerja hilang pekerjaan sejak Januari termasuk mereka berkemahiran tinggi terdiri daripada pengurus, profesional, juruteknik dan profesional bersekutu.

Tetapi kaji selidik Talentbank menunjukkan masa depan yang optimistik untuk pasaran kerja graduan baru sehingga tahun 2022, dengan 76.3% mengatakan mereka akan kekal mengambil pekerja hingga ke tempoh tersebut.

Kaji selidik itu juga mendedahkan lima sumber digunakan oleh majikan untuk mencari dan mengupah graduan baru adalah daripada laman sesawang pekerjaan, halaman kerjaya syarikat, pameran kerjaya di universiti, saluran media sosial dan pameran kerjaya di Pusat Konvensyen Sunway Pyramid.

Senarai 10 teratas metrik perekrutan yang digunakan ketika mengupah graduan baru adalah kesediaan kerja, aktiviti luar kurikulum, reputasi universiti, proses perekrutan, purata nilai gred kumulatif, julat gaji, tempoh masa diambil bekerja, kos permohonan kursus, pengekalan pekerja dan pendedahan pelajar pada peringkat antarabangsa.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Masih ramai sukar berbahasa Inggeris walaupun lebih sedekad belajar di sekolah

Sekolah lebih menekankan penulisan berbanding bertutur, dengan sedikit peluang diberikan kepada murid menggunakan bahasa Inggeris dalam konteks kehidupan sebenar.

Graduan ijazah lalui masa sukar dengan gaji RM1,000 sebulan

Duit tidak pernah cukup, tetapi asalkan dia dan keluarganya sihat dan selamat, ia sudah memadai.

Tamak punca asrama pekerja asing terabai, kata aktivis 

Gagal mematuhi garis panduan ‘bukan perkara baru’.

Subsidi upah mungkin dilanjutkan lebih dari tiga bulan

Bagaimanapun ia tertakluk kepada beberapa petunjuk fiskal dan keadaan ekonomi negara.

Lebih 7,000 graduan terima manfaat Penjana 

Sebanyak 87 program diluluskan di bawah Program Peningkatan Kerjaya KPT.