Friday, March 5, 2021

Pemergiaan Rahah satu kehilangan besar negara, kata Dr Mahathir

Rahah aktif dalam pergerakan Ibu Umno (kini Wanita Umno) dan pernah menjadi pengasas pergerakan Wanita Umno Petaling Jaya.

Other News

Daily US Covid cases below 40,000 for first time in months

This number peaked at nearly 300,000 new cases on Jan 8 in the country hardest hit by the pandemic, with more than half a million fatalities.

Tiada ‘penjajaran baru’ dengan PH, kata PAS

PAS tegaskan komited untuk mengeratkan hubungan antara parti-parti Melayu utama di negara ini.

Pelaburan, dasar industri sedang difikir semula, kata PM di sebalik amaran perangkap pendapatan pertengahan

Malaysia perlu membangunkan industri eksport dan pembuatan produk-produk kompleks dan rumit.

No ‘new alignment’ with PH, PAS says

The Islamist party says it is committed to strengthening ties among the main Malay parties in the country.

AS perketat kawalan eksport ke Myanmar

Tindakan itu diambil selepas penunjuk perasaan membantah junta tentera dibunuh.

Allahyarhamah Rahah Mohamed Noah banyak menabur jasa dalam membantu suaminya, Abdul Razak Hussein ketika menjadi perdana menteri kedua, kata bekas perdana menteri, Dr Mahathir Mohamad.

Mahathir yang mempunyai hubungan akrab dengan keluarga Razak itu menyifatkan Allahyarhamah sebagai antara generasi merdeka terakhir yang tidak ternilai jasa dan sumbangannya kepada negara.

“(Beliau) generasi ‘merdeka’… tak banyak orang yang generasi merdeka yang masih ada (hidup). Mungkin (beliau) antara yang terakhir.

“Dia membantu Razak semasa Razak jadi perdana menteri…,” kata Mahathir yang kelihatan tidak mampu menahan sebak dan mengalirkan air mata ketika ditemui selepas memberi penghormatan terakhir di Masjid Ar-Rahah di Kampung Kerinchi.

Mahathir, yang ditemani isteri, Dr Siti Hasmah Mohamad Ali dan anaknya, Mukhriz adalah antara pemimpin negara dan kenalan yang hadir memberi penghormatan terakhir kepada Allahyarhamah.

Di sebalik tugasnya sebagai seorang isteri kepada pemimpin utama negara, Rahah membuktikan bahawa kaum wanita juga boleh memberi sumbangan berkesan kepada pembangunan negara dengan membabitkan diri dalam beberapa kegiatan kaum wanita di negara ini.

Beliau aktif dalam pergerakan Ibu Umno (kini Wanita Umno) dan pernah menjadi pengasas pergerakan Wanita Umno Petaling Jaya, selain cenderung dengan kerja-kerja kebajikan khususnya yang memberi manfaat kepada kaum wanita.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin berkata pemergian Allahyarhamah adalah satu kehilangan besar kepada negara.

“Sudah pasti sumbangan Rahah kepada negara sangat-sangat besar, terutamanya sebagai seorang yang membantu Razak membina semula negara,” katanya.

Beberapa ahli politik pembangkang turut hadir memberi penghormatan terakhir antaranya seperti Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Ketari Young Syefura Othman, Ahli Parlimen Seputeh Teresa Kok, Ahli Parlimen Bakri Yeo Bee Yin dan Ahli Parlimen Lembah Pantai Ahmad Fahmi Mohamed Fadzil.

Mewakili Wanita DAP, Syefura menyifatkan kecekalan dan keperibadian Allahyarhamah sebagai ibu tunggal yang membesarkan lima orang anaknya adalah contoh seorang wanita tabah.

“Beliau ialah wanita yang disegani, wanita yang cekal kerana berjaya membesarkan anak-anak apabila kehilangan suami pada usia muda. Kehilangan beliau adalah kehilangan besar kepada negara dan juga kepada wanita hari ini,” katanya.

Sementara itu, Ahli Parlimen Pandan Dr Wan Azizah Wan Ismail ketika ditemui kagum dengan ketabahan Rahah yang mendidik anak-anaknya ketika suaminya, Razak sedang melawan penyakit leukemia.

“Tabah dan cara dia.. memang ada ciri-ciri yang kita boleh belajar (daripadanya) iaitu tabah. Salam takziah daripada saya,” katanya.

Dalam pada itu, Yang Dipertua Dewan Negara Rais Yatim berkata Allahyarhamah Rahah merupakan lambang seorang isteri yang sukar ditandingi atas sifat-sifat mulia, lemah lembut dan pendekatan beliau bersama suami.

Pemergian Tun Rahah jelas dirasai rakyat negara ini dan bagi Menteri Pengangkutan Wee Ka Siong, Malaysia kehilangan seorang tokoh wanita yang tiada tolok bandingnya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Sokong lompat parti tetapi bersyarat?

Tindakan melompat parti ini sememangnya menepati hak asasi seorang wakil rakyat yang dipilih.

Khairy jelaskan mengapa tidak ambil vaksin Pfizer

Beliau merupakan menteri yang menguruskan pembelian vaksin dan masih belum mengambil suntikan vaksin Covid-19.

Malaysian activists make legal bid to halt Myanmar deportation

Rights groups Amnesty International and Asylum Access have lodged a challenge at the Kuala Lumpur High Court to stop the deportation.

2021 membawa harapan cerah, kesulitan disusuli kemudahan

Walaupun terdapat ketidakpastian mengenai jangkitan harian empat digit sekarang ini dapat diturunkan menjadi angka dua atau satu digit.

Penerbitan ‘palsu’ hasil kerja ahli akademik Malaysia antara tertinggi ditemui dalam pangkalan data global

Pendedahan ini menimbulkan persoalan bukan sahaja tentang kualiti penyelidikan tetapi kredibiliti ranking universiti Malaysia di peringkat global.