Friday, February 26, 2021

Keputusan rasuah Isa Samad 3 Februari

Beliau menghadapi sembilan pertuduhan rasuah berjumlah RM3 juta.

Other News

AmBank to pay RM2.83 billion settlement over 1MDB scandal

This is in addition to the RM53.7 million penalty imposed by Bank Negara Malaysia and paid by AmBank Group.

AmBank bayar Putrajaya RM2.83 bilion disebabkan penglibatan dalam skandal 1MDB

Pembayaran ini akan menguntungkan rakyat Malaysia kata Menteri Kewangan Tengku Zafrul Aziz.

Palm oil churns trouble in Canadian ‘hard butter’ puzzle

The pandemic has increased demand for butter, so farmers are feeding extra palm oil derivatives to their cows to produce more milk fat.

Kes Covid-19 kembali melebihi 2,000, 11 kematian baru

11 lagi kematian dicatatkan menjadikan jumlah 1,111 kes.

Daily cases back over 2,000, death toll up by 11

2,253 new cases, 3,085 recoveries.

Keputusan sama ada bekas pengerusi Felda Mohd Isa Abdul Samad, dilepaskan atau disabitkan atas sembilan pertuduhan rasuah berjumlah RM3 juta berkaitan pembelian Merdeka Palace Hotel & Suites (MPHS) di Kuching, Sarawak akan diketahui 3 Februari depan.

Hakim Mahkamah Tinggi Mohd Nazlan Mohd Ghazali menetapkan tarikh itu, selepas mendengar hujahan daripada pihak pembelaan dan pendakwaan, pada akhir kes pembelaan hari ini.

Mohd Nazlan juga mengucapkan terima kasih kepada kedua-dua pihak atas hujahan masing-masing.

“Saya tetapkan keputusan bagi kes ini hari Rabu (3 Februari) pukul 9.30 pagi,” katanya.

Pendakwaan diketuai Timbalan Pendakwa Raya Afzainizam Abdul Aziz, manakala peguam Salehuddin Saidin mengetuai pasukan pembelaan.

Perbicaraan kes itu bermula pada 8 Oktober tahun lepas, dengan pihak pendakwaan memanggil 22 saksi untuk memberi keterangan.

Saksi pendakwaan yang dipanggil untuk memberi keterangan termasuklah bekas pengarah besar Felda Hanapi Suhada; bekas ketua pegawai eksekutif Felda Investment Corporation Sdn Bhd (FICSB) Mohd Zaid Abdul Jalil; dan bekas ahli Lembaga Gegasan Abadi Properties Sdn Bhd (GAPSB) Ikhwan Zaidel.

Pada 3 September lepas, pihak pembelaan menutup kesnya selepas memanggil enam saksi memberi keterangan, dalam prosiding yang berlangsung selama tiga hari pada 17 dan 19 Ogos, serta 3 September lepas, dengan Mohd Isa dipanggil sebagai saksi pembelaan pertama.

Saksi lain yang dipanggil memberi keterangan antaranya bekas setiausaha Mohd Isa Zuraida Ariffin @ Shaari, dan bekas pegawai khas Mohd Isa Kamar Bashah Shariff.

Mohd Isa, 71, didakwa atas sembilan pertuduhan menerima suapan untuk dirinya berjumlah RM3,090,000 daripada Ikhwan, iaitu ahli lembaga GAPSB, menerusi individu bernama Muhammad Zahid Md Arip, sebagai tanda terima kasih bagi membantu meluluskan pembelian hotel oleh FICSB bagi RM160 juta.

Semua kesalahan itu didakwa dilakukan di Tingkat 49, Menara Felda, Platinum Park, No. 11, Persiaran KLCC di sini antara 21 Julai 2014 dan 11 Disember 2015.

Setiap pertuduhan didakwa mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 24(1) akta sama, yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai suapan atau RM10,000, mengikut yang mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Pada 16 Jun lepas, Mahkamah Tinggi memerintahkan Mohd Isa yang juga bekas menteri besar Negeri Sembilan membela diri atas sembilan pertuduhan itu, selepas mendapati pihak pendakwaan berjaya mewujudkan kes prima facie terhadap tertuduh.

Bagaimanapun, Mohd Isa dilepaskan dan dibebaskan daripada satu pertuduhan pecah amanah (CBT), berhubung pembelian hotel itu selepas mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadap pertuduhan itu.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Perbicaraan kes rasuah RM6.35 juta bekas SU politik Mat Sabu pada 15 Mac

Azhar berdepan dengan lima pertuduhan menerima dan meminta suapan berjumlah RM6.35 juta daripada sebuah syarikat kontraktor.

Bicara kes pengubahan wang haram Rosmah bermula November

Peguam Geethan Ram Vincent yang mewakili Rosmah turut mengesahkan tarikh perbicaraan berkenaan.

Jabatan Peguam Negara bantah permohonan NGO cabar kerajaan hantar pulang pelarian Myanmar

Dua badan bukan kerajaan (NGO) mencabar keputusan kerajaan Malaysia untuk menghantar pulang 1,200 pelarian warganegara Myanmar ke negara asal.

SPRM siasat bekas menteri PH, Xavier berhubung dakwaan rasuah

Perkara itu disahkan sendiri oleh Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Azam Baki.

Saksi nafi gelaran Datuk yang diterima berkait kes 1MDB

Nor Salwani Muhammad, 54,  memberitahu pingat yang diterimanya pada 1 Februari 2020 adalah kerana beliau telah berkhidmat selama 30 tahun di kementerian wilayah persekutuan.