Saturday, March 6, 2021

Subsidi upah mungkin dilanjutkan lebih dari tiga bulan

Bagaimanapun ia tertakluk kepada beberapa petunjuk fiskal dan keadaan ekonomi negara.

Other News

Zahid keluar RM17.9 juta wang yayasan Akalbudi, kata pegawai SPRM

Pegawai SPRM berkata bahawa daripada jumlah itu, RM8.6 juta digunakan untuk membayar deposit saham kepada Ri-Yaz Assets Sdn Bhd.

Former DAP reps now members, Bersatu confirms

Paul Yong is a member in Batu Gajah while A Sivasubramaniam is a member in Ipoh Barat.

Kes baru Covid-19 catat angka 2,154

6 kematian akibat Covid-19 dicatat hari ini.

New cases continue to hover above 2,000

2,154 new cases, 3,275 recoveries.

Dua bekas Adun DAP sertai Bersatu di Perak

Kedua-dua mereka merupakan ahli DAP sebelum keluar parti pada Mac tahun lalu.

Program Subsidi Upah (PSU) mungkin akan dilanjutkan lebih dari tiga bulan pada tahun depan, tetapi ia tertakluk kepada beberapa petunjuk fiskal dan keadaan ekonomi negara, kata Timbalan Menteri Kewangan I, Abd Rahim Bakri.

Katanya PSU yang diwujudkan kerajaan ketika pandemik Covid-19 dilihat berupaya mencetuskan kesan positif dalam menangani masalah pengangguran.

“PSU dapat bantu operasi syarikat dan mereka yang hilang pekerjaan, justeru kerajaan sedang menilai dari semasa ke semasa tentang perkara ini (melanjutkan PSU).

Tambahnya menerusi pendekatan ini, subsidi disalurkan kerajaan didapati berupaya membantu majikan yang terkesan dengan wabak yang tercetus sejak hujung tahun lalu.

“Untuk waktu ini, kita sambung PSU pada 2021 untuk tiga bulan lagi dengan peruntukan perbelanjaan sebanyak RM1.5 bilion.

“Lanjutan PSU seperti dibangkitkan Yang Berhormat akan tertakluk kepada keadaan selanjutnya, termasuk ekonomi 2021 untuk kita timbang keperluan langkah ini,” katanya di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau menjawab soalan Hatta Ramli (Amanah-Lumut) yang mahu Kementerian Kewangan menyatakan adakah kerajaan bercadang untuk memperluaskan jumlah penerima dan tempoh masa bagi PSU sehingga pandemik Covid-19 selesai.

Sebelum ini kerajaan turut diminta meningkatkan siling PSU bersasar khusus untuk bekas pekerja sektor penerbangan, pelancongan dan perhotelan yang teruk terjejas berikutan pandemik Covid-19.

Dalam Belanjawan 2021, Menteri Kewangan, Tengku Zafrul Aziz, berkata PSU dilanjutkan dengan kadar RM600 sebulan bagi pekerja bergaji RM4,000 dan ke bawah, manakala had 200 pekerja bagi setiap permohonan akan ditingkatkan kepada 500 pekerja.

Katanya RM1.5 bilion diperuntukkan dan dijangka membantu kira-kira 70,000 majikan dan 900,000 pekerja.

 

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Lima’21 tetap tidak diadakan walaupun secara maya, kata menteri

Ismail Sabri berpendapat sekiranya vaksin Covid-19 sudah diterima pada tahun 2023 maka tiada masalah untuk mengadakan pameran itu secara fizikal.

Kes Covid-19 kembali naik di seluruh dunia

WHO mendapati Timur Tengah adalah rantau yang paling tinggi peningkatan kes.

Deloitte setuju penyelesaian RM324 juta berkaitan 1MDB, SRC International

MoF berkata penyelesaian oleh Deloitte ini merupakan penyelesaian berkaitan 1MDB terbesar oleh sebuah firma audit di Asia Tenggara.

PM gesa penjawat awam segerakan bantuan rakyat

Proses permohonan penyampaian bantuan akan disegerakan bagi membantu rakyat mengatasi masalah kewangan akibat penularan Covid-19.

Tepat masanya murid kembali ke sekolah

Keputusan KPM untuk membuka sekolah adalah bukan keputusan semberono tetapi melalui pelbagai peringkat melibatkan pihak berkepentingan.