Thursday, February 18, 2021

Hukum ambil vaksin Covid-19 harus, kata menteri agama

Ketetapan itu juga sudah disembah maklum kepada Majlis Raja-Raja.

Other News

Lebih 2 penumpang dibenarkan dalam satu kenderaan di kawasan PKP

Kelonggaran itu berkuat kuasa esok.

Dine-in allowed subject to table size, SOPs

The two-person limit for cars will also be lifted in all zones.

25 kes kematian baru dilaporkan, tertinggi setakat ini

5,320 sembuh, 2,712 positif Covid-19.

Daily deaths hit new high of 25

2,712 new cases, 5,320 recoveries.

China passenger trips plummet over CNY due to Covid-19 fears

Passenger traffic over the Lunar New Year break plunged 58% from last year to 97.7 million trips, according to preliminary estimates from the transport ministry, including journeys made via railways, roads, waterways and air.

Mesyuarat Khas Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam yang bersidang pada 3 Disember lepas mengambil ketetapan bahawa hukum penggunaan vaksin Covid-19 adalah harus dan ia wajib diambil oleh golongan yang ditetapkan kerajaan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Zulkifli Mohamad Al-Bakri dalam kenyataan hari ini berkata ketetapan itu juga disembah maklum kepada Majlis Raja-Raja.

“Sehubungan dengan itu, saya menyeru kepada seluruh rakyat Malaysia, terutamanya umat Islam agar patuh dan memberi kepercayaan penuh kepada kerajaan dalam menangani penularan pandemik Covid-19 menerusi penggunaan vaksin,” katanya.

Zulkifli berkata penggunaan vaksin bagi melindungi manusia daripada dijangkiti penyakit berbahaya bukanlah perkara asing dalam perspektif syarak.

Katanya ini terbukti, kaedah pencegahan melalui pemvaksinan dapat dilihat dalam enam keputusan yang mengharuskan penggunaannya oleh Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia daripada tahun 1988 hingga 2013.

Enam keputusan berkenaan ialah berkaitan pelalian Rubela; imunisasi hepatitis B; imunisasi campak, tuberculosis, batuk kokol, difteria, tetanus dan polio; pelalian vaksin meningococcal meningitis; vaksin Human Papillomavirus (HPV); dan vaksin Meningitis Menveo, katanya.

Di peringkat antarabangsa, katanya institusi-institusi fatwa dunia turut memfatwakan keharusan penggunaan vaksin, antaranya institusi terkemuka al-Azhar al-Sharif; Majlis Fatwa Kerajaan Emiriah Arab Bersatu; dan Majma’ Fuqaha’ al-Shari’ah Amerika Syarikat.

Justeru, dalam isu pengambilan vaksin Covid-19, ia adalah ketetapan yang ditetapkan oleh kerajaan, katanya.

“Ini kerana, kerajaan dituntut memutuskan sesuatu keputusan yang paling mendatangkan maslahah kepada keseluruhan rakyat, setelah menimbang tara faktor-faktor yang pelbagai serta setelah mendapatkan pandangan-pandangan daripada pihak-pihak yang berkepakaran dan juga berautoriti,” katanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Pekerja asing tiada dokumen boleh dapatkan vaksin Covid-19 tanpa ditahan, kata Khairy

Pekerja asing yang tidak mempunyai sebarang dokumen dirayu untuk tampil ke kedutaan negara masing-masing.

Saringan sejarah kesihatan sebelum disuntik vaksin, kata Muhyiddin

Selepas suntikan vaksin, pemantauan akan dibuat selama 15 hingga 30 minit di pusat pemberian vaksin, sebelum dibenarkan pulang.

Ahli Parlimen, Adun terima vaksin pada fasa pertama

Perkara itu telah dipersetujui Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV).

Suntikan vaksin Covid-19 bermula pada 26 Februari, kata PM

Fasa pertama melibatkan petugas barisan hadapan dan diikuti kumpulan berisiko tinggi pada April.

Vaksin Covid-19 selamat, tidak mengandungi mikrocip, kata Khairy

Vaksin yang bakal digunakan dalam Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan itu diuji terhadap puluhan ribu penerima sebelum diluluskan.