Wednesday, September 22, 2021

Sultan Johor: Jangan terburu-buru hukum wanita didakwa nikah tidak ikut syarak

Sultan Ibrahim menasihati semua pihak agar tidak membuat sebarang kesimpulan dan tindakan pramatang dalam menangani berita itu.

Other News

Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar menasihati semua pihak agar tidak terburu-buru menghukum seorang wanita bangsa Johor yang didakwa melaksanakan pernikahan tidak mengikut syarak di India.

“Saya menitahkan agar semua usaha yang perlu, dibuat oleh pihak berkuasa agama Islam negeri Johor untuk memastikan keabsahan terkini status wanita tersebut sama ada melalui ahli keluarganya dan juga menerusi Kedutaan Malaysia di India.

“Saya percaya kita semua akan dapat memastikan kesahihan berita tersebut dalam tempoh terdekat,” katanya dalam satu kenyataan yang dimuat naik menerusi Facebook rasmi.

Sultan Ibrahim menasihati semua pihak agar tidak membuat sebarang kesimpulan dan tindakan pramatang dalam menangani berita itu.

“Wanita itu sedang melalui satu proses penghakiman melalui platform media sedangkan beliau tidak pun setakat ini mengisytiharkan beliau ingin keluar daripada agama Islam,” katanya.

Sultan Ibrahim juga berkeyakinan Jabatan Agama Islam Negeri Johor dan Jabatan Mufti Negeri Johor akan memberikan bantuan yang perlu kepada wanita berkenaan bagi mengekalkan akidahnya.

Sehubungan itu, Sultan Ibrahim bertitah amat penting bagi umat Islam memiliki akal budi dan akhlak yang tinggi kerana indahnya Islam bukan sahaja pada amal ibadah tetapi juga melalui tingkah laku dan akhlak umatnya.

“Oleh itu, isu berkaitan perkahwinan warganegara Malaysia di India yang tular di media sosial baru-baru ini hendaklah ditangani dengan penuh kebijaksanaan, apatah lagi ia melibatkan hubungan di antara agama, kaum malahan dua negara.

“Marilah sama-sama kita merafakkan doa ke hadrat Allah agar wanita tersebut dan pasangannya sentiasa dalam peliharaan Allah jua dan diberikan petunjuk untuk menyelesaikan isu ini dengan cahaya keimanan dan hidayah Allah,” kata Sultan Ibrahim.

Baru-baru ini tular gambar dan kisah perkahwinan seorang wanita Malaysia beragama Islam dengan kapten pasukan hoki India yang dipercayai berlangsung di Mithapur dekat Jalandhar, Punjab yang membayangkan upacara dijalankan mengikut adat resam Punjabi.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles