Saturday, February 27, 2021

Tiga lagi kawasan dikenakan PKPD

Ia bermula esok hingga 10 Januari depan di dua negeri iaitu Johor dan Negeri Sembilan.

Other News

AmBank to pay RM2.83 billion settlement over 1MDB scandal

This is in addition to the RM53.7 million penalty imposed by Bank Negara Malaysia and paid by AmBank Group.

AmBank bayar Putrajaya RM2.83 bilion disebabkan penglibatan dalam skandal 1MDB

Pembayaran ini akan menguntungkan rakyat Malaysia kata Menteri Kewangan Tengku Zafrul Aziz.

Palm oil churns trouble in Canadian ‘hard butter’ puzzle

The pandemic has increased demand for butter, so farmers are feeding extra palm oil derivatives to their cows to produce more milk fat.

Kes Covid-19 kembali melebihi 2,000, 11 kematian baru

11 lagi kematian dicatatkan menjadikan jumlah 1,111 kes.

Daily cases back over 2,000, death toll up by 11

2,253 new cases, 3,085 recoveries.

Kerajaan akan menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) selama 14 hari bermula esok hingga 10 Januari depan di tiga kawasan, masing-masing melibatkan dua zon di Johor dan satu di Negeri Sembilan.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob berkata PKPD itu melibatkan Pusat Koreksional Johor Bahru dan Kuarters Kakitangan, Batu 19 Jalan Ulu Choh-Pontian, Johor Bahru dan Dewan Arena Segitiga, Taman Desa Sejahtera, Mukim Kota Tinggi, Johor (yang menempatkan tahanan positif Covid-19) serta Penjara Jelebu dan Kuarters Kakitangan Penjara Jelebu, Negeri Sembilan.

Menurutnya, keputusan itu dibuat atas nasihat dan penilaian risiko oleh Kementerian Kesihatan (KKM) susulan peningkatan kes Covid 19 di lokaliti tersebut sekali gus mencegah penularan kes.

“Di pusat koreksional, KKM mengesahkan terdapat lapan kes positif Covid-19 telah direkodkan dalam masa lapan hari iaitu bermula 16 sehingga 23 Disember lepas.

“Kes-kes ini dikesan semasa orang kena tuduh (OKT) hadir bicara mahkamah di daerah lain. Terdapat seramai 685 orang dalam kalangan OKT dan kakitangan di PKJ yang terdedah kepada lapan kes positif tersebut,” menurutnya dalam kenyataan mengenai perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) hari ini.

PKPD itu akan membabitkan 937 tahanan, 322 anggota dan 128 ahli keluarga yang tinggal di kuarters meliputi 102 unit rumah.

Bagi PKPD di sebuah dewan di Mukim Kota Tinggi, katanya, KKM melaporkan terdapat peningkatan jangkitan Covid-19 dikesan dalam kalangan tahanan di Lokap Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Tinggi dan hasil saringan mendapati 125 kes positif Covid-19.

“Oleh itu, PKPD akan dilaksana di Dewan Arena Segitiga, Lot 19094, Taman Desa Sejahtera, Mukim Kota Tinggi, untuk menempatkan kesemua tahanan yang positif Covid-19 dari Lokap IPD Kota Tinggi,” katanya.

Sementara itu, katanya PKPD di Penjara Jelebu dilaksana berikutan terdapat peningkatan kes positif Covid-19 yang melibatkan tahanan dan kakitangan di penjara dan kuarters kakitangan penjara itu.

“Sehingga 22 Disember, KKM telah melaksanakan 1,086 ujian saringan dan sebanyak 307 kes positif Covid-19 telah direkodkan iaitu 305 kes dalam kalangan OKT dan dua kes wadar,” katanya.

Ismail Sabri juga mengingatkan prosedur operasi standard (SOP) PKPD di penjara berkenaan sama seperti yang diumumkan sebelum ini, termasuk tiada pergerakan keluar masuk dan lawatan oleh ahli keluarga tidak dibenarkan.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Kes Covid-19 kembali melebihi 2,000, 11 kematian baru

11 lagi kematian dicatatkan menjadikan jumlah 1,111 kes.

Ismail Sabri terima suntikan vaksin Covid-19

Turut menerima suntikan hari ini ialah timbalan menteri pertahanan, ketua setiausaha, panglima angkatan tentera dan panglima-panglima perkhidmatan.

Tidak perlu surat polis rentas negeri hantar anak ke asrama

Ibu bapa hanya perlu menunjukkan surat yang dikeluarkan pihak sekolah semasa melalui sekatan jalan raya.

Kes baru Covid-19 jatuh bawah 2,000

12 lagi kematian dicatatkan.

Kes baru Covid-19 kembali melebihi angka 3,000

Kes aktif dengan kebolehjangkitan pula berjumlah 30,677.